Аманда Лиър – сърце, което не се предава

„Не ми пука кога съм родена, от значение е единствено, че съм жива“, казва дивата с девет живота

Give a bit of mmh to me and I’ll give a bit of mmh to you… мърка с плътния си контраалт дългокрака блондинка, а магнетичната сексуалност, която излъчва, се усеща дори днес, почти 45 години по-късно. Песента, вероятно най-известната ѝ, се нарича Enigma, а текстът, написан от нея самата, звучи като написан за нея самата. Are you devil or angel? Are you question or answer?For me, you are an enigma, for me, you are really a mystery…

Толкова много въпроси витаят около тази жена (или пък не?), че е цяло чудо как успява да е така популярна и същевременно така загадъчна. Модел, муза, диско дива, телевизионна звезда, модна икона, художник, писател… тя е какво ли не. Не отбягва публичността, напротив, дори охотно позира гола. И все пак оставя усещане за загадка, която се изплъзва между пръстите.

Кое е това момиче/момче

Аманда Лиър е родена в Хонконг през 1939 г. като Аманда Тап от баща с английско-френска кръв и майка с руско-азиатска. Или пък е родена през 1946 г. в Прованс като Ален Тап. Или пък някъде другаде (Сайгон, Сингапур, Швейцария, Румъния…) по някое друго време. Кой знае. Датата, мястото на раждане и произходът ѝ са толкова забулени в мъгла, колкото и биологичният ѝ пол. Израства в Европа – в Южна Франция или Швейцария, или пък между Лондон и Париж. Единственото сигурно е, че знае пет езика – английски, френски, немски, испански и италиански.

Слуховете за транссексуалността на Аманда тръгват още от началото на кариерата ѝ като модел и певица и не са съвсем безпочвени. Тя е висока, слаба и скулеста, а ниският ѝ, почти мъжки глас, завършва впечатлението за Drag Queen. Масло в огъня налива Салвадор Дали, който по време на връзката им невинно подхвърля пред журналисти: „Тя е родена като мъж, не знаехте ли?“

Толкова им трябва на таблоидите, за да захапят тази хипотеза и да започнат да я раздуват. Казват дори, че самият Дали е платил операцията ѝ за смяна на пола. Появяват се и трансджендър свидетели, които твърдят, че са работили с Аманда (тогава все още Ален) в различни стриптийз барове.

Слуховете циркулират усилено през 60-те и 70-те години, утихват за известно време и се завръщат с нова сила през новия век. През 2008, 2011 и 2016 г. различни медии публикуват снимка на акта за раждане на Лиър с името Ален Тап, както и снимка отпреди трансформацията.

Междувременно Аманда с удоволствие се снима гола и всяко непредубедено око може да види, че тялото ѝ е напълно женско, а гърдите – напълно естествени. Самата тя отрича слуховете за транссексуалност и казва, че намеците в тази посока са единствено PR трик от страна на Дали, целящ да увеличи популярността ѝ (пък и скандалността му). Много успешен PR трик всъщност, който не само поддържа аурата на мистериозност около певицата, но и посажда зрънце на съмнение, което никога не изчезва…

Любовница на Дали (дали?)

Връзката на Аманда Лиър със Салвадор Дали, продължила 16 години, също е широко коментирана и все пак пълна с неизвестни. Срещат се в средата на 60-те, когато тя учи рисуване и все още няма конкретни планове за живота. Той пък е на върха на славата си, три десетилетия по-възрастен и женен за Гала.

„Имате изключително красив череп и скелет!“,  възкликва сюрреалистът при запознанството им. И не след дълго тя се превръща в негов модел и муза, а той – в неин ментор. Стройното русокосо момиче, което Дали нарича „ангел мой“, е пълна противоположност на властната и амбициозна Гала, която отглежда съпруга си и таланта му като златно яйце.

Разбира се, „Мадам“ не е никак доволна от появата на нова жена в живота им. В началото дори изрязва лицето ѝ от общите им снимки. Постепенно обаче си дава сметка колко добре се чувства Дали в компанията на Аманда и че тази нова връзка е полезна не само за самочувствието, но и за творчеството му. Още повече че тя самата счита съпружеската вярност за еснафщина. Ненавистта ѝ към момичето се превръща в симпатия и тримата често прекарват летата заедно в къщата на семейството в Порт Лигат, Каталуня.

Гала си дава сметка и за нещо друго – на този етап от брака им вече се е уморила да обгрижва Дали, който се държи като разглезено гениално дете и почти нищо не може да върши сам. Тя все повече предпочита компанията на младите си любовници и няма нищо против да предаде щафетата по обгрижването на друга, по-млада и енергична. Нещо повече – кара Аманда да се закълне, че ще се омъжи за Дали след смъртта ѝ и ще остане да се грижи за него. Обещание, което Лиър не спазва – все пак е в разцвета на младостта си и животът е пред нея, необятен и пълен с възможности. Бъдещето може да ѝ донесе всичко. Включително и брак с други мъже.

И до днес не е съвсем ясно какви точно са били отношенията между двамата. Със сигурност са били изпълнени с приятелство, привързаност, взаимно възхищение и вдъхновение. Може би дори с любов – те описват връзката си като „духовен брак“. Но дали е имало секс между тях? Едва ли. По това време Дали надълго и нашироко обяснява публично, че е импотентен. Лиър пък има доста бурен личен живот – тя е муза не само на художника, но и на поредица рок музиканти.

