Роса на върха на канюлата с конец

Снимка: Global Aesthetics

Също като филма „Мимино” технологията NAMICA на Aptos бележи щастливо начало. И ако героят на Вахтанг Кикабидзе сбъдва мечтата си да стане пилот на международни авиокомпании, то революцията в естетиката е входът към нова ера (без преувеличение)

Визитка: Пластичен хирург, специалист по естетична хирургия, собственик на Aptos, автор на методите и главен обучител. Член е на уважавани професионални асоциации и дружества в Грузия, Русия, Франция, Япония и САЩ. Притежава 18 патента за изобретения, 8 от които международни. Носител е на престижната награда „Златен ланцет“ в номинацията за най-добър пластичен хирург за 2008 г.

Д-р Георгий Суламанидзе

Грузия е известна не само с традиционната си кухня, виното и минералните извори, както някои може да си помислят. А с поклонничеството в Меката на младостта и красотата – клиниката по пластична и естетична хирургия Total Charm в Тбилиси. Именно тук работят авторите и съавторите Суламанидзе на неинвазивния лифтиг Aptos (от гръцки anti – против, ptosis – птоза, увисване) с едноименните конци. В семейната компания всички са лекари, мъжете са пластични хирурзи, а жените – естетични дерматолози. Днес тредлифтингът – имплантиране на конци под кожата с цел предотвратяване увисване на тъканите с възрастта, не е нещо необичайно. Но през 90-те д-р Марлен Суламанидзе е първият, който осъзнава, че медицинските конци за хирургични операции, обработени по особен начин, може да служат за надеждно „скеле“ за лицето.

Създаден през 1996 г., методът Aptos съчетава плюсовете на пластичната хирургия и естетичната дерматология, тоест предсказуеми и стабилни резултати с безопасност и лекота на използване. В зависимост от областта на корекция, възрастта и очаквания резултат се използват три вида разграждащи се конци. Nano Excellence за деликатни зони, Visage Еxcellence с хиалуронова киселина (HA) за подсилване меките тъкани на лице и тяло и ревитализация, и Light Lift за лифтинг и моделиране на лице и тяло. Колкото и да е иновативен подмладяващият метод Aptos, той все пак изисква опит и добре отработени движения. Родоначалникът на фамилията Марлен и двамата му синове – Георгий и Константин, напълно се препокриват с представата ми за Атос, Портос и Арамис (без д’Артанян) заради мотото на неразделните другари: „Един за всички, всички за един!“ С приемственост се отличава не само кланът мускетари, но и D!VA. В списанието единствено е излизало интервю с трима от династията – д-р Марлен Суламанидзе, д-р Албина Каджая (съпруга на д-р Георгий Суламанидзе ) и сега вече и със самия него. Срещаме се по време на майсторския клас на Aptos в София на 28 октомври т.г. Българските дерматолози в международната среща отдавна познават и активно прилагат методите на Aptos в практиката си, така че повишеното внимание от страна на експертите е обяснимо. Освен обмяна на опит и техники за преместване на меките тъкани на лицето и тялото в по-изгодна от естетическа гледна точка позиция, интерес предизвика и революционната технология NAMICA. Пригответе се за трансформиращо пътешествие, където иновациите не познават граници, а възрастта е просто число.

През 2007 г. в Япония са пуснати в ограничен тираж пощенски марки с образа на д-р Марлен Суламанидзе (в средата). Днес синовете му – Георгий и Константин (вдясно), успешно доразвиват делото му, печелейки все повече признания и награди

Д-р Суламанидзе, какво е да си част от известна медицинска династия? Влияят ли семейните ценности на професионалния избор? Така се случи, че всички в нашето семейство сме лекари. Не само родителите ми, брат ми и съпругите ни, но и дядовци, баби, братовчеди, чичовци и лели. Както виждате, фамилията е и с медицински уклон (смее се – б. а.) От една полипропиленова нишка баща ми създаде авторска ниша, която запълни празнината между скалпела и корекциите с филъри и ботулинов токсин. Освен новатор и притежател на много награди и патенти за изобретението си, завинаги променило историята на естетичната медицина, той е и камикадзе. Като лекар-изследовател баща ми проведе първия експеримент върху себе си. Разбира се, средата повлия на избора ми на професия, но никой не ме е убеждавал. Нямах никакви колебания какъв искам да бъда.

