Da Massimo&Fabio: Италианска кухня на точното място

Новият ресторант на италианското семейство Бондини – мама Карла и синовете Масимо и Фабио, е в идеалния център на София, но влезете ли в малкия вътрешен двор на улица “Дякон Игнатий”, попадате в атмосфера, различна от тази на динамичния голям и объркан град. Има тук някакъв ориенталски дух не само заради мозайките по стените (чува се, че ги правил мароканец – б.р.), да не говорим за фонтанчето, покрай което са разположени масите. Разбира се, с покривки на червено-бели и синьо-бели карета, които стимулирали апетита. Като в най-обикновения италиански дом, където в кухнята се вихри мама.

Всъщност и тук в концепцията show kitchen мама върти тенджерите и тиганите – мама Карла, главното действащо лице. Дори Фабио, който също като брат си Масимо е шеф, не плейтва преди одобрението й на сготвеното от него, било то доматен сос или артишок ала романа.

Иначе в менюто – нищо различно от това, което може би сте опитвали в първия ресторант на семейството: брускетите на мама Карла с домашен пастет от пилешки воденички, дробчета и зеленчуци, морски дарове, прясна риба, доставяна от Гърция и поради това или лаврак, или фагри ал гуацето, т.е. с домати, чесън и магданоз. И паста, приготвена на място. И десерти, които не са описани в менюто, защото всеки ден са различни.

Времето спира в мига, в който отпиете глътка ледено просеко, гарнирано с брускети с пресни манатарки. После поема бавно напред под въздишките на избухналата над дворчето липа и металическите трели на бързолетите в смрачаващото се небе, втренчено в панираните бейби калмари и гарганелото с чери доматчета, магданозено песто и скариди. Бутилка добро вино от Тоскана, е не, не от най-скъпото, което сигурно си заслужава трицифрената цена, завършва натюрморта заедно със свинския котлет, който, честно казано, не заслужава овации. Но това си е за сметка на този, който е решил да го поръча тук, вместо да се наслади на италианска наденица или на някакъв специалитет от телешко в качеството на основно ястие. Мама Карла ми подшушва, че си струва да вкусите телешки бузи, задушени във вино, когато има, де. То е също като с десертите – днес няма тирамису, но кремът профитерол с лешников шоколад или ягодовото, мангово или лимоново сорбе никак не са лош вариант. От опит ви казвам, че е добре да си ги поръчате, макар и да не бързате с вечерята – някак си бързо свършват.   

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Глория Петкова: От Guilty към Glow
Новият артистичен псевдоним на Глория Петкова  – Glow, бележи появата на първия...
Read More
0 replies on “Da Massimo&Fabio: Италианска кухня на точното място”