Виртуални тела

“Виртуални тела” е най-новият творчески проект на танцова компания „Хетероподи“, реализиран с партньорството на Националната галерия. Представя избрани живописни и скулптурни произведения от постоянната експозиция в Квадрат 500 през магията и ритъма на съвременния танц. Проектът обединявавизуалното изкуство, танца и технологиите в едно атрактивно виртуално преживяване за любителите на творчеството във всичките му форми! 10 хореографа създават кратки танцови видеа, всяко от които е една вълнуваща и оригинална интерпретация на преживяното произведение през усещането на хореографа. Посетителите на експозицията ще могат да се докоснат до тези своеобразни танцови “картини”, като сканират с мобилните си устройстваQR кодовете към всяка от тях. Аудио-визуалните интерпретации ще бъдат достъпни и в интернет каналите на двете организации.

Официалното откриване на интерактивната изложба ще се състои в Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1, София), на 29 ноември 2022 от 17:00ч., с вход свободен. Посетителите ще имат възможност да разгледат селектирани произведения  заедно с техните виртуални танцови презентации. Проектът “Виртуални тела” има за цел да направи съвременна интерпретация на художествени произведения, като използва средствата на хореографията и новите технологии. Да представи и популяризира галерийните пространствата, движимото културно наследство и визуалните изкуства, като среща миналото с настоящето, въвличайки публиката в едно по-различно преживяване на наблюдаваната творба. Създава и представя оригинално и артистично аудио-визуално съдържание, по-широко достъпно за различни аудитории и дълготрайно във времето. Обединява съвременни дигитални решения и хореографски методи за тълкуване на художествени произведения и техните истории. Проектът намира нови начини за ангажиране на публиката с музейната колекция, извън традиционните практики за представяне.

Хореографи и изпълнители от различни поколения, и творби и автори от различни епохи свързват миналото с настоящето и бъдещето в проекта “Виртуални тела”!

Аудио-визуалните презентации на музейните творби са творческа интерпретация както на утвърдени хореографи като Мила Искренова и Росен Михайлов, така и на дебютиращи като Стефан Вучов.  Една част от изпълнителите на танцовите произведения са самите хореографи, а друга са танцьори на различни възрасти – във вихъра на танца ще видим както 14 годишните Риана Милотинова и Лора Илова, така и популярната Олга Житлухина (Латвия) – специален участник в проекта, който е своеобразен танц между отминали епохи, различни  стилове, художници, хореографи и танцьори с различна опитност и от различни поколения.

Артистичен продуцент и режисьор на видеата – Росен Михайлов

Видео оператор/ фотограф – Цветан Игнатовски

Музика и звукова среда – Александър Кипров-Син, Георги Ценов

“Виртуални тела” се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Международна премиера на документалния филм „Моят съпруг мюсюлманин“ на Сараево Филм Фест
Новият документален Max Original филм „Моят съпруг мюсюлманин“ (Soțul Meu Musulman), режисиран...
Read More
0 replies on “Виртуални тела”