Как съчетавате работата си в клиниките Total Charm с управлението на бизнеса и най-вече с постоянните пътувания? Обикновено на международните конгреси и конференции присъства някой от семейството, който е заинтересуван от това събитие и е свързан с неговия профил. Например аз следя повече дейността на компанията, работя в клиниките, провеждам обучения и семинари. Брат ми Константин, също пластичен хирург, е чест гост на конгресите по пластична и реконструктивна хирургия. Всеки се фокусира върху това, което му харесва най-много и му се отдава най-добре. Дори баща ми на 76 години продължава да лети редовно. Имаме правило: по един Суламанидзе в клиника. Изготвя се график, който всички следват.

Династията лекари Суламанидзе. От ляво на дясно: Константин, Татяна, Марлен, Георгий и Албина Каджая

В естетиката компаниите, предлагащи авторски технологии на Запад, се броят на пръстите на едната ръка. Освен в Европа и Азия къде още пробихте? Разликата с останалите производители? Като пионер в тредлифтинга Aptos не пропуска да развива грузинския научен потенциал, укрепвайки престижа на страната. Получихме зелена светлина от Администрацията за контрол на храните и лекарствата на САЩ през 2020 г. след 5 години усилена работа. От конкурентите ни отличават дългогодишният опит и разнообразието на продуктовите ни линии. Другите не успяха да възпроизведат здравината и издръжливостта на резорбируемите ни конци. Втората фундаментална разлика е, че методите ни са създадени от лекари за лекари, а не от маркетинговия отдел на търговска компания. Aptos не е просто бизнес, ние се отнасяме към него като към дете и се грижим за развитието му.

Поздравления, за мен „Одобрено от FDA“ e равно на „проверено, мини няма“. С коя разработка най-много се гордеете? Доскоро първенството принадлежеше на конците трето поколение с HA. Надминаващи предишните разработки на Aptos по лекота на използване и ефективност, те все още нямат аналог на пазара. Visage Еxcellence HA гарантират едновременно механично повдигане, укрепване и биостимулиране благодарение на съдържащата се свободна HA. Освен че активно и продължително хидратира, тя нормализира колагеногенезата. Технологията NAMICA за капсулиране направи възможно увеличаването на концентрацията на HA цели 25 пъти. Конците четвърто поколение с HA са иновативен продукт с абсолютно уникални свойства, които надхвърлят границите на естетиката и се доближават до пластичната хирургия. Българските дерматолози ще работят с първия твърд дълготраен биостимулатор от началото на 2024 г.

Какво представлява технологията NAMICA? Иновация, която удължава ефекта от конците Aptos до 2 години. HA отдавна се слави със способността си да възстановява младежкия блясък. Досега предизвикателството беше целенасочена доставка на родствената на кожата съставка до желаното място без загуба или преждевременно разграждане. Използвайки пълния потенциал на HA, технологията NAMICA преодолява препятствието. Представлява капсулиране на различни по размер молекули – от нано- до микро-, покрити със същия абсорбируем материал като самия конец от полимлечна киселина P(LA/CL). Контролираното освобождаване на HA в различни времеви рамки до мястото на приложение минимизира загубата ѝ при инжектиране. Това удължава действието на съставката до 6 месеца.

