Виртуални тела

“Виртуални тела” е най-новият творчески проект на танцова компания „Хетероподи“, реализиран с партньорството на Националната галерия. Представя избрани живописни и скулптурни произведения от постоянната експозиция в Квадрат 500 през магията и ритъма на съвременния танц. Проектът обединявавизуалното изкуство, танца и технологиите в едно атрактивно виртуално преживяване за любителите на творчеството във всичките му форми! 10 хореографа създават кратки танцови видеа, всяко от които е една вълнуваща и оригинална интерпретация на преживяното произведение през усещането на хореографа. Посетителите на експозицията ще могат да се докоснат до тези своеобразни танцови “картини”, като сканират с мобилните си устройстваQR кодовете към всяка от тях. Аудио-визуалните интерпретации ще бъдат достъпни и в интернет каналите на двете организации.

Официалното откриване на интерактивната изложба ще се състои в Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1, София), на 29 ноември 2022 от 17:00ч., с вход свободен. Посетителите ще имат възможност да разгледат селектирани произведения  заедно с техните виртуални танцови презентации. Проектът “Виртуални тела” има за цел да направи съвременна интерпретация на художествени произведения, като използва средствата на хореографията и новите технологии. Да представи и популяризира галерийните пространствата, движимото културно наследство и визуалните изкуства, като среща миналото с настоящето, въвличайки публиката в едно по-различно преживяване на наблюдаваната творба. Създава и представя оригинално и артистично аудио-визуално съдържание, по-широко достъпно за различни аудитории и дълготрайно във времето. Обединява съвременни дигитални решения и хореографски методи за тълкуване на художествени произведения и техните истории. Проектът намира нови начини за ангажиране на публиката с музейната колекция, извън традиционните практики за представяне.

Хореографи и изпълнители от различни поколения, и творби и автори от различни епохи свързват миналото с настоящето и бъдещето в проекта “Виртуални тела”!

Аудио-визуалните презентации на музейните творби са творческа интерпретация както на утвърдени хореографи като Мила Искренова и Росен Михайлов, така и на дебютиращи като Стефан Вучов.  Една част от изпълнителите на танцовите произведения са самите хореографи, а друга са танцьори на различни възрасти – във вихъра на танца ще видим както 14 годишните Риана Милотинова и Лора Илова, така и популярната Олга Житлухина (Латвия) – специален участник в проекта, който е своеобразен танц между отминали епохи, различни  стилове, художници, хореографи и танцьори с различна опитност и от различни поколения.

Артистичен продуцент и режисьор на видеата – Росен Михайлов

Видео оператор/ фотограф – Цветан Игнатовски

Музика и звукова среда – Александър Кипров-Син, Георги Ценов

“Виртуални тела” се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Новото гадже на Лео
Както всички знаем, Леонардо ди Каприо не пипва жена над 25. Изглежда...
Read More
0 replies on “Виртуални тела”