Книжни истории: Най-добрите места за библиофили

Снимка: iStock

Най-хубавото, за което може да се сети човек, е да се скрие някъде на топло с книга в ръка и да потъне в други, по-красиви и по-цветни светове

Ако има нещо още по-хубаво от това, то е познатата на всеки книгоман тръпка от откриването на съкровище. Потайните малки книжарници с натрупани на купчини книги или големите с великолепни готически стълбища и рафтове до небето. Ровенето с часове сред редки издания. Библиотеките. Местата, вдъхновили любимите писатели. Миризмата на прясно мастило и неразгърнати страници или онази другата – на прах, стара хартия и скрити истории, която не може да бъде сбъркана с нищо друго. Повеждаме ви към най-примамливите за всеки любител на книгите места.

Париж, Франция

Туристи пред известната книжарница „Шекспир и компания“. Мястото е известно с посещенията на Ърнест Хемингуей, Езра Паунд, Ф. Скот Фицджералд, Гертруда Стайн и Джеймс Джойс.

Градът на любовта спокойно може да се нарича и градът на любовта към книгите. В толкова романи е описан, толкова писатели са живели и творили тук – от Хемингуей до Фицджералд, от Хенри Джеймс до Оскар Уайлд, че дори само да седнете в любимите им кафенета е достатъчно, за да усетите атмосферата от произведенията им.

Градът е пълен с малки и големи книжарници, най-известната и иконична сред които е Shakespeare & Co. Открита през 1019 г., през 20-те се превръща в любимо място на писатели като Хемингуей, Джойс и Паунд. Днес в нея се провеждат литературни четения, семинари и ежегоден фестивал с някои от най-добрите съвременни писатели в света.

Ако търсите повече тишина и усамотение, ще ги откриете в националната библиотека „Ришельо“, построена през XVIII в. и съдържаща над 30 милиона архивни единици. За повече оживление пък се разходете сред букинистите край Сена, една от колоритните атракции на Пaриж.

Оксфорд, Великобритания

Няма как академичен град като Оксфорд да не оглавява този списък. Тук знанието витае във въздуха, а библиотеките (над 100) и книжарниците (още повече) са буквално на всеки ъгъл. Най-впечатляваща сред библиотеките е Бодлианската – втората по големина библиотека във Великобритания с над 13 милиона книги и една от най-старите университетски библиотеки в Европа. Основана от сър Томас Бодли през 1602 г., тя не само е прекрасен архитектурен паметник (и декор за няколко филма, сред които „Хари Потър“), но и библиофилска съкровищница, приютила книги и ръкописи от целия свят, включително древни папирусни свитъци от Египет, ръчно отпечатани книги на латински и две копия на Библията на Гутенберг.

Книжарница „Блекуел“ в Оксфорд, град в Англия, известна с престижния си университет, създаден през XII век.

Що се отнася до книжарниците, непременно се отбийте в Blackwell’s, разпростряла се на цели 4 етажа в историческа сграда от XVIII в. От нея са си купували учебници Маргарет Тачър и Толкин, а сред известните ѝ посетители са още Бил Клинтън, Михаил Горбачов, Маргарет Атууд, Дейвид Атънбъро.

Буенос Айрес, Аржентина

Има много причини да посетите Буенос Айрес – екзотичната смесица от култури, интересната еклектична архитектура, тангото, храната или фактът, че сега там е пролет. Този път обаче ще се фокусираме върху само една от тях – El Ateneo Grand Splendid, обявена за най-красивата книжарница в света. Построен през 1919 г., театърът Grand Splendid с течение на времето е изоставен и запуснат, а към края на миналия век е заплашен от разрушаване. За късмет през 2000 г. му е вдъхнат нов живот и е превърнат в книжарница с над 120 000, основно испаноезични заглавия. Всичко в интериора е запазено – фреските, сцената, завесите и изящните детайли, само че в главните роли вече са книгите. Местата за зрителите са рафтове с книги, ложите са кътчета за четене, а сцената, на която някога са се изявявали най-известните аржентински танцьори, е кафене, където може да седнете с книга в ръка и да добавите още нещо сладко към четенето.

Порто, Португалия

Разположен по хълмовете край река Дуро, той омайва със старинната си архитектура и изящните си мостове, живописните улички и пъстрите квартали, вкусната храна и, разбира се, легендарното вино.

И понеже книга с чаша вино е доказано добра комбинация, представяме ви едно от съкровищата на Порто – Livraria Lello, още една любима на инстаграмърите книжарница, бореща се за приза „най-красивата книжарница в света“. Открита през 1906 г., тя е най-старата в града и спира дъха с двойното си извито стълбище, изящни стъклописи, дървени шкафове, бронзови релефи, подвързани с кожа книги и готическа атмосфера. Достатъчно е да кажем, че точно Livraria Lello е вдъхновила Дж. К. Роулинг за описанията на Хогуортс в „Хари Потър“. Така че си вземете книга, седнете на чаша вино в уютното кафене към книжарницата и се потопете в магическия свят на литературата.

Ню Йорк, САЩ

Главният вход на Нюйоркската обществена библиотека на Пето авеню, Ню Йорк, САЩ

Съвсем логично е да предположим, че Голямата ябълка има с какво да изкуши и книгоманите, и няма да сгрешим. Може да започнете с впечатляващата обществена библиотека Stephen A. Schwarzman и да продължите с намиращия се наблизо Library Hotel. Както подсказва името му, всичко в него се върти около книгите. Те са навсякъде – в стаите, в лобито, в читалнята, в коридорите, общо над 6000 тома. Дори коктейлите в бара са кръстени на книги.

Що се отнася до книжарниците, те са безброй, но първенството държи Strand Bookstore, основана през 1927 г. и рекламираща се като 18 miles of books, т.е. около 29 километра книги. Един ден няма да ви стигне да обиколите тази съкровищница с нови, употребявани и редки издания. Може дори да си избирате книги в определена цветова гама, която пасва на интериора ви – кощунствено предложение за истинския библиофил, знам.

Букурещ, Румъния

Всъщност не е нужно да ходите на края на света, за да откриете нещо, което да разпали читателската ви страст. Съседна Румъния е несправедливо подценявана като туристическа дестинация в много отношения, включително и в това. В стария град на Букурещ се намира разкошната книжарница Carturesti Carusel, която съвсем спокойно може да съперничи по красота на тези в Буенос Айрес и Порто.
Построена през 1903 г. от богата фамилия гръцки банкери, тази прекрасна сграда е национализирана от комунистическия режим и превърната в универсален магазин, а по-късно оставена на произвола и разрухата. 24 години съдебни дела и ходене по мъките е струвало на внука на банкера да си вземе обратно сградата и да я превърне в невероятната триетажна книжарница, която е сега, но си е заслужавало. Изящни балкони, обширно пространство по средата, чайна на последния етаж и безброй книги само на ръка разстояние от нас.

Spread the love
More from Дона Делова
По пътя
Есента е най-доброто време за road trip Златна есен, меко слънце, кристален...
Read More
0 replies on “Книжни истории: Най-добрите места за библиофили”