Да настръхнеш от удоволствие

Снимка: iStock

ASMR или в търсене на „мозъчния оргазъм”

Еее, ти откри ASMR – подметна с насмешка синът ми, когато разбра какво гледам (или по-точно слушам) толкова концентрирано. Само дето не добави „бумър!“.

В интерес на истината за първи път гледах видео с непознатото за мен съкращение в заглавието преди около две години, но някак се бе плъзнало по периферията на вниманието ми. Сега обаче, въоръжена със слушалки и търпение, съм готова да изследвам любопитния свят на ASMR стимулацията и да разбера дали работи. И да, работи. Но към това ще се върна малко по-късно.

ASMR – що е то

Автономна сензорна меридианна реакция (autonomous sensory meridian response) е научното определение, което се крие зад съкращението ASMR. Казано на прост език, това е усещане за приятно настръхване и изтръпване на главата, тялото и крайниците, което се получава в резултат на различни слухови, визуални, обонятелни или тактилни стимулации. Сещате се как настръхвате, когато някой драска с нокти по стъкло или стърже с тебешир по черна дъска, нали? ASMR е същото, но приятно. Някои описват феномена като „мозъчен оргазъм“ или „мозъчен масаж“, но удоволствието не е сексуално, а чисто сетивно (макар някои влогъри да се движат по ръба на софт порното). Най-близкото, което ми хрумва като сравнение, е приятното усещане, когато някой сресва косата ви или ви гали съвсем леко с върховете на пръстите.

Явлението е научно описано за първи път през 2007 г., но разцъфтява през последните 5-6 години, когато Youtube се напълва със странни на пръв поглед видеа, в които някакви хора шепнат, потропват с нокти, галят микрофона с четки или възпроизвеждат друг вид тихи приятни шумове. Разбира се, приятността е субективна. От Азия например идва цяло течение в ASMR, т.нар. mukbang, който се фокусира върху шумовете от хранене – хрупане, мляскане, дъвчене, неща, които за много хора (включително и за мен) са неприятни.

Всеки реагира на различни „тригъри”

Тригърите

„Тригъри“ се наричат различните стимули, които отключват реакция на удоволствие. Вече споменах част от тях – шепнене, дишане, равномерно потропване по твърди повърхности, галене или мачкане на различни текстури, издаване на звуци с уста като цъкане или (непоносимото) мляскане. Някои влогъри се специализират в личното внимание и отношение към слушателя и разиграват ролеви игри – карат ви да си представите, че сте на фризьор, козметик или дори на лекар (колкото и странно да звучи, на някои явно им е приятно). Други са почти психотерапевти и с галещ успокояващ глас ви убеждават, че всичко е наред, че се справяте чудесно и че ще свалят бремето на стреса от вас. Голяма част от видеата имат за цел да ви помогнат да се отпуснете и да заспите. Каква е целта на яденето и на mukbang-а, не знам, но разни хора, разни фетиши.

Какво казва науката

Въпреки популярността на ASMR видеата и растящия брой влогъри и потребители науката все още няма ясен отговор на въпроса какво представлява това явление. Някои невролози допускат, че може би става дума за миниприпадък. Други го свързват с повишено отделяне на „хормоните на щастието“ – серотонин и допамин. Според психолозите пък тригърите събуждат спомени от детството и приятния начин, по който мама ни е докосвала, когато сме били малки. Съдейки от личния си опит, съм склонна да се съглася с последното. Каквото и да е обяснението, резултатът е релаксация, успокояване и (надявам се) безопасно удоволствие. Според някои изследвания ползите включват още забавяне на пулса, намаляване на тревожността и по-добър сън.

Снимка: YuliaLisitsa/ Shutterstock

Личният ми опит

Любопитството ме кара да изгледам десетки видеа, да изслушам всевъзможни шумове, да изследвам различни стилове и да се запозная с най-добрите в жанра. Не само за целите на текста, а и за свои собствени. Искам да разбера каква е тръпката и какво кара толкова хора жадно да търсят ASMR съдържание (толкова много са всъщност, че ASMR влогърите са на път да станат новите инфлуенсъри и част от тях шепнешком рекламират марки и продукти). Усещането е все едно чакам първия си оргазъм, който може да дойде, може и да не дойде. На третия ден започвам леко да се отчайвам и да си мисля, че може би съм нечувствителна и дебелокожа, защото не усещам нищо (освен леко изнервяне от определени шумове). И тогава, докато гледам и слушам как едно симпатично момче гали микрофона с голяма четка за грим, се случва. Чувствам как тилът ми леко настръхва и тръпката се спуска с милиони ситни крачета надолу по гръбнака и крайниците. Ден по-късно се повтаря, този път с друг влогър, но със същата четка. Изглежда съм открила своя тригър. Своя „мозъчен оргазъм“ също. Казват, че усещането не е сексуално, но според мен границата е тънка и фактът, че реагирам на влогъри мъже, го потвърждава. Има нещо дълбоко еротично в шепнещ мъжки глас с хубав тембър в добавка към индивидуалния тригър.

Има и нещо друго обаче – събуждат се детски спомени за начина, по който майка ми разресва косата ми или ме „рисува“ по лицето с върховете на пръстите си. Онзи първи досег до близостта и тактилността, който не е сексуален, а чисто сетивно опознаване на света.

