Телесна живопис

Или особеностите на националната техника за ръчно татуиране хендпоук (от hand – ръка и poke – пробивам), по която си падат Риана и Анджелина Джоли

„Искам тату!“ Ако мисълта не ви дава покой,  дошъл е моментът да осъществите мечтата си, макар и първоначално под формата на скромна звезда на малкия пръст. Сега има много методи за татуиране – като почнем от класическия машинен и свършим с японския (по контура на рисунката се нанасят множество прорези, които след това се запълват с мастило). Къде свършва затворническото дупчене с игла и започва хендпоукът? Колко безопасен е и не е ли болезнен? Изисква ли се специално оборудване, или подръчни средства от рода на игла за шиене вършат работа? Как техниката е оцеляла през вековете? Всичко, което искате да знаете за старата нова телесна живопис, ако сте готови да се подложите за първи път или все още ви липсва увереност.

Малко история

Хендпоук е един от най-старите начини за татуаж и единственият до появата на машинките за татуиране. Заражда се преди няколко хилядолетия сред индианските племена в Полинезия – така се обозначава принадлежността на даден човек към определено племе. Произнасяйки мантри, майсторът татуист старателно и дълго прави рисунката на тялото, като всеки път потапя иглата, издълбана от кост, камък или дърво, в естествена боя от сажди, дървесна пепел или охра. Затворническата телесна живопис не може да се нарече хендпоук в пълния смисъл на думата – да, техниката е подобна, но всичко останало, от тематиката на рисунките до стерилността, не. Като минимум майсторът няма да заточва телефонен кабел и да гори гума, за да направи мастило, а ще отвори пакет професионални игли и пигменти в цветовете на дъгата.

Техника на нанасяне

Технологията за ръчно татуиране не се е променила особено, с изключение на иглите и мастилата. Вместо от естествени материали се използват специализирани стоманени инструменти и професионални пигменти. Иглата пробива кожата и създава точки, които след това може да се съединят в линия и накрая да се създаде пълноценна рисунка – всичко зависи от плътността на нанасяне и разстоянието между пробивите, също като при машинното татуиране. 

Боли ли? Колко време отнема

Зависи от прага на издръжливост и индивидуалните особености, но като правило поради липсата на вибрации от машинката за татуиране и от по-бавното проникване на иглата кожата е по-малко травмирана. Правенето на хендпоук тату е почти безболезнено, но и по-продължително. Най-малко болезненото място традиционно е рамото до лакътя, предмишницата (от китката до лакътя), а най-неприятните места са ребрата, коленете, шията, стъпалата, коремът и деликатните повърхности (вътрешна част на бедро). Скоростта се определя от темпото на майстора. Средно една рисунка отнема около 1,5 часа.

Плюсовете на хендпоук татуто? Вярно ли е, че издържа по-малко

Основният е, че при ръчното татуиране се достигат труднодостъпни места. Например пръсти и уши. Дразнещият звук от бръмченето на машинката също липсва. Всичко останало зависи от стила на татуиста и от желанията ви. Дълбочината на ръчното пробиване с игла не се различава от дълбочината на машинното, така че трайността е еднаква. Битува мнение, че рисунките, първо, са малки, и второ, са размазани. Всичко зависи от уменията и квалификацията на татуиста. Ако намерите добър професионалист и следвате инструкциите му, тогава ще получите „бонбонче“ с гладки и равномерни линии. При това татуто заздравява много по-бързо.

Най-подходящото място за татус? А най-секси…

Освен инструмент за себеизразяване татуто е и начин за демонстриране на индивидуалност. Целта му е почти като на облеклото – да подчертае достойнствата и да скрие недостатъците. Например  ако искате да си направите татуировка на ръката, трябва да знаете, че „ръкавът“ няма да стои добре на крехки рамене и грациозни китки. Обратното, малко тату в нежни тонове и фини линии подчертава лекотата на силуета. Върху голямо бедро ярък и богат татус ще изглежда  зашеметяващо. Секси е това, което кореспондира с типа фигура и с характера. Сексапилът е в главата, а не върху кожата. Спомнете си как се чувствате, когато носите фантастично дантелено бельо и чорапи. Същото е. 

Коe тату е модерно

Няма правила и ограничения. Стереотипите и каноните остават в миналото. Котират се всякакви стилове. Реализъм, графика, олд скул, неотрадиция, (neo-traditional), дотуърк (dotwork) – професионалист внася нещо свое и се получава напълно индивидуална рисунка. Татуто на китката се смята за едно от най-трудните по отношение на техниката. Може би затова много звезди са нетърпеливи да украсят именно тази част от тялото.

Може ли да се преправи

Въпросът е от най-вълнуващите, преди да решите да си направите тату. Има два варианта. При първия тъмното се припокрива с по-тъмно. Тоест от черното не може да се направи бяло, а от зеленото – червено. Вторият вариант е да изберете нова рисунка, под която старата изобщо да не се показва, или да я изсветлите с лазер. Между другото  премахването на татуса е по-трудно, по-болезнено и отнема повече време от правенето.

Полезни съвети

1 Важен е нетолкова изборът на технология, колкото на татуист. Обърнете внимание на стилистиката му, тя трябва да е близка до вашата. 

2 Определено избягвайте майстор, който работи с чужди скици или ползва снимки от Internet –  добрият професионалист държи на изкуството.

3 Значението на татуто е интимна тема, но ако се интересувате от конкретна, има смисъл да търсите инфо в книги, списания и онлайн.

4 Фокусирайте се върху портфолиото на татуиста. Освен снимки на „прясно” направени татуси  професионалистите качват в акаунтите си и на „зараснали”, както и видеоклипове на самия процес.

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Хюстън, имаме годишнина!
Фаталната красавица Мортиша от „Семейство Адамс” навърши 70 години По-точно заглавието на...
Read More
0 replies on “Телесна живопис”