10 филма на CineLibri, които не трябва да пропускате

За седми пореден път кино-литературният фестивал CineLibri кани своите зрители да се насладят на една богата селекция от качествено седмо изкуство. Под наслов „Божествена комедия“ всички решили да си вземат билети и да се озоват в залата, ще могат да видят адаптации по книги от цяла Европа и Америка. Всичко от последния скандален филм на Пол Верховен и истории вдъхновени от истинския живот, през модерни класики като „Дюн“ и „Соларис“, до големия победител на тазгодишния фестивал във Венеция, всеки може да открие своя филм.

А ние ви даваме своите 10 предложения.

Бенедета

Пол Верховен решава да филмира книгата на Джудит К. Браун с името Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy, която описва в подробности за връзката на две жени през XVII век и се води най-ранният документ за хомосексуална връзка между жени в съвременната западна история, още през 2017-а. Като първоначалната идея е „Бенедета“ да излезе триумфално на филмовия фестивал в Кан през 2019 година. Поради различни причини целият процес се забавя, но все пак „Бенедета“ триумфира в Кан две години по-късно от началния си план. И шокира публиката. Някои ръкопляскат във възторг, други си излизат от залата в първата половина на филма. „Бенедета“ е вторият френски филм на холандския режисьор и разказва за ренесансова Италия, където младата монахиня Бенедета Карлини страда от смущаващи религиозни и еротични видения. Тя е избрана за игуменка, заради необяснимите си способности, но скоро възникват съмнения, че има „свръхестествен договор с Исус“. Постепенно отношенията й с нейната помощничка се трансформират в романтична любовна връзка. „Бенедета“ открива тазгодишния фестивал CineLibri и може и да ви шокира, но може и да ви хареса.

Събитието

Адаптация по едноименния роман на Ани Ерно, разкриващ преживяванията й във връзка с направен аборт през 60-те години във Франция – време, в което абортите са все още незаконни. През 1963-а във Франция Ан, умна млада студентка, забременява случайно. Вероятността да завърши обучението си започва да се топи с всеки изминат ден. С приближаването на последните изпити и социалният й живот замира. Осъзнавайки, че коремът й расте с тревожно темпо, Ан е принудена да се изправи срещу срама и болката от аборта, дори ако цената на решението е затвор. Филмът е втори режисьорски проект на френската сценаристка Одри Диван, след „Вие сте полудели“ от 2019-а. „Събитието“ донесе първи „Златен лъв“ на Диван и е спряган за един от петте международни филма, които ще бъдат номинирани за „Оскар“ в началото на следващата година.

Денят на флага

Режисьорският филм на актьора Шон Пен беше част от конкурсната програмата на фестивала в Кан. В него, освен, че режисира Пен играе и главната роля. „Денят на флага“ е интимен семеен портрет с фокус върху съдбата на млада жена, която се бори да се издигне над останките от миналото си, примирявайки се с неизбежната връзка баща – дъщеря. Като дете Дженифър се удивлява на магнетизиращата енергия на своя баща и на представата му за живеенето като грандиозно приключение. Той я научава как да обича и да се радва на живота, но по-късно се оказва, че е най-известният фалшификатор в историята на САЩ. Филмът е базиран на истинската история на журналистката Дженифър Вогел.

Три етажа

Адаптация по бестселъра на Ешкол Нево, „Три етажа“ разказва историята на три семейства, които живеят в три апартамента в жилищна кооперация в Рим. Поредица от събития ще промени коренно живота на обитателите, разкривайки техните усилия да бъдат родители, братя и сестри или просто съседи. Джонг-Су попада на момиче, което някога е живяло в неговия квартал. Девойката го моли да се грижи за котката й, докато тя е на пътешествие из Африка. Когато се връща от екзотичния континент, го запознава с Бен, мистериозен мъж, когото е срещнала там, който им разкрива своето тайно хоби. Оттук насетне нещата се завъртат в поредица от странни събития, които няма как да обясним. Човек просто трябва да ги види. Или пък прочете.

Историята на жена ми

Морски капитан се обзалага в кафене с приятел, че ще се ожени за първата жена, която влезе. Следва коварен лабиринт от страст и ревност или най-екстравагантният любовен триъгълник след „Опасни връзки“. Филмът е адаптация на едноименния експериментален роман на Милан Фющ от 1942 година. Страстно вглъбена и непокорна, историята обръща гръб не само на научните и политическите истерии, а и на целия грубо непристоен свят, без да забравя или да се отказва нито за миг от обективността. Авторът се занимава с вътрешните трепети на външния свят, с познатите на всички ни сложности и абстракции на душата.

