Аз съм NOA

Логичното развитие на дългогодишната ни емоционална връзка с кафето доведе до раждането на дете – собствен бранд. А с него се появи и страстта, разказва създателят на NOA Виктор Панайотов

NOA е българска марка кафе, която достойно заема своето място сред луксозните висококачествени брандове от целия свят. Неговият „баща“ Виктор Панайотов е от онези предприемачи, които с жар и ентусиазъм застават и зад най-смелите идеи. Като чаша добро кафе – силно, късо и без компромиси, говорим с Виктор за това какво е важно, когато избираме първата си напитка за деня.

Страст, хоби, бизнес, необходимост – какво е кафето за вас?

До съвсем скоро живеех с идеята, че никога няма да открия истинската си страст в работата. Гледах философски – не на всеки е отреден такъв късмет. И както често се случва в живота и в любовта, когато спреш да търсиш нещо, то само идва при теб. Кафето дойде при мен преди 7 години, когато ми се наложи рязко да сменя професията и някак на шега стартирахме с мои близки онлайн кафе магазин cafeteria.bg. Гледахме повърхностно на това начинание в началото, но с годините нещата се задълбочиха. Научихме много за кафето и най-вече, че абсолютно нищо не знаем за него. Кафето е вселена и всеки ден може да разбереш нещо ново.

Какво ви липсваше, та избрахте да предлагате своя марка кафе на българския пазар?

В продължение на 7 години продавахме всички възможни марки и видове кафе. Сред тях има страхотни продукти, разбира се, с отлични качества и най-вече перфектен маркетинг. Но…  има едно „но“. Не откривахме комбинацията от суперкачество, бранд идентичност, усещане за лукс, перфектен баланс и философия, която търсехме. В даден момент решихме, че ние ще съберем всичко в един продукт.

Какво е различното в кафето, което избирате за блендовете на NOA?

Всички съдържат само зърна от наградени сортове на международния конкурс, мерило в света на специалните кафета – Cup Of Excellence. Това са онези 3 до 5% най-добри кафееви зърна в света. Изпечени са необичайно тъмно, което може да се определи като светотатство. Поехме риска да бъдем порицани и отритнати от фанатичната кафе общност за сметка на възможността да дадем на клиентите си един по-разбираем и обичан вкус. Ако трябва да направим сравнение – това е като да вземете един състезателен автомобил и да го пригодите за ежедневно шофиране: ще отнемете част от неговия потенциал, но ще направите възможно управлението му от много повече хора, които ще бъдат безкрайно щастливи.

Едно от условията за хубаво приготвено кафе е… машината.

Нашите блендове са оптимизирани за домашни кафе роботи. Представят се прекрасно и в професионални машини, разбира се, но истинската им сила е именно у дома. Работейки върху концепцията на бранда, инстинктивно и донякъде със съчувствие към работещите от вкъщи го насочихме към домашна употреба. Решихме да задълбаем в темата и се оказа, че има вариант, а с NOA смело се възползваме от него.

Как е правилно да пием кафето си – с мляко или без, със захар?

Любим въпрос, който често получавам. Моето виждане е, че при кафето няма етикет – то е удоволствие, което всеки има правото да изживее по собствен начин. Много, при това истински специалисти в областта, биха възроптали срещу това твърдение, но аз бих спорил с тях. Чисто, с мляко, със захар или мед, с лед… американо, еспресо, макиато, в кафеварка.

Знаем ли как да си приготвяме правилно различните видове кафе?

Част от мисията на всички нас, които се опитваме да наложим качествени кафе продукти на пазара, е да образоваме. Правилното приготвяне е критично за цялото кафе преживяване, а за съжаление в България хората все още силно подценяват това знание. Има много да се работи по въпроса.

Все по-често хора отказват кафето, защото не са запознати с ползите от него.

Кафето е храна, не напитка. Нещо повече, то е функционална храна с голям брой витамини и микроелементи, с принос за доброто здраве. Но има и още нещо – кафето е източник на несравнимо удоволствие за сетивата, което никоя друга храна не е в състояние да наподоби. Схващането, че би могло да навреди на здравето, идва предимно от съдържанието на кофеин в него. Арабиките, които влагаме в NOA, са не просто 100% натурални и органични, но и със съдържание на кофеин до 3 пъти по-ниско от масовите робустови кафета.

Любопитно ми е как един кафе експерт като вас пие кафето си?

Истината е, че обичах да пия кафето си сладко. В даден момент спрях да консумирам захар… и ми се наложи да произведа кафе, което да мога да пия чисто (смее се).

Spread the love
More from Надя Костова
Камил Васкес: Нежното оръжие на Джони Деп
38-годишната адвокатка спечели делото на годината срещу Амбър Хърд, получи повишение и...
Read More
0 replies on “Аз съм NOA”