Рене Карабаш с престижни награди за литература от Франция и Америка

Рене Карабаш
Снимка: Георги Казаков за URBN 5

Най-големите ни кино звезди в нов сериал по БНТ по сценарий на Рене Карабаш

Романът на Рене Карабаш „Остайница“ жъне успехи във Франция и Америка и прославя българската литература. В края на 2023-та година френският превод на романа спечели наградата за превод на Френския PEN клуб, която бе връчена на преводачката Мари Врина-Николов. Малко по-късно английското издание, преведено от Изидора Ейнджъл, спечели наградата за превод Gulf Coast Translation Prize в Америка. 

„Остайница“ описва особен ритуал в Албания, в който жени в отдалечени местности дават клетва и се превръщат в мъже. Книгата предизвика голям интерес с преводите си в Египет, Франция, Полша, Босна и Херцеговина и Македония, а скоро предстои да излезе и в още няколко държави.

Неговата екранизация, която всички очакват, ще се снима в края на 2024-та година. Лентата ще е копродукция между България, Италия, Румъния и Албания и с нея ще се захване режисьора Костадин Бонев.

Снимка: Георги Казаков за URBN 5

Успехите на Рене в киното не започват отсега. През 2016-та година за главната си роля във филма „БЕЗБОГ“ (реж. Ралица Петрова), писателката получи няколко престижни филмови награди за най-добра актриса – „СРЕБЪРЕН ЛЕОПАРД“ от Филмовия Фестивал в Локарно, „СЪРЦЕТО НА САРАЕВО“ от фестивала в Сараево, „АЛУМИНИЕВ КОН“ от Стокхолм и „ЗЛАТНА РОЗА“.

Скоро тя ще завладее малките екрани с нов сериал, на който ще е главен сценарист. Шестсерийният сериал „Дъщерите на София“ е дългоочакваната продукция на Българската Национална Телевизия. Сред звездния актьорски състав, който ще изиграе главните роли на семейната драма, написана от Рене, са актрисите Теодора Духовникова, Койна Русева, Радина Кърджилова, Мария Кавърджикова и актьорите Ивайло Христов, Деян Донков и Юлиян Вергов. Сериалът ще се снима тази пролет на южното ни Черноморие от режисьорите Неда Морфова, дъщерята на Александър Морфов, и режисьора Петър Крумов.

Снимка: Георги Казаков за URBN 5

Освен всичко това, Карабаш е основател на най-успешната Академия за писатели „Заешка дупка“, в която през април ще преподава творческо писане. В момента Академията набира своите нови участници, които ще получат шанса да работят с едни от най-добрите ни поети и писатели и ще получат шанса да бъдат издадени.

От известно време Академията предлага и два терапевтични курса за всички, които търсят себе си и имат нужда от терапевтична помощ, за да се преборят с творческите си блокажи или някой личен проблем. Става въпрос за курсовете по Терапевтично писане и Индивидуална писмена терапия, които се оказват толкова важни и насъщни в забързаното и травматично време, в което живеем и в което лесно можем да изгубим себе си.

Академията ще започне на 5-ти Март и ще приключи на 25-ти април 2024 г. Без съмнение е една от малкото литературни организации у нас, които са приели за своя кауза да помагат на пишещите хора в България и извън страната, да станат професионални писатели и да издадат своите книги. Примерите са много, но най-хубавото е, че Рене продължава да сбъдва не само своите мечти, но и  мечтите на другите.

Повече информация може да бъде получена от официалния сайт.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Dior и Питър Дойг за колекция 2021
Обръщането на модата към нови партньорски проекти е трендът, който превърна 2020...
Read More
0 replies on “Рене Карабаш с престижни награди за литература от Франция и Америка”