Шахматна новела

По случай 140-ата годишнина от рождението на ненадминатия новелист Стефан Цвайг се появява актуалната екранна версия на неговата прочута „Шахматна новела“. Романът е последната творба на Стефан Цвайг, изпратена до американския му издател само няколко дни преди самоубийството му през 1942 година. Копродукция на Германия и Австрия, филмът на режисьора Филип Щьолцл показва как един адвокат, хвърлен в затвора от нацистите, намира утеха и спасение в света на шаха. Цвайг пише: „Шахматната игра обединява всички противоположности – тя е древна и вечно нова; механична в своята основа, тя води до победа само с помощта на въображението; ограничена в тясно геометрично пространство и в същото време безгранична в нейните комбинации; непрестанно развиваща се и въпреки това безплодна; мисловна дейност, която не води до никакви резултати; математика, която не изчислява нищо; изкуство без творби; архитектура без строителен материал и въпреки това, както е доказано на дело, издържала изпитанията на времето много по-успешно от всички книги и художествени произведения. Това е единствената игра, която принадлежи на всички народи и на всички епохи, а при това никой не знае името на божеството, донесло я на земята, за да разсейва скуката, да изостря сетивата, да ободрява душата.“

Соларис

Превърналата се в модерна класика, адаптацията на романа на Станислав Лем  „Соларис“ от руския режисьор Андрей Тарковски намира място в програмата „Седмо изкуство“, в която може да видите стари и нови заглавия, създадени по класически произведения. Мисия „Соларис“ основава база на планета, където сякаш битува някакъв интелект, подробностите обаче остават неясни. След мистериозната гибел на един от тримата учени в базата Крис Келвин е изпратен да го замести. Той открива космическата станция в окаяно състояние, при това поведението на другите двама учени е хладно и потайно. Загадъчната планета е заобиколена с Океан, който говори, но не може да бъде разбран. Когато внезапно се натъква на съпругата си, която е мъртва от седем години, Келвин започва да добива представа за природата на чуждоземния интелект.

Моята година със Селинджър

Книгата, по която е създаден този филм е преведена и у нас и може да я прочетете, а след това да отидете и в кинозалата. В Ню Йорк, в края на 90-те, амбициозна млада писателка е назначена на постоянна работа като асистентка в литературната агенция на потайния Дж. Д. Селинджър. Единственият й досег с прословутия писател са писмата, които получава от почитателите му. От Джоана се очаква само да изпраща все същия циркулярен отговор, че Селинджър не желае никаква кореспонденция да достига до него. Но това се оказва по-трудно, отколкото изглежда, на фона на несекващия поток от сърцераздирателни послания. Филмът се позовава на реалните преживявания на Джоана Рейкоф в именитата агенция, застинала във времето, когато най-популярният й жив клиент е бил в апогея си.

Дюн

Освен, че е определян от публиката като най-добрият фантастичен роман писан някога, „Дюн“ на Франк Хърбърт, става първият носител на наградата „Небюла“ през 1965 година и споделя наградата „Хюго“ за 1966-а. Романът се счита за една от най-удивителните и сложни научнофантастични саги на всички времена. Адаптация на легендарния научнофантастичен епос, филмът разказва за сина на благородно семейство, на когото е поверена защитата на най-ценния актив и най-жизненоважния елемент в галактиката. Това митично и емоционално заредено пътешествие ни среща с Пол Атреидис, блестящо надарен млад мъж, роден с величава съдба, макар все още да не съзнава това. Той трябва да стигне до най-опасната планета във Вселената, за да осигури бъдещето на семейството си и своя народ. Когато избухва конфликт със злонамерените сили заради снабдяването на планетата с меланж – подправка, способна да отключи върховния потенциал на човечеството, само тези, които могат да победят страха си, ще оцелеят. Дейвид Линч прави опит за филмиране на романа, но и днес признава, че резултатът е по-скоро неуспешен. Канадецът Дени Вилньов се заема със задачата много години по-късно и резултатът е епичен филм, който изправи публиката на крака във Венеция. Премиерата е на 22 октомври.

В страната на последните неща

В онлайн среща с публиката американският писател Пол Остър и режисьорът Алехандро Чомски ще представят този филм. Верен на мразовития си стил, богатство на език и близки до дистопия сюжети, Пол Остър пренася читателя в един свят, в който единствената е цел е целта за оцеляване. „В страната на последните неща“ разказва за едно тревожно бъдеще, където светът, който познаваме не съществува. Всичко е само хаос, бедствия и никаква светлина в тунела. Роман, писан преди много години и издаден през 1987-а стои изключително актуално като тема днес. Като повечето неща на Пол Остър, както ще забележите. Препоръчваме него, както и творчеството на Остър, който може и да ви се стори рязък в началото, но ще обикнете накрая.   

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Той ще е Наполеон Бонапарт!

Хоакин Финикс влиза в обувките на една от най-значимите исторически личности Наполеон...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