Любими книги на екран

Има едно много популярно твърдение, че някой ден, някога в далечното бъдеще, мишката ще изяде книжката. За да перефразирамe за по-големите буквалисти – един ден компютрите ще унищожат нуждата на човек от четене.

Засега обаче, независимо от мрачните прогнози, това така и не се е случило. За сметка на това книги се пишат все повече, а на базата на тях се правят друг вид продукти. Ако преди най-високото ниво и признак за страхотен успех беше една книга да е бестселър, то сега е дали ще я превърнат във филм или в сериал.

Да се филмират книги отдавна е практика в Холивуд. Дори има една приказка, която гласи, че ако никой не купи правата на книгата ти за филм, това може да значи само, че не си достатъчно успешен писател. Затова днес ние решихме да извадим за вас седем книги, по чийто истории Холивуд вече снима или е изснимала филми. Имаме класики, имаме и модерни неща. За всеки по нещо.

„Жената на пътешественика във времето“

Нов сериал на НВО, който може да откриете на платформата им HBO Max, който е дело на популярния сценарист Стивън Мофат и адаптира романа на Одри Нифнегър. Романът може да откриете и на български, а преди да бъде сериал се появи и филм през 2009-та.

„Часът на чудовището“

Патрис Нес е известен британско-американски автор на фентъзи и антиутопични романи. Най-популярните му неща е четирилогията „Живият хаос“, която е издадена и у нас. Нес обаче има една книга, която си заслужава всяка страница и това е „Часът на чудовището“. Историята пък, която се чете на един дъх, разказва за малко момче, при което в продължение на три нощи идва Чудовището, то му разказва три истории с три поуки.

„Блейд Рънър“

Малко хора знаят, но великолепният филм на Ридли Скот от 1982 година е базиран на романа на Филип К. Дик „Сънуват ли андроидите електроовце?“, която може да намерите и на родния пазар. Мистър Дик е известен автор, чийто романи често намират път към екрана – на негова книга е базиран сериала на Amazon “Мъжът във високия замък”, както и филмите „Зов за завръщане“ и „Специален доклад“.

„Нормални хора“

В очакване сме на новия сериал базиран на роман на ирландката Сали Руни – „Разговори с приятели“ и отново препоръчваме дебюта й на екран – „Нормални хора“. Любовна история минаваща няколко години от живота на момче и момиче в Дъблин, която ще ви скъса сърцето.

„Гениалната приятелка“

https://www.youtube.com/watch?v=V2Yk8xJkMKQ

Ако още не сте прочели тази трилогия на италианката Елена Феранте, то горещо ви препоръчваме да го направите час по скоро. Обещаваме, че веднъж започнете ли няма да спрете. Това са книгите, които правят Феранте литературна звезда. Историята разказва за две приятелки, израстнали през 50-те и 60-те години в Италия. В наши дни едната от двете изчезва и синът й, търсейки я, вика на помощ приятелката от детинство. Сниман в Неапол, където се развива оригиналното действие и с продуцент Паоло Сорентино, сериалът е страхотен.

„Закуска в Тифани“

Ако до този момент не сте имали време за тази прекрасна класика на майстора на американската проза Труман Капоти, то е време да се потопите в света на Холи Голайтли. Един от най-известните женски персонажи в литературата закусва пред Tiffany’s в Ню Йорк облечена в малка черна рокля, с перли на врата и чаша дълго кафе, и мечтае за великолепен и луксозен живот. Нейната история пък е представена през очите на мъж, който е влюбен в нея. Мечтателна, романтична,  приятно похотлива и дори малко снобска, а Одри Хепбърн е звезда.

„Където пеят раците“

Книгата на Дилия Оуенс се превърна в абсолютен хит сред читателите, а Рийз Уидърспуун купи правата за филмиране. Историята на Кая – момичето от мочурището – ще се появи на голям екран през август. В сюжета са преплетени любов, драма и една мистерия.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Лавандулова лимонада
Продукти: 1 ч.ч. захар 1 ½ ч.ч. вода 6 стръка лавандула 2...
Read More
0 replies on “Любими книги на екран”