Странният случай на Наталия Грейс

Show Art

Защото шантавите истории не се случват само на екран…

Ако сте попадали на историята на 6-годишно момиче, което тормози семейството си и накрая се оказва, че има шанс тя да не е малко момиче, а да е манипулативна, социопатична 22-годишна жена, то значи сте чували за Наталия Грейс.

Наталия Грейс, докато е част от семейство Барнет

Историята започва идилично: семейство Барнет осиновяват Наталия, уж шестгодишно украинско сираче. След няколко месеца съжителство животът им обаче се превръща в истински кошмар, когато научават, че тя може да не е на шест години и дори да не е от Украйна. Семейство Барнет започват да подозират, че в дома им вероятно живее не дете, а възрастен непознат, който иска да ги убие.

Кристин и Майкъл Барнет преди

Шокиращият нов документален сериал на Investigation Discovery „Странният случай на Наталия Грейс“ предлага ексклузивни интервюта и безпрецедентен достъп до семейната мистерия, в която е трудно да се заеме страна. Шестте серии на сериала вече са налични за стриймване в HBO Маx (премиерата беше на 2 септември), а телевизионната ще бъде на 10 септември по Investigation Discovery от 22 часа, като всяка неделя вечер (в продължение на три недели) ще може да гледате по два епизода.

Срещнахме се в онлайн среща с легалния консултант по случая – бивш прокурор и журналист, Бет Карас. „За мен най-завладяващата част е от този случай не е едно нещо – споделя тя. – Не беше лесно да се стигне до истината. Не беше лесно да се определи кой лъже, кой казва истината, защото всеки извърта нещата или лъже, или греши.  Знаеш ли, лъжата е умишлено изопачаване на истината, нали. А грешката си е грешка.“

Бет Карас

„Странният случай на Наталия Грейс“  предлага изключителен достъп и ексклузивен поглед към една мистерия, взета директно от заглавията в щатските вестниците: Коя е Наталия Барнет? Първоначално се предполага, че Наталия е 6-годишно украинско сираче със спондилоепифизарна дисплазия – рядко заболяване на костния растеж, което може да доведе до аномалии на скелета, както и до проблеми със слуха и зрението. През 2010 г. е осиновена от Кристин и Майкъл Барнет. Щастливата семейна динамика обаче се разваля, когато семейство Барнет предявява обвинения срещу Наталия, твърдейки, че тя е възрастен човек, който се преструва на дете с цел да навреди на семейството им. През 2013 г. Наталия е открита да живее сама, което стартира разследване, довело до ареста на Майкъл и Кристин и до буря от въпроси. Тази изумителна одисея от измами, колоритни герои, извратена семейна динамика и невероятни свидетелства все така продължава и до днес.

„Отразявала съм криминални истории, както правя от десетилетия, и бях прокурор 8 години, преди да стана журналист. Така че съм виждала много престъпления. Главно в Америка, но не само. Но никога не съм виждала нещо подобно на тази история. Мисля, че хората трябва да бъдат отворени, когато седнат да гледат сериала, защото това, което си мислите, че се случва, може всъщност да не е истината.“, казва Бет Карас.

И все пак, кое е най-странното в този случай – социопатичната природа, както на едната страна, така и на другата или фактът, че и до днес възрастта на Наталия не е установена.  

„Това, което за мен беше толкова странно е, че имаше някакви доказателства, че Наталия е била по-възрастна, както семейство Барнет смятат, че е. Но след това се появяват други доказателства, че не, не, тя не е дете. И тогава вероятно най-шокиращото нещо в цялата поредица за мен е какво направи един съдия. През юни 2012 г. Наталия все още е в болница. Започва разглеждане на спешна петиция от семейство Барнет за промяна на възрастта на Наталия. И това се случва с един щрих на писалката.

От 8-годишна, та изведнъж се превръща в 22-годишна жена. А на 22 години в Америка си законен възрастен. И така тя скочи от 8 на 22 години, като семейство Барнет просто приемат, че Наталия притежава всички умения на някой, който е живял 22 години, а не някой, който е живял 8 години. И освен това е инвалид. И въпреки това те я настаняват сама в апартамент. Вторият й апартамент, който й намират е с няколко стълби. Това беше шокиращо за мен. Защото независимо дали говорим за възрастен или дете, не зарязвате човек с увреждания, малък човек в апартамент с всички тези стълби, по които тя не може да се придвижи.“

Кристин и Майкъл Барнет по време на ареста си

Включвайки ексклузивни интервюта с членове на осиновителското семейство на Наталия, включително бащата Майкъл Барнет и братът Джейкъб Барнет, както и с роднини, приятели, правни експерти и съседи на Наталия и семейство Барнет, „Странният случай на Наталия Грейс“ предлага невиждан досега поглед към семейство Барнет, самоличността на Наталия, съдебния процес срещу Майкъл Барнет през октомври 2022 г., както и ключови прозрения за нови теории и доказателства. Разгръщайки се в няколко части документалният сериал представя несравнимо дълбоко навлизане в тази шокираща семейна сага, проследяваща целия път от раждането на Наталия в Украйна до ареста и последвалото съдебно производство около Майкъл Барнет по обвинения в небрежност. Безпрецедентната история е изпълнена с шокиращи твърдения и експлозивни разкрития. „Странният случай на Наталия Грейс“ се продуцира за ID от Hot Snakes Media.

Майкъл, Кристин и Наталия

Какво да очакваме от втори сезон, по който вече се работи? „Във вторият сезон е ред на Наталия да говори. Защото Наталия не можеше да говори и да дава интервюта, когато снимахме първи. В него виждате гледната точка на на Майкъл, защото Наталия имаше забрана тъй като беше свидетел на обвинението по делата срещу Майкъл и Кристин Барнет. Но във втория сезон на „Странният случай на Наталия Грейс“ Наталия има шанс да разкаже своята история. Хората вече са видели в първи сезон нейни видеоклипове, които семейството е направило, нейни снимки, а след това ще я видите днес. И как изглежда тя. И това ще помогне на хората сами да стигнат до извода дали тогава тя е била възрастен или дете, защото днес тя не изглежда по същия начин. Днес тя живее със семейство, което я взима при себе си през 2014 г. Зрителите ще видят това семейство. Втори сезон ще се превърне в контрапункт и ще накара хората още повече да потънат в мистерията.“

Повече за „Странният случай на Наталия Грейс“ и сериала посветен на него, може да чуете в епизод специален епизод на криминалния подкаст „Партньори срещу престъпление“.

А ако още не сте гледали сериала, тозои трейлър ще събуди интереса ви.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Банско Номад Фест 2022 започна
Над 500 дигитални номади от над 40 страни събира Банско Номад Фест....
Read More
0 replies on “Странният случай на Наталия Грейс”