Технологията NAMICA издига възможностите на тредлифтинга с конци на съвсем ново ниво

Откъде идва името? NAMICA има двойно значение за нас, тъй като съчетава както емоционален, така и технически аспект. Първият произлиза от грузинската дума нами, в превод роса, и символизира хидратация и подмладяване. Сричките NA (от Nano), MI (Micro) и CA (Capsule) отразяват същността на уникална технология, която ще позволи на лекарите, работещи с конци Aptos по целия свят, да постигнат както най-дълготраен лифтинг ефект, така и максималния възможен от биоревитализация на кожата: овлажняване, намаляване на бръчките и отпуснатостта, подобряване на тонуса и тургора. Бъдещето е тук и възможностите са неограничени.

Сблъсквали ли сте се с трудности при естетична операция на близък? Психологически най-трудно е да стигнеш до операционната маса. После натискаш бутона „това е пациент“ и просто правиш каквото е необходимо. Трябва да сте възможно най-внимателни и съсредоточени спрямо всеки – степента на роднинство не променя нищо. И на тримата ни се е налагало да правим операции на близки, включително и на майка ми Татяна. Макар и рекордьор по подмладяване, тя въобще не създава впечатление, че е „жертва на пластиката“.

Мнозина вярват, че съпругите на пластичните хирурзи са късметлийки, защото любимите им могат да ги подмладят като с вълшебна пръчица. Правили ли сте корекции на жена си? Все още не. Не че не ми се доверява, просто е много млада и няма нужда от SMAS лифтинг, при който едновременно се отстранява излишната кожа и се репозиционират мускулите. А и Албина, самата тя лекар, не е от тези жени, които, имайки за съпруг пластичен хирург, всяка вечер обсъждат с него възможните си трансформации. Засега само три пъти съм ѝ имплантирал конци за стимулиране синтеза на колаген, подобряване качеството на кожата и допълнителна доза блясък, която лицето получава.

Меката на младостта и красотата Total Charm в Тбилиси. Филиали на клиниката има още в Батуми, Русия, Чехия и Испания

Какво е да работиш със съпругата си в една и съща област? Обсъждате ли бизнес идеи вкъщи? Главното е да зачитате мнението на другия. Ако се уважаваме като професионалисти, и дума не може да става за конкуренция при обсъждането на нови идеи. Разбира се, има тънка граница между състезание и игра в един отбор. Не мога да си представя как бих могъл да управлявам бизнеса без Албина, която е с мен от самото начало. Тя е идеалната съпруга, макар да не носи фамилията Суламанидзе. Ние сме семейство, имаме три деца, но дори когато сме далеч един от друг, е много по-лесно да вървим напред заедно, отколкото сами.

Друг разпространен мит е, че множеството интервенции с конци предизвикват фиброза, която впоследствие се оказва пречка за фейслифтинг. Вярно ли е? Напротив. Имплантирането на конци генерира неспецифичен локален имунен отговор, който включва образуване на съединителна тъкан около чуждото тяло, хронично възпаление и неоваскуларизация (образуване на съдове – б. а.) с фиброза. Именно фиброзният отговор играе опорна роля за повдигане тъканите и поддържане позицията им в дългосрочен план дори след деградация на конците. След тредлифтинг с конците Aptos четвърто поколение с HA се образуват нови колагенови и еластинови влакна. Освен това клетките произвеждат повече хиалуронова киселина със съпътстващо увеличаване задържането на влага. Като цяло процесът води до по-плътна и еластична кожа, което спестява необходимостта при последващ фейслифтинг хирургът да отпрепарира цялото лице, а само около ушите.

Как си почивате? Спазвате ли семейните традиции? Имаме родово гнездо в Западна Грузия, където всички се събираме периодично. Това е много живописно място в планината със собствени лозя, където са живели всички предци на Суламанидзе. Всяка есен след гроздобера правим вино, мачкаме гроздето с крака, задължително със съпровод на музика, много наздравици и веселие.

Spread the love
Tags from the story
, ,
More from Свобода Сидерова
Устни като черешова кола
Трендът Cherry Cola Lips ще ви накара да смените класическото червено червило...
Read More
0 replies on “Роса на върха на канюлата с конец”