Урок по дегустация за начинаещи

Текст Галина Нифору

Има няколко основни неща, които  трябва да запомним, за да се похвалим, че сме усвоили основите на дегустаторското изкуство.

Някои може да питат защо ни е нужно това.

Защото по този начин ще изпитваме несравнимо по-голямо удоволствие, когато отпиваме  бяло, червено,  розе или  десертно и шампанизирано  вино; ще разберем много за самата напитка само като погледнем цвета, вдъхнем ароматите и отпием дори само една глътка!  И това, от което трябва да се ръководим, е виното да харесва на самите нас. Нека повярваме на сетивата си и да се впуснем в тази прекрасна игра, наречена винена дегустация.

Три са важните неща,  с които оценяваме едно вино:

цвят, аромат и вкус

Първото нещо,което трябва да оценим в едно вино, е цветът. Както ще се убедите по-нататък, от цвета може да съдим  впоследствие и за вкуса на виното. В зависимост от това дали ще дегустираме бяло, розе или червено вино, използваме различни термини и думи, за да го опишем.

Цветът на белите вина например може да определим като бледожълт, интензивножълт със златисти оттенъци и много други, разбира се,  но най-важното е виното да е искрящо и бистро – това говори за добре свършена работа на технолозите на дадената винарска изба.

Всеки сорт е с характерен цвят и това може да ни помогне дори да познаем дадено вино, без да гледаме етикета му. Совиньон  бланът  е с бледожълт цвят със зеленикави оттенъци, по-наситените са предимно новозеландските совиньони. Българските са  с по-нежни цветове.

Шардонетата, в зависимост от това дали са отлежали в дъбови бъчви или не, може да варират от златистожълти и наситени до по-бледи, сламеножълти. Нека пак да ви напомня, скъпи дами, че в едно отлежало шардоне с по-наситен цвят ще намерим много по-интензивни вкусови аромати, за които ще говорим в следващия ни дегустационен урок.

Розетата също трябва да бъдат искрящи, като тук вариантите са два: с лучен цвят или оттенък на сьомга, както също се нарича, или по-наситени розови вина с бомбонени краски. Виждайки цвета на виното, може да съдим дали то ще е с по-интензивни аромати – богато и многопластово, или ще е по-нежно и деликатно. Така ще изберем розето, което предпочитаме или което ще е подходящо за избраната от нас храна.

Сигурни сме, че сред вас има много потенциално добри дегустатори – важно е само да си повярвате и да желаете да се впуснете в това приключение, което ще ви донесе незабравими емоции. Жените са с по-изострено обоняние, а това само ще ни  е от полза, нали?

Има няколко вида дегустиране. Първият е за хора, които бегло познават разликата между бяло и червено вино. В този случай изберете пет бутилки вино – леко младо червено, отлежало червено, сухо бяло, сладко бяло и порто или шери. Ако искате селекцията да бъде по-изискана, вземете пет различни сорта като зинфандел, пино ноар, каберне, мерло и сира, за да усетите коренните разлики между така наречените червени вина. Друг метод е да изберете например шардонета от различни държави и региони, за да определите какъв е основният вкус на шардоне и как може да варира в зависимост от района, където е зряло гроздето. Ще бъде  една инересна игра на вкусове, повярвайте ми!

За по-сериозните познавачи са така наречените

хоризонтални и вертикални дегустации

Хоризонтална е дегустацията на десет вида каберне например – от една и съща година, но от различни изби. При вертикалната дегустация всяко каберне ще бъде от различна година, но от една изба.  Този подход дава дълбочина на познанието какво представлява доброто вино – отново по ваше мнение.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Да владееш свръхестественото

Къде точно е срещата на науката и мистицизма? Becoming Supernatural на DR...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