Кръвен данък само за жени

Институтът по цветовете Pantone пусна нов оттенък на червеното под названието „Менструация”, посветен на предразсъдъците около месечния цикъл на жените

Новият оттенък, описан като „ободряващо и динамично червено, което поощрява позитивната нагласа“, е пуснат в рамките на кампанията Seen + Heard съвместно с шведския бранд Intimina, който произвежда менструални чашки. Вицепрезидентката на Института Pantone Лори Пресман характеризира цвета като „уверено червено”, което трябва да помогне за разрушаване на стигмата около явлението менструация.

„Активният и смел червен оттенък въодушевява тези, които имат менструация, да се чувстват горди от себе си, да се изправят и страстно да празнуват завладяващата и мощна жизнена сила, с която са се родили, призовава всички, независимо от пола, да се чувстват комфортно, спонтанно и открито да говорят за тази чиста и естествена функция на тялото”, споделят представители на компанията.

Въпреки че средновековният учен Авицена смятал, че незарастващи рани се повлияват благотворно от намазване с менструална кръв, менструацията си остава тема табу в много части на планетата, което влияе на здравето, образованието и социално-икономическия статус на хората. В древността месечното кръвотечение се смятало за източник на зли сили, но странното е, че мнозина и досега смятат така.

През 1978 година американската феминистка и журналистка Глория Стейнъм в есе опита да намери отговор на въпроса какво ще стане, ако внезапно мъжете проимат менструация, а жените – не. „… менструацията веднага ще стане повод за завист и велик признак за истинска мъжественост. Мъжете ще сравняват и ще спорят на кого са по-дълги и силни кръвотеченията през критичните дни”, написа Стейнъм. Докато жените в различни точки на света и в началото на XXI век продължават да са жертви на схващането, че менструацията е нещо срамно и мръсно, и да страдат от това. 

Непал – изгнание по време на цикъл

Най-зле са жените в Непал, за които тези дни са не просто критични, а ужасни. Докато са с цикъл, те нямат право да бъдат в домовете си, усамотяват се в мизерни колиби и получават храна и вода само веднъж на ден. Нямат никакви условия да се измият, а за хигиенни материали и болкоуспокояващи не са и чували. В помещенията за изгнание няма отопление, някои жени умират от студ. Даже и да бъдат ухапани от змия, близките им не идват на помощ.

Непалците вярват, че жените по време на менструация стават нечисти и може да навлекат беда на дома, в резултат на което всички в него да измрат. През 2005 година Върховният съд на Непал забранил изгнанието, но забраната и до ден днешен е само на хартия поне в по-бедните западни райони.

За смъртта на поредната непалска девойка по време на цикъл медиите съобщават от време на време. През 2012 година например стана известно, че 28-годишната Мунадеви Шахи, затворена за пет дни в краварника, просто една сутрин била намерена замръзнала – времето било ужасно студено, а тя не била защитена от снега, който нахлувал през пролуките на покрива.

В опит да се стопли, Парвати Богати запалила огън и затворила вратата на помещението без прозорци, където трябвало да остане по време на менструалния си цикъл. На сутринта свекърва й я намерила задушена.

Индия – листа и пепел вместо превръзки

В Индия по време на цикъл на жените е забранено да влизат в кухнята и да докосват храната, но все пак не ги гонят от дома им. За разлика от непалските си посестрими обаче те протестират срещу забраната да посещават храмове за по няколко дни в месеца. Студентката Никита Азад инициира онлайн акция Happy To Bleed – жените споделят в социалните мрежи свои фотографии с плакати и лозунги, на които е изписан този девиз. Повод за тази инициатива са думите, произнесени от служител в един от големите храмове – Праяр Гопалакришнан: „Имаме техника, позволяваща сканирането на тялото и установяваща наличието на оръжие. Ще дойде ден, когато ще изобретят машина, която ще проверява има ли жената право да влезе в храма.“

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Д-р Йордан Спирдонов: Щастлив съм, че не станах пилот
За простичкото, но гениално приспособление, позволяващо по-прецизна диагностика на рака на гърдата,...
Read More
0 replies on “Кръвен данък само за жени”