Дзукеро с концерти в София и Варна през април

Дзукеро
Снимка: Frank Hoensch/Redferns via Getty Images

Аделмо Форначар-Дзукеро и българската публика споделят дълга и взаимна любов. По думите на мениджъра му той и за миг не е помислял да подмине България в маршрута на грандиозното си световно турне тази година (34 концерта в 13 държави), защото „българите са топли и емоционални като италианците“.

В дългата си и бляскава 40-годишна кариера Дзукеро музицира в жан­рове като блус, госпъл, соул и рок. Хитовете му са безброй: Senza una Donna, Il Volo, Baila, Occhi… а дуетите – от Лучано Павароти, Пол Янг, Ерик Клептън и Майлс Дейвис до Би Би Кинг, Брайън Адамс и Брайън Мей. Дзукеро е единственият европейски музикант, участвал във възкресяването на световноизвестния фестивал Уудсток през 1994 г. А албумът му Blue’s е най-продаваният в историята на италианската поп музика.

Дзукеро

Снимка: Roberto Finizio/Getty Images

Аделмо избира своя псевдоним, след като така го нарича неговата учителка в началното училище. „Интровертен, винаги на последния чин, никога не говорех дори и със съученици, с които сме приятели и до днес“, разказва за себе си Дзукеро. На 9-годишна възраст се среща с музиката: „Вече имахме малка група, репетирахме в ректората в неделя следобед с разрешението на свещеника. Бях служител на олтара, в замяна той ми позволи да свиря на орган.“ Започва да пише и първите си текстове.

За всичко това Дзукеро разказва надълго и нашироко в интервю за „Кориере дела сера“ – за своя творчески и житейски път, преминавайки през любовта с Анджела Филиè и стигайки до ужасния период на развода и депресията. „Една вечер тя ми каза: „Оставям те, не те обичам повече!“ Бракът, обещавал вечност, особено след раждането на двете им дъщери Алис и Ирен, се разпада.

Бях наистина депресиран. Четях Буковски, защото поне той беше по-зле и от мен. Чувствах се ужасно. Исках да се измъкна. Екстремни паник атаки, неща, които не бих пожелал на никого. Вземах прозак, но вече не усещах нищо. След Oro incenso e birra ме извикаха първо за Freddie Mercury Tribute, после Sting – накратко, случиха ми се прекрасни неща, но не им се насладих.

„Това ме уби, но беше извор на вдъхновение“, споделя в интервюто Дзукеро. В този драматичен период от живота си той пише песента Senza una donna, посветена на Анджела и включена в албума от 1987 г. Blue’s. Тя е най-големият международен успех на изпълнителя. Продава 3 милиона копия, достигайки върха на Eurochart Hot 100 Singles. Версията с Пол Йънг, издадена през 1991 г., оглавява класациите в цяла Европа. „Сега (Анджела – б.а. ) ще иска авторските права. Беше една голяма любов. И един ад“, добавя вече без болка изпълнителят.

Франческа Мозер, асистентката на Дзукеро, която става втората му съпруга, изтрива спомена за страданието. От любовта им се ражда Аделмо Блу, който сега е на 22 години и учи право в Рим.

Емоционална и огнена италианска вечер очаква варненци на 27 април в Двореца на културата и спорта, а софиянци ще го аплодират на 29 април в Зала 1 на НДК.

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Кирил Хаджиев-Тино: Ако ще казвам нещо, да има какво
След „вечното лято”, което Тино си подарява, е време да завърши новата...
Read More
0 replies on “Дзукеро с концерти в София и Варна през април”