Като на кино

Има два начина да живееш живота си: първият е да не вярваш в чудеса, а вторият – да приемеш, че всяко нещо е чудо. Актрисата Мария Бакалова, изглежда, е избрала втората стратегия, защото вече половин година изживява своята холивудска приказка. От имение с изглед към надписа Hollywood, който на 12 драска по тетрадките и по чина си в училище, през номинации за „Златен глобус“ и „Оскар“ до запълнен график за снимки до 2025 година, момичето от бургаския комплекс „Меден рудник“ е като филмова Пепеляшка. Историята й е толкова вълнуваща и пълна с изненади, че някой ден със сигурност ще послужи като сюжет за филм. Засега обаче ни кара да чакаме с нетърпение ранните часове на 25 април, когато в церемонията за наградите „Оскар“ е първата номинация на Бакалова за поддържаща женска роля. Чудесно начало за Страстната седмица.

Вдъхновение от червения килим са и виртуалните ни срещи в броя с Франсис Макдоманд, Ванеса Кърби, Виктор Божинов, Мадс Микелсен и Николай Костер-Валдау. Всеки от тях посвоему използва киното, за да отправя послания към света. Точно както актьорът Елиът Пейдж, който смени пола си, използва своята филмова слава, за да даде повече гласност на проблемите на трансджендър хората и тяхната битка за самоопределяне.

Epicene или андрогинията – липсата на ясно разграничаване на половете, се превръща във все по-важен тренд както в света на модата и изкуството, така и в живия живот. Разговаряме за това с писателката Рене Карабаш, която дава своя версия за него с романа си „Остайница“ и неговото бъдещо представяне на театрална сцена.

Преплитането на киното и живота е и темата на героинята от корицата на априлския брой – Меган Маркъл. Започнала като вълшебна романтична приказка, днес историята на любовта й с принц Хари изглежда все повече като кошмар. Интриги, депресия, мисли за самоубийство – сюжетът напомня за живота на покойната лейди Даяна и това навярно не е случайно. Позволяваме си обаче да открием различията между двете и да отговорим на въпроса защо битката на Меган срещу правилата на короната никога няма да се сравни с тази на лейди Ди. На някои приказки просто не им е писано да бъдат.

Завършвайки оптимистично този специален пролетен брой, се насочваме към всичко, което хубавото време ни обещава – повече пътувания (с каравана например), повече хубава храна и слънце, повече красива мода. С тях си пожелаваме да затръшнем вратата на ограниченията, които последните месеци ни предлагат в името на живот пълен с чудеса. При това не само на кино.

Приятно четене!

Spread the love
More from Надя Костова
Ритуалите за щастие на Ирина Белчева
Познаваме я от телевизионния екран и от успешната ѝ кариера на PR...
Read More
0 replies on “Като на кино”