Рок муза, диско дива

Аманда пристига в Лондон през 1964 г., година преди запознанството си с Дали, и започва да учи рисуване в Saint Martin’s School of Art. По същото време започва и кариерата ѝ на модел. Тя участва в ревюта на Пако Рабан, Ив Сен Лоран и Коко Шанел, движи се в компанията на топмодели като Туиги и Пати Бойд и се забавлява до зори в лъскави клубове с Beatles и Rolling Stones. Дори успява да се омъжи за кратко за шотландския студент Морган Пол Лиър (и да вземе фамилията му), за да получи британски паспорт.

Шейсетте години са във вихъра си в Лондон и Аманда гребе от тях с пълни шепи – денонощни партита, наркотици и свободна любов. Говори се, че Дали е този, който настоял тя да спре дрогата (и вероятно е спасил живота й). Екзотичната ѝ външност привлича като магнит рок музиканти и лоши момчета – тя е всичко друго, но не и клиширана блондинка. През 1966 г. започва връзка с Брайън Джоунс от Rolling Stones и вдъхновява Мик Джагър и Кийт Ричардс за парчето Miss Amanda Jones.

От началото на 70-те пък датира любовта ѝ с Брайън Фери, фронтмена на Roxy Music. Аманда е на корицата на албума им For Your Pleasure, облечена в прилепнала черна кожена рокля и държаща на каишка черна пантера. Снимката е толкова впечатляваща, че по нея си губи ума… точно така, друг рок музикант.

Макар по това време да е женен за първата си съпруга Анджи, Дейвид Боуи не може да устои на фаталния чар на Аманда. Бисексуалният музикант и набедената за транссексуална блондинка са забележителна двойка. Всъщност тройка – тримата живеят заедно с Анджи в лондонския апартамент на Дейвид. Звучи ли ви познато? Връзката им продължава две години и именно Боуи я насочва към музиката и ѝ плаща уроци по пеене и танци. След няколко неуспешни записа през 1978 г. идва пробивът с парчето Follow Me. И, разбира се, историята му също е необичайна.

„Потърси ме една агентка от Мюнхен – разказва Лиър в интервю. – Германците винаги са харесвали фаталните блондинки – Марлене, Зара Лиандър. Подписаха с мен седемгодишен договор. В началото започнах да пея, както ме беше учила учителката ми по пеене. „Но какъв е този глас? Пейте по-ниско!“  Накараха ме да изпуша няколко цигари и да пия повече уиски. В 4 часа сутринта имах прегракнал, гробовен глас. Те казаха: Ja, ja, das ist gut! Искаха създание със задгробен глас да изпълни Follow me. Кариерата ми започна с едно недоразумение.“

Укротяване на опърничавата (или пък не)

Слабостта на Аманда Лиър към рок музикантите не приключва с Боуи. След него има афери с Кийт Муун, барабаниста на The Who, и Джими Пейдж, китариста на Led Zeppelin. „Спах с най-красивите мъже на моето време“, обича да казва тя.

Краят на тази бурна любовна епоха идва през 1979 г., когато Аманда сключва брак с френския аристократ Ален Филип Маланяк Д’Аржан. Не без задължителната за нея доза скандалност, естествено. Ален е бисексуален, бивш любовник, а впоследствие осиновен син на гей писателя Роже Пейрефит. Дали и Гала категорично не одобряват този брак и настояват да бъде разтрогнат. В крайна сметка обаче се разпада не бракът, а отношенията между певицата и артистичното семейство. Успешната музикална и телевизионна кариера на Лиър също допринася за това и макар Дали и Гала да се чувстват донякъде предадени и изоставени, нищо не може да спре устрема ѝ. Тя издава албум след албум, пише книги, прави изложби, участва във филми и става много популярна в Италия, където води телевизионни предавания.

Бракът на Аманда и Ален продължава 21 години. Нямат деца, защото тя иска да се посвети на кариерата си, но са щастливи един с друг по свой собствен начин. Нещастен е краят – през 2000 г. Ален загива при пожар в къщата им заедно със свой приятел. По това време певицата е в Италия, където снима телевизионно шоу. Огънят унищожава всичко, включително и многобройни картини на Дали. Опустошава и сърцето на Аманда, която изпада в дълбока депресия и не знае как да продължи живота си.

Година по-късно все пак се съвзема благодарение на това, което винаги я е крепяло – работата. Появява се отново и любовта и тя отново е скандална, с много по-млади мъже като италианския модел Мануел Касела и венецуелския актьор Рикардо Перна. До ден днешен, вече на… (75, 82, нещо друго) години, тя продължава да работи. През 2020 г. участва в ревю на Готие. През септември 2021 г. изигра ролята на Джоан Крофорд на парижка сцена. През октомври излезе албумът ѝ Tuberose. А в първите дни на януари претърпя сърдечна операция. Дали е добре? Разбира се! Сърцата на легендите не се предават лесно.

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Падащи звезди
Алкохол, наркотици, хранителни разстройства, психични проблеми… Ако досега сте си мислили, че...
Read More
0 replies on “Аманда Лиър – сърце, което не се предава”