Валери Донзели – познавам истинска разрушителна любовна история

Снимка: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Режисьорката на „Само ние двамата” повдига завесата над темата за насилието в актуалната си история за изгаряща любов, която се превръща в кошмар

текст: Станислава Айви, Мария Елена Инфантино

Валери Донзели стои зад историята на „Само ние двамата“, която видяхме тази година в рамките на кино-литературния фестивал CineLibri. Френските звезди Виржини Ефира и Мелвил Пупо влизат в ролите на Бланш и Грег – той е омаен и красив, а тя решава, че е попаднала на идеалния мъж. Обзета от еуфория, постепенно се дистанцира от приятелите и семейството си, включително от своята близначка. Скоро се оказва въвлечена в токсична връзка с обсебващ и опасен човек. Историята е по романа на Ерик Рейнхарт, а Донзели е и съсценарист.

Тя започва кариерата си като актриса, а после става режисьор. Номинирана е за престижни награди както за късометражните, така и за пълнометражните си филми. Най-известният от тях е „Войната е обявена“ за сложния път на родителството след тежка диагноза на дете, вдъхновен от личния ѝ живот с бившия ѝ съпруг – актьора Жереми Елкайм.

Говорим с Валери в Кан, където бе премиерата на филма ѝ през май тази година.

Как попадна на проекта? За първи път прочетох книгата през 2014-а, докато снимах „Маргарит и Джулиен“, и веднага бях привлечена от кинематографичната енергия на историята. Героите също ме впечатлиха – от една страна, жена, заредена с оптимизъм, според която всичко ще се нареди, а от друга – мъж, който е тъмният герой в случая. Впоследствие ми хареса да си играя с цветовете и светлината, тъй като гората е символ на нейното спасение и там е далеч по-светло, отколкото в дома ѝ. Независимо че това е най-тежкият като тема филм, който съм правила, е най-приятният като емоция след снимките.

Тази тема е страшно популярна по света, но имаше ли момент, в който тя стана особено валидна за теб и трябваше да снимаш точно тогава? Понякога четеш сценарий, имаш идея, на която ѝ трябва малко време да отлежи и да намери верния път към реализацията. Такъв беше случаят и с този филм. Беше интересно да разкажа историята от гледната точка на жертвата, как нейното желание за страст е отровено от него. За мен беше важно зрителят да разбере защо тя не напуска тези отношения, защо е неспособна да се махне. Хората често гледат отстрани и казват „защо не си тръгваш“, без да си дават сметка колко хипнотизиран и парализиран си в тези отношения.

А говори ли с психолози или жертви на такъв тормоз? Четох книги, но обърнах поглед към личните си преживявания. Познавам двойка, на пръв поглед бяха перфектни, но се оказа, че връзката им е подобна на тази на Бланш и Грегоар. Същата разрушителна и манипулативна любовна история. Обичам да чета сценариите си на глас и така променям диалога, ако не ми се струва фокусиран на правилното място. В „Само ние двамата“ имаме героиня с на пръв поглед перфектен живот – щастлива е, обича работата си, има прекрасно семейство, близка е с майка си и сестра си, но въпреки това ѝ липсва самочувствие и се съмнява в себе си. Тя копнее за любов и вярва в нея, затова смята, че по-скоро проблемът е в нея. А нейната близначка донякъде е различната страна на героинята, пример как може да сме различни в една връзка.

Защо избра Виржини Ефира и Мелвил Пупо? Работила съм с Виржини и преди и знаех, че тя ще е страхотен избор за ролята. Дадох ѝ книгата и тя бързо се съгласи. Много ми допада как потъва в ролите си и цялото ѝ излъчване – тя носи сила, не е някаква беззащитна вейка. Мелвил беше моят първи избор, тъй като е прекрасен във всичко, което прави. Той изглежда като модерен Кари Грант и носи тази съблазнителна харизма.

Какво е посланието ти към жертвите на такъв вид насилие? Да слушат себе си, да вярват на вътрешния си глас и да имат себеуважение. Което е парадоксалното в тези ситуации, тъй като те не си го позволяват и са в постоянно съмнение. Самата аз много вярвам в терапията и знам колко много може да ти помогне за неща, за които не си даваш сметка.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Как да изберем лекар, на когото да имаме доверие
Текст Мария Петрова През последните години лекарите бяха сатанизирани в медиите и...
Read More
0 replies on “Валери Донзели – познавам истинска разрушителна любовна история”