Снимка: Yulia Lisitsa/Getty Images

По света и у нас

Интересно ми беше да изгледам видеата на най-популярните ASMR влогъри и да се опитам да очертая (без претенции за изчерпателност) някакви основни тенденции. Според статистиките този вид стимулация е най-популярна в САЩ, Канада, Австралия и скандинавските държави – регионите, където развитата икономика върви ръка за ръка с отчуждението и дефицита на реален, жив контакт. Може би затова и видеата с ролеви игри и лично внимание към потребителя са толкова гледани. Дали освен инфлуенсърите ASMR влогърите са на път да изместят и психотерапевтите? Не бих се учудила.

Разбираемо, основната група потребители на такова съдържание са във възрастовата група 18-25 години. Преобладават жените може би защото са по-сензитивни, може би защото са по-отворени към нови усещания или пък защото са по-стресирани и имат нужда от релакс, кой знае. Жените преобладават и сред влогърите, което потвърждава теорията за детските спомени и майчиното докосване. В тази игра от и за жени най-голям дял (над 70%) има съдържанието, свързано с различни козметични процедури.

Най-популярните ASMR влогъри са наистина добри в работата си и подхождат професионално. Неща като способен да улови и най-финия звук микрофон, симпатична и будеща доверие външност, глас с приятен тембър и без говорни дефекти, както и безупречен маникюр са задължителни, но към тях трябва да се добави интригуващо съдържание и изпипване на всеки детайл. Някои от тях са истински визуални артисти, други се превъплъщават във всевъзможни роли.

Как стоят нещата у нас? За съжаление, не са на такова ниво. Направи ми впечатление, че докато чуждите влогъри насочват вниманието си към слушателя и неговия комфорт, у нас преобладаващото съдържание е от типа „красиви момичета се гримират пред камерата и обясняват какъв фон дьо тен използват, само че шепнешком“, или пък купища безинтересна лична информация от типа „за празниците си ходих у майкини“. Като добавим липсата на отношение към декора и в някои случаи тежкия акцент, нещата стават по-скоро комични. Попаднах дори на някакво абсурдно видео, в което дама на средна възраст разиграва ролева игра „майка се кара на сина си, че се е прибрал от училище ожулен“. Може би това попада в друга категория фетишизъм, не знам. Пак казвам, нямам претенции за изчерпателност, възможно е да съм пропуснала някой наистина блестящ български влогър. Ще се радвам, ако е така.

Най-добрите

Gibi е най-популярната ASMR влогърка

Някои от ASMR влогърите наистина ме впечатлиха с професионализъм. Споделям ги с вас, защото са интересни, а може пък и вие да откриете своя тригър.

Gibi ASMR е най-популярната влогърка в момента с почти 5 милиона последователи в Youtube. Освен с добре поднесено съдържание тя печели почитатели и с убедителните си превъплъщения в различни ролеви игри – например „медицински преглед от извънземни“. Другото оставям на въображението ви.

Tingting вкарва във видеата си елементи от традиционната китайска култура

Tingting ASMR е китайка и е интересна с това, че включва елементи от традиционната китайска култура в част от видеата си. С деликатност на лотосов цвят и изпипан декор тя може да ви пренесе в старинна китайска аптека или да ви гримира като традиционна булка. Радост за окото и всички останали сетива. Азиатките впрочем са доста популярни ASMR влогъри, може би заради вродената си мекота.

Gentle Whispering представя другата популярна група – рускините. Ако мечтаете да ви преглежда красива руса лекарка, докато шепне на руски, Мария Викторовна, както е истинското ѝ име, е вашият човек.

ASMR Glow

ASMR Glow ме заплени с превъплъщението си като Горгона Медуза дотолкова, че изгледах видеото няколко пъти. Другите ѝ роли също са впечатляващи. Само подсказвам – Древна Гърция, Рим, Египет.

asmr zeitgeist е млад мъж, който прави не просто видеа, а концептуално визуално изкуство с хай-тек насоченост. Струва си да му обърнете внимание, дори да сте скептично настроени към материята, просто за визуално удоволствие.

Whispers Red ASMR е дипломиран терапевт, специализирана в лекуването на посттравматично стресово разстройство. С изключително внимание към детайла и успокояващо присъствие и тембър тя може осезаемо да снижи нивата на стрес.

Има рускошепнещи влогъри… както и откровено еротични

Frivolous Fox ASMR е австралийка и както подсказва името ѝ, залага на по-палаво и секси съдържание – целувки, облизвания и други еротични стимули за всички, които го желаят.

Three Sheep ASMR е акаунт, зад който стоят трима братя. Единият от тях – Макс, стана мой любимец не само заради ангелския си вид, а и защото той и четката му за грим са виновници за първия ми „мозъчен оргазъм“.

„Шепнещият джентълмен” винаги е на линия да ви успокои

Whispering Gentleman ASMR е истински джентълмен – внимателен, загрижен, способен да убеди и най-циничния слушател, че наистина се интересува от него. Имали сте тежък и изнервен ден? Шепнещият джентълмен е насреща да ви изслуша и да ви успокои.

Може да получите дори симулация на спящ до вас съпруг

Relaxing Male ASMR го оставих за десерт, защото той извежда играта на ново ниво. Не само изглежда добре, не само шепне, диша и въздиша еротично, но и влиза в ролята на съпруг, на чието рамо кротко да заспите. При това гарантирано без да хърка и без да си разхвърля чорапите. Изкушаващо, нали!

Spread the love
Tags from the story
,
More from Дона Делова
Домашно земеделие
В условията на пандемия и социална изолация да отгледаме храната си вкъщи...
Read More
0 replies on “Да настръхнеш от удоволствие”