Живот като на кино в шведската кралска фамилия

Текст Силвия Недкова

Швеция е красива страна, в която живеят красиви хора. Това е аксиоматично твърдение, запечатано в стотици устойчиви представи. От тази страна идват шведската маса, шведската тройка, но и викингите. А аристократичната студенина, в която подозират шведите, е смекчена от бликащата жизнерадост на Пипи Дългото чорапче и Емил от Льонеберя, сътворени от Астрид Линдгрен.

Тази красива северна държава е и една от оцелелите монархии в Европа. Всъщност днешната управляваща династия води началото си от времето на Наполеон и е френска по произход. Първият шведски крал от династията Бернадот – Карл XIV Йохан – е френският прокурорски син Жан Батист Бернадот. Той „кандидатства“ за наследник на шведския престол, осиновен е от властващия тогава Карл XIII и през 1818 г. е коронясан.
Карл Густав, днешният крал на Швеция, е седмият от династията Бернадот.

Той е роден през 1946 г. в двореца в Хага. Днес там живее престолонаследницата кронпринцеса Виктория със съпруга си принц Даниел.

Крал Карл Густав се възкачва на престола през 1973 г. Жени се три години по-късно за обикновено момиче без кралска кръв, което е изключително необичайно за кралската фамилия – обикновено кронпринцовете и кронпринцесите сключват брак преди коронясването и то само с равностойни по произход партньори.

Съпругата на Карл Густав – кралица Силвия – е родена през 1943 г. в Германия. Тя е с три години по-възрастна от съпруга си, но това е факт, който не се подчертава. Баща ѝ е германец, а майка ѝ е с бразилско-португалски произход. Сред предците ѝ има дори индианци.

Семейството ѝ се преселва от Бразилия в Германия след идването на Хитлер на власт. Бащата, Валтер Зомерлат, е един от предприемачите членове на нацистката партия, които

отнемат еврейски фабрики

и следват сляпо националсоциалистическите идеи. След Втората световна война семейството се връща в Бразилия. Силвия се запознава с Карл Густав през 1972 г. на Олимпиадата в Мюнхен, където отива като преводач. И до днес тя говори шведски със забележим акцент. Любовта на шведския народ към нея обаче не подлежи на оспорване, макар и след разкритията за баща ѝ нападките срещу кралицата да стават все по-чести.

Кралското семейство има три деца – Виктория, Карл Филип и Мадлен.

Първородната принцеса Виктория е родена през юли 1977 г. До 1980 г. в Швеция действа закон, който предвижда унаследяване на престола само по мъжка линия. Затова, когато се ражда през месец май 1979 г. младият принц Карл Филип е обявен за престолонаследник. Само година по-късно обаче в Швеция влиза в сила изменение на закона, което предвижда унаследяването да става по старшинство независимо от пола. Така Карл Филип има права върху престола само в продължение на една година. Виктория става кронпринцеса на тригодишна възраст и вече 37 години очаква да наследи короната след баща си.

Най-малката принцеса в семейството пък – Мадлен, е и най-сериозната любимка на медиите.

Членовете на шведската кралска фамилия задължително трябва да изповядват лютеранската вяра, иначе губят правото на наследяване. Но за сметка на това имат изключителна свобода при подбора на половинка. Могат да се спрат на когото искат, но за да останат в линията на наследяване,

 избраникът трябва да бъде одобрен от краля и Риксдаген

– шведския парламент.

Кралската фамилия получава сума за издръжка от държавата, като размерът ѝ се определя всяка година от държавния бюджет и расте заедно с инфлацията. Сумата за последните няколко години е между 20 и 30 милиона долара. Половината от средствата са за лични разходи на семейството, с останалите се издържат имотите, служителите и всички свързани със задълженията на кралската фамилия. Ревизорът, назначен да следи за разходите, е избран лично от краля.

Сватбата на престолонаследницата Виктория през 2010 г. например струва около 3 милиона долара. Половината от тях са платени от държавата извън сумата, отделена за кралското семейство.  

Кралят и много от членовете на фамилията страдат от дислексия. Това е една от причините в страната да се говори, че монархът не е от най-умните хора. Медиите често пишат и за любовните му похождения, макар и досега да не са представени безспорни доказателства за тях. Всъщност кралското семейство в Швеция не се радва на популярността на английската и датската монархически фамилии. Но народът истински обича кронпринцесата си Виктория и нейното изкачване на престола е очаквано с нетърпение, колкото и светотатствено да звучи това.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Ейса, новата жена до Момоа
Новината за раздялата на Джейсън Момоа и Лиса Бонет в началото на...
Read More
0 replies on “Живот като на кино в шведската кралска фамилия”