Астронавтът Сам Райдър

Spaceman е песента, която красивият дългокос британец с невероятен глас и височини представи на последното издание на Евровизия през май в Торино. Той бе на косъм от първото място, но нещата се промениха в последната секунда и остана втори.

Неизвестен никому до вчера, приличащ на викинг, модерен завоевател със заразна усмивка и бляскав поглед, излъчващ доброта и нежност, с глас на славей, който трудно може да бъде наподобен, Сам Райдър ни изненада и очарова.

Роденият в Лондон през 1989-а певец Сам Райдър (с истинско име Сам Робинсън) живее известно време на Хаваите, където притежава веган кафене, преди да реши, че е дошъл моментът да преследва мечтата си да стане успешен соло изпълнител. Започва своята музикална кариера като китарист и певец в няколко британски групи, преди да намери славата благодарение на социалната платформа TikTok, която го прави известен с няколко кавъра, качени по време на локдауна.

През 2020-а Сам публикува кавърите в платформата и зашеметяващите му вокали бързо привличат вниманието на фенове и знаменитости, включително Джъстин Бийбър, Елтън Джон, Сиа и Алиша Кийс, която дори публикува собствено видео на кавъра на песента му If I Ain’t Got You. Неговият профил в TikTok беше определен за най-популярен за 2020-а, изпреварвайки Дуа Липа, Люис Капалди и Лиъм Пейн.

Следва подписване на първия му дискографски договор като солов артист и той е селекциониран да представи Обединеното кралство на Евровизия 2022.

„Много артисти избират виртуалната сцена, за да представят музиката си. Начинът, по който възприемаме музиката, винаги еволюира и се променя. TikTok е само част от дългата серия промени. Има невероятни изпълнители и таланти в интернет. Там тези хора успяват да намерят своята платформа и получават възможност да споделят изкуството си с целия свят. Това е невероятно. Социалните мрежи са само една част от модерните начини да представяме красива музика“, казва Сам Райдър пред БНР, посетил България преди финала на Евровизия.

За участието си в конкурса Сам казва: “Бидейки голям фен на Евровизия от дете, за мен е огромна чест да пея редом с едни от най-талантливите изпълнители, артисти и автори на песни в Европа. Надявам се, че Великобритания ще се гордее с мен. Представих песен, писана от мен и мои приятели миналата година, а това прави нещата още по-вълнуващи.”

Друга любопитна подробност за Сам е, че той е съавтор на текста с носителката на „Грами” певица и автор на песни Ейми Уадж (автор на текста на световния хит на Ед Шийран Thinking out loud) и Макс Волфганг и е с над 12 милиона последователи и 100 милиона харесвания в TikTok. В момента той е най-следваният британски музикален изпълнител в платформата.

Сам Райдър за песента си Spaceman: „За мен песента означава да оценяваш и да осъзнаваш нещата, които имаш, които са абсолютни съкровища и ги обичаш. Прекарваме голяма част от живота си, отдалечавайки се от това, което искаме, в търсене на живот, който си мислим, че искаме. Просто искаме да стигнем там, а след това поглеждаме назад и казваме: „Исусе, та той винаги е бил там!“

Spread the love
Tags from the story
More from Вида Пиронкова
Татяна Харизанова: Залез като автопортрет
Татяна или Таня, както ще я наричам, е усмихната брюнетка, миньонче, от...
Read More
0 replies on “Астронавтът Сам Райдър”