Синини, метални апликации и розетки

Simone Rocha

Празник на неочакваното, предизвикателство към статуквото и доказателство за непреходната сила на макиажа да провокира размисъл

В забързания свят на модата, където трендовете се редуват като приливи и отливи, открояването може да е трудна задача. Разбиранията на визажистите за персонализиране също не са нещо ново или рядко. Едни залагат на фетишизъм, други – на футуризъм, трети – на романтика. Три от най-запомнящите се (и противоречиви) визии за пролет-лято’24.

Нокаутирана красота

Mowalola

Спомняте ли си трилъра от 1996 г. „Сблъсъци“, който фетишизира болката при пътни произшествия? Възприемайки вдъхновената от него колекция на Mowalola като платформа за дръзка креативност и експерименти, Изамая Френч продължава да изненадва. Не, тя не е модел, а изключителен визажист концептуалист от ранга на Пат Макграт. Може би затова най-обсъжданата част на шоуто е макиажът на Ирина Шейк. Насинено око и лепенка на носа. Видът на рускинята, както и на други модели напомня на оцелели от автомобилна катастрофа.

Нараняванията“ (шевове, драскотини и кръв от носа) са резултат от сюрреалистичната работа на Изамая Френч и екипа ѝ. Бюти шокът предизвика ожесточена полемика. Докъде стигат границите на приемливото творческо изразяване? Артистичен бунт срещу конформизма ли са следите от болка? Не предизвиква ли „бушонът“ асоциация с домашно насилие? Или все пак изкуството трябва да ви накара да почувствате нещо, дори и да е дискомфорт? Отговора оставяме на вас.

Сложна игра на метал и кожа

Noir Kei Ninomiya

Не е ясно какви са триизмерните дизайни на Noir Kei Ninomiya: медузи, четки за прах или пухчета от глухарче? Каквито и да са, всеки е толкова хипнотичен, че се запечатва в съзнанието дълго след като последният бял пух изчезва от подиума. Не по-малко запомнящ се е футуристичният сребърен макиаж, покриващ части от челото и очите на моделите, трансформирайки ги в равни части хора, киборги и феи. Металните апликации, отразяващи светлината, създават динамичен и драматичен контраст с естествената текстура на кожата. Сложността и артистизмът на абстрактния шедьовър не подлежат на описание: това е настроение. Макар и радикален за някой, изборът на визажистите хармонично допълва концепцията за размиване границите между хомосапиенс и машина.

Нещо синьо

Simonе Rocha

Дефилетата на Simonе Rocha често са вдъхновени от религиозни ритуали, символизиращи важни етапи в живота. Кой не обича сватбено тържество? Наречено „Генерална репетиция“, шоуто е мечтата на всяка булка. Забравете за хващането на букета, просто защото… липсва. Заемащи централно място, розите са навсякъде: деликатно пъхнати между слоеве прозрачен тюл или оформени от плат, кристали и перли като розетки, изкусно пришити към тоалетите и носени като единични стъбла. Това е изкуство, нали?

Simonе Rocha

Y2K естетиката си намери майстора в лицето на еклектичния стил на Кари Брадшоу. Колко ще ви струва подобен флорален мотив? Немного, като се има предвид, че визажистът Томас де Клуйвър налага розетките като бюти тренд. В тон с брачната традиция „Нещо старо, нещо ново, нещо синьо и нещо назаем“ той рисува ръчно серия от бели или сини рози на бузите на някои от моделите. За гърба на други визажистът използва най-простия, но универсален аксесоар – фалшиво тату.

Spread the love
Tags from the story
More from Свобода Сидерова
Средиземноморско от Chanel
Вдъхновение за колекцията макиаж’22 на Chanel e вилата La Pausa на Коко...
Read More
0 replies on “Синини, метални апликации и розетки”