Последното ревю на Сара Бъртън за McQueen

След 26 години в Alexander McQueen, 13 от които като творчески директор, Сара Бъртън представи последната си колекция за марката на Седмицата на модата в Париж.

Две седмици преди ревюто за пролет-лято’24 Бъртън обяви, че напуска английската модна къща. То се проведе в Le Carreau du Temple в Париж. Дизайнерката бе оставила по една прощална бележка на всеки стол: „Тази колекция е вдъхновена от женската анатомия, кралица Елизабет I, кървавочервената роза и Магдалена Абаканович – полската художничка, която никога не е правила компромиси с визията си. Ревюто е в памет на Лий Александър Маккуин, чието желание винаги е било да даде път на жените, страстта, таланта и лоялността на моя екип.“

Впечатляващи са структурата и силуетите на тоалетите в колекцията. Бъртън за пореден път показва майсторски ушити дрехи и духът на McQueen се усеща повече от много време насам. Тя е успяла да модернизира марката, но същевременно да запази най-ценното от нея – вниманието към детайла и разказването на история, често с щипка зловещ привкус.

Хирургически изпипаните кройки винаги са били част от ДНК-то на McQueen благодарение на времето, прекарано от Лий на Savile Row – улицата, прочута с традициите си в изработката на костюми. А тоалетите с твърд корсаж са намигване към колекцията „Глад“ на Маккуин от октомври 1995-а, вдъхновено от филма „The Hunger“ на Тони Скот.

Бъртън оставя модната къща по-женствена, по-чувствена. И точно такова бе и неиното сбогуване – накара публиката да стане на крака и да я аплодира, докато Сара, за пръв път в живота си, прави пълна обиколка на подиума, получавайки похвалите и любовта, които заслужава.

Spread the love
More from Ина Иванова
Мила Стоянова: как да пазаруваме втора ръка
Мила Стоянова е работохолик, shopaholic, природозащитник, творческа личност и co-founder на интернет...
Read More
0 replies on “Последното ревю на Сара Бъртън за McQueen”