Текст Галина Нифору
Има няколко основни неща, които трябва да запомним, за да се похвалим, че сме усвоили основите на дегустаторското изкуство.
Някои може да питат защо ни е нужно това.
Защото по този начин ще изпитваме несравнимо по-голямо удоволствие, когато отпиваме бяло, червено, розе или десертно и шампанизирано вино; ще разберем много за самата напитка само като погледнем цвета, вдъхнем ароматите и отпием дори само една глътка! И това, от което трябва да се ръководим, е виното да харесва на самите нас. Нека повярваме на сетивата си и да се впуснем в тази прекрасна игра, наречена винена дегустация.
Три са важните неща, с които оценяваме едно вино:
цвят, аромат и вкус
Първото нещо,което трябва да оценим в едно вино, е цветът. Както ще се убедите по-нататък, от цвета може да съдим впоследствие и за вкуса на виното. В зависимост от това дали ще дегустираме бяло, розе или червено вино, използваме различни термини и думи, за да го опишем.
Цветът на белите вина например може да определим като бледожълт, интензивножълт със златисти оттенъци и много други, разбира се, но най-важното е виното да е искрящо и бистро – това говори за добре свършена работа на технолозите на дадената винарска изба.
Всеки сорт е с характерен цвят и това може да ни помогне дори да познаем дадено вино, без да гледаме етикета му. Совиньон бланът е с бледожълт цвят със зеленикави оттенъци, по-наситените са предимно новозеландските совиньони. Българските са с по-нежни цветове.
Шардонетата, в зависимост от това дали са отлежали в дъбови бъчви или не, може да варират от златистожълти и наситени до по-бледи, сламеножълти. Нека пак да ви напомня, скъпи дами, че в едно отлежало шардоне с по-наситен цвят ще намерим много по-интензивни вкусови аромати, за които ще говорим в следващия ни дегустационен урок.
Розетата също трябва да бъдат искрящи, като тук вариантите са два: с лучен цвят или оттенък на сьомга, както също се нарича, или по-наситени розови вина с бомбонени краски. Виждайки цвета на виното, може да съдим дали то ще е с по-интензивни аромати – богато и многопластово, или ще е по-нежно и деликатно. Така ще изберем розето, което предпочитаме или което ще е подходящо за избраната от нас храна.
Сигурни сме, че сред вас има много потенциално добри дегустатори – важно е само да си повярвате и да желаете да се впуснете в това приключение, което ще ви донесе незабравими емоции. Жените са с по-изострено обоняние, а това само ще ни е от полза, нали?
Има няколко вида дегустиране. Първият е за хора, които бегло познават разликата между бяло и червено вино. В този случай изберете пет бутилки вино – леко младо червено, отлежало червено, сухо бяло, сладко бяло и порто или шери. Ако искате селекцията да бъде по-изискана, вземете пет различни сорта като зинфандел, пино ноар, каберне, мерло и сира, за да усетите коренните разлики между така наречените червени вина. Друг метод е да изберете например шардонета от различни държави и региони, за да определите какъв е основният вкус на шардоне и как може да варира в зависимост от района, където е зряло гроздето. Ще бъде една инересна игра на вкусове, повярвайте ми!
За по-сериозните познавачи са така наречените
хоризонтални и вертикални дегустации
Хоризонтална е дегустацията на десет вида каберне например – от една и съща година, но от различни изби. При вертикалната дегустация всяко каберне ще бъде от различна година, но от една изба. Този подход дава дълбочина на познанието какво представлява доброто вино – отново по ваше мнение.