Бенедикшън и Виагра

Две драг кралици в търсене на смисъл извън алтернативното шоу в България и Германия 

Първата записана употреба на термина „драг“ по отношение на актьори, облечени в дамско облекло, датира от 1870 г. Женското представяне от мъже може да бъде проследено поне до Древна Гърция. Традицията мъже актьори да играят женски роли по време на театрални представления продължава векове, но е разклатена от появата на киното. В ерата на водевила пък се смята за нескромно жените да се появяват на сцената. Поради това някои мъже стават известни като „женски имитатори“, а най-забележителният от тях е Джулиан Елтинг (Julian Eltinge 1881-1941, роден като William Julian Dalton). В пика на кариерата си той е един от най-търсените и най-добре платени актьори в света.

В кабаретните изпълнения на мъжете, които се обличат и се държат като жени, явно има нещо пикантно и вълнуващо. Този вид шоу – драг кралици, се превърна в глобален феномен с франчайзинги в редица страни, а победителите в различните конкурси придобиват световна слава, събирайки милиони гледания на клиповете си в интернет.

Българският конкурс за драг кралица Benediction Drag Race 2022 се завърна на 19 март 2022 г. в любимото място на драг кралиците – The Steps, София. Негов организатор е талантливият фризьор Костадин Колев, който води двойствен живот като

мъж денем, жена нощем

когато се превръща в Дженифър Бенедикшън. Името му дава през 2008 г. в клуб „Калигула“ Пина ла Путана – старата майка драг кралица, която кръщава новата в шоупрограмата по традиция. А името Бенедикшън е запазена марка на артиста.

Най-известният драг куин артист у нас през 2009 г. печели титлата „Мистър Гей” във Варна, а няколко години по-късно – короната на конкурса Queen Of Caligula 2012 в Пловдив. 

Дженифър е била в програмата на най-популярните микс и гей клубове в страната, пърформър в няколко издания на София Прайд и носителка на короната в редица конкурси за драг кралици. За Benediction Drag Race казва: „Това не е бюти конкурс, а за таланти. Няма тур по бански, все пак сме мъже в токчета и рокли.“ Конкурсът е инспириран от американското риалити шоу Ru Paul Drag Race, продуцирано от Ру Пол.

Костадин е от Стара Загора. От малък разбира, че е различен. На 14 години вече е опитал мъжките ласки. По същото време започва да работи като фризьор, като и днес не спира да се учи и да се азвива, но вече в свой салон в София – Benediction Hair & Make up, както и още две франчайз студиа в Стара Загора с името Бенедикшън.

Харесват го и двата пола, така както и той приема  себе си в двата образа, които има – този, в който се е родил, и този, който е създал, виждайки се един ден гримиран като жена. Тогава решава, че ще живее двойствен живот и ще му се наслаждава максимално, превръщайки го в шоу. Дженифър Бенедикшън е ухажвана и от лесбийки, а нерядко получава и неприлични предложения от мъже за пари, но приема себе си като шоумен, а не като обект на забавление. Едва ли се свиква с това, но Дженифър не си го слага на сърце. Дори твърди, че сякаш вече в България има повече толерантност към различните хора.

За драг кралиците той казва, че не са травестити, а мъже, често хомосексуални, които влизат в женски образи и правят шоу. Нямат пластични операции, не приемат хормони за разлика от транссексуалните жени, които жертват много, за да поддържат женската визия.

Драг кралицата е преувеличен женски образ, свръхизразяване на стереотипния женски вид,  поддържан с много усилия и постоянство. „Смятам, че Дженифър допринася много за общото благо на нашия, иначе затворен откъм теми табута като хомосексуализма народ“, обяснява Костадин.

По-преувеличен женски образ от Глория Виагра в Германия едва ли някога е вълнувал публиката – наричат я

Емпайър Стейт Билдинг на драговете

тъй като е висока 2,20 метра и може би е най-голямата драг кралица в света. Наградена е като „Втори най-добър национален диджей 2009“ и „Най-добрата Drag Queen 2010“. Тя е и кралицата на Прайда в Берлин. Както казва американското списание VICE, „Прайдът с Виагра е това, което са Оскарите за Мерил Стрийп“. Тя е незабавно разпознаваема освен с ръста си и с огромната руса перука, и с черните, добре поддържани пищни мустаци, запазената ѝ марка.

Глория Виагра – най-известната драг кралица на Берлин и основен персонаж на парти и културната сцена на немската столица, трупа популярност и чрез своето онлайн телевизионно шоу Thekenschlampe. Драг иконата е канена да води бляскави партита като берлинското Partysahne. Също така е лидер и вокалист на своята група Queer Rock N Roll Band SqueezeBOX! Търсена е по целия свят като DJ, домакин, изпълнител и певец.

Звездата от берлинския ъндърграунд е и политическа активистка: води кампании за правата на човека във всеки контекст, подкрепя ЛГБТ общността и апелира за посрещане и подкрепа на бежанци не само в Германия, но и по целия свят. По нейните думи „само революцията те прави красив“.

Най-голямата драг кралица в Берлин се идентифицира като Мишел в ежедневния си живот. Той има пронизително сини очи, изписани вежди и плътни мустаци, разбира се.

Петгодишен, Мишел бяга с майка си от бащата, който ги малтретира, и се настаняват при леля му в Берлин. Майката е фен на Роми Хааг – бляскав транссексуален изпълнител, който излиза с Дейвид Боуи през 70-те години. Тя обича да ходи в клуба на Роми, защото всички момчета там са гейове и не я закачат. 

Мишел е закърмен с нейната страст към музиката, която го води към балетното студио. Танцува и мечтае за кариера в операта. Но след като къса менискус, надеждата да стане танцьор умира. Вместо това Мишел се учи да шие. Целува първото си момче в началото на 90-те и прекарва десетилетието в прескачане през задните дворове на техно рейв сбирки и измисляйки диви идеи за партита.

През 1999 г. приема името Gloria Viagra по време на престой в Ибиса – в чест на малкото синьо хапче, което тъкмо е излязло на пазара. През 2000 г., когато Мишел става един от първите диджеи в Берлин, които участват в драг шоу, той е изненадан от предизвикателството да съчетава световете на драг и диджей.

Мишел се жени за дългогодишния си приятел през есента на 2016 г. и организира едноседмично тържество за сватбата си по типичния за Gloria начин – пищно.

На 55 години осъзнава, че позицията на Глория по отношение на нощния живот на Берлин се променя. Като драг кралица може да излезе на сцената и на 70, но като диджей – не. Така че Long live the Queen!

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Viva la Diva!
Най-голямата световна Diva, ненадминатата и до днес – Мария Калас, щеше да...
Read More
0 replies on “Бенедикшън и Виагра”