Виржини Виар напуска Chanel

Chanel
Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

След 30 години в Chanel дизайнерката, наследила поста на Карл Лагерфелд, напуска френската модна къща

Новината бе съобщена в сряда следобед. Тогава са информирани и екипите в Chanel, на които се дава кратък срок за сбогуване с дизайнерката, преди тя да напусне историческата сграда на Chanel на парижката улица Камбон, съобщават от Business of Fashion. Късно вечерта в сряда Chanel направи изявление по имейл:

Chanel потвърждава напускането на Виржини Виар след ползотворно сътрудничество в продължение на пет години като артистичен директор на модните колекции, през които тя успя да обнови кодовете на модната къща, като същевременно уважаваше творческото наследство на Chanel, и почти тридесет години в бранда.

Виар, дългогодишен заместник на Карл Лагерфелд, за първи път се присъединява към лейбъла през 1987 г. Тя зае поста на артистичен директор на модните колекции след смъртта на германския дизайнер през 2019 г.

Карл и Виржини на ревюто пролет/лято 2019 на 2 октомври 2018 г. в Париж
Фотография / Pascal Le Segretain/Getty Images

Виржини ръководи Chanel по време на историческия ръст на продажбите по време на пандемията, когато търсенето на луксозни стоки се увеличи. През 2023 г. компанията отчита приходи от 19,7 млрд. долара, което е с над 75% повече от 2018 г.

По данни на Chanel продажбите на готови облекла са нараснали 2,5 пъти спрямо нивата от 2018 г., тъй като дизайнерката продължава делото на Лагерфелд. Същевременно деликатно преработва характерни артикули като сака от туид за 20 000 долара с по-лек и свободен силует.

Но отзивите за работата ѝ за легендарната френска къща далеч не са лишени от критика. Макар да запазва позициите си като марка за богати жени, авторитетът от модните ревюта и маркетинга отслабва. Някога недосегаема, Chanel се превърна в обект на оплаквания в интернет, както за стила на модния подиум и червения килим, така и за качеството на продуктите, въпреки че цените им се покачиха.

Фотография / Anton Corbjin, Vogue, декември 2020 г.

В кампаниите марката, известна с ясните си кодове и послания, преминаваше от концепция към концепция, докато Виар експериментираше всеки сезон. В разрез с обичайната практика на луксозната мода естетиката на Chanel се променяше твърде често.

Кадри от най-новата колекция на Виар за Chanel – Resort 2025, където личи разностилието и липсата на ясен облик на бранда

Напускането на Виард засили спекулациите за това кой би могъл да я замени.

Творческият директор на Celine Еди Слиман, който снима собствените си колекции също като Лагерфелд, от миналата есен води трудни преговори за договор с модния конгломерат LVMH, които могат да доведат до неговото напускане. Други топ дизайнери, които в момента са свободни, са предишният творчески директор на Valentino Пиерпаоло Пичоли и бившата дизайнерка на Alexander McQueen Сара Бъртън.

Ръководството на редица марки на LVMH също е в процес на промяна, като миналата седмица Fendi назначи Пиер-Еманюел Ангелоглу за свой нов главен изпълнителен директор, а Сидни Толедано се завръща, за да помогне с управлението на Fashion Group на LVMH само няколко месеца, след като се оттегли от поста главен изпълнителен директор.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Ина Иванова
Пролетен Remix на гардероба
Модният ни редактор показва как да освободите гардероба си от ненужното и...
Read More
0 replies on “Виржини Виар напуска Chanel”