Ефектът Wednesday

Wednesday
Снимка: Rodarte

Униформата на сезона – драматична очна линия и черно червило, подчертава лукса, присъщ на мрачната меланхолия

Сигурни сте, че приключихте с готическия глем още миналата година? Помислете пак. Никой не е имунизиран срещу gothcore, включително визажистите. А и трендът също като ковида не ни е напускал. „Виновни“ за мутациите goth fairy и girly goth са рецесията, предстоящият втори сезон на сериала Wednesday на Netflix, отричането на естетиката clean girl или просто смазващата тежест на живота. Който и отговор да изберете, фактът си остава факт – готическата красота преживява ренесанс. Поразителен сам по себе си, външният вид на новия архетип готино момиче е леко зловещ, макар и също толкова секси. Намекът за глем обаче е достатъчно изкушаващ, за да преминете на тъмната страна.

Rodarte, Adeam, Rains

Ако шумът в социалните мрежи е мярка за успех, Rodarte е фаворит. Макиажът е също толкова запомнящ се, колкото романтичните дантелени гарнитури и воали в колекцията. Вземайки готически завой, очната линия сякаш ни връща на снимачната площадка на някое мрачно фентъзи. По всичко личи, че топгримьорът Джеймс Калиардос е прекалил с гледането на „Господарка на злото“. Абстрактните (и сложни) черти, простиращи се нагоре по дължината на носа и над веждите, добавят баланс към устните и ноктите ноар.

Блестящо червило Enchanted Kiss на Makeup Revolution; Хидратираща грижа за устни Le Rouge Interdit Baume на Givenchy; Очна линия Liner Disturbia на Givenchy; Грим за очи всичко-в-едно (сенки, молив, очна линия) Phyto-Eye Twist на Sisley; Прецизна водоустойчива очна линия Lash Idole Liner на Lancome

Feben е далеч по-скромен – очната линия с удължени крила се спуска прецизно към вътрешния ъгъл. Питър Филипс, творчески и имидж директор грим на Dior, описва деконструираните smoky eyes почти като меланхолия. Не по-малко смразяващ от Rodarte е вледеняващият макиаж в стил венецианска маска на Rick Owens. „Простотата е най-елегантното нещо, за което се сещам“, твърди самият дизайнер. За визажистите тя се изразява в черни очни ябълки с елипсовидна форма, черни контактни лещи, невидими вежди и бледи устни, които създават духовна аура между хората от Средновековието и бъдещите души.

Rodarte, Dior, Feben, Rick Owens

Ако стилът ви е по-скоро Били Айлиш, отколкото Барби, поздравления! Момичешката готика този сезон достига нови нива. Спомняте ли си, че през пролетта ви посъветвахме да си купите черно червило? И така, препоръката остава в сила. Визажистите не ви оставят друг избор, освен да пробвате тъмните устни. Поразително е как се съчетават с липсващи вежди или поне такива, които остават на заден план. На дефилетата ще откриете много варианти на мрачния декаданс с различна степен на смелост. Доминиращият нюанс е черен. Непрозрачен и всеобхватен, той създава кадифен ефект (Bora Aksu, Mark Fast, Rodarte…).

Kim Shui

Дихотомията между момичета и готика се изразява в нюансите приглушена слива и презряла череша (Sandy Liang, Mugler, Fashion East). Трудно е да се изберат фаворити, защото всички предложения са безупречни. Трудно, да, но това не ни пречи да ги стесним. Както винаги, дяволът е в детайлите. За Kim Shui гримьорът Ромеро Дженингс създава омбре ефект, избледняващ от контура в патладжанено към волска кръв в центъра. Кой казва, че червилото трябва да се нанася прецизно? Във всеки случай не и Adeam. Контрапункт на тъмновинените петна са металниг е халки на носа. Наситените, оцветени с горски плодове устни може да изглеждат класика, но Roksanda далеч не подхожда клиширано. За да ги почерни, makeup артистът Ребека Дейвънпорт наслоява тъмен лак за устни върху дълбоко лилаво червило. Резултатът е пънк излъчване, полирано до стъклен блясък.

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Очите: ню гръндж, ретро и глем
След повече от година без шумни партита и социални събития това, което...
Read More
0 replies on “Ефектът Wednesday”