Къщата на меда

Фотография Иван Шишиев

Вероятно сте ги виждали на някой от столичните фермерски пазари и сте се спирали до щанда им, отрупан с какви ли не медени вкуснотии. Продуктите на „Медената къща“ на Ина и съпруга ѝ Ники може да накарат всекиго да се почувства като Хензел и Гретел. С тази разлика, че в тяхната приказка няма зла вещица, а двама добри вълшебници с кошери и много любов към пчелите.

Вкусът на детството… и не само

Ина и Ники са градски чеда, софиянци. Той е инженер по образование, тя – художничка. На пръв поглед решението им да се насочат към пчеларството изглежда необяснимо, но не е точно така. Медът е част от детските им спомени – и двамата имат дядовци, които са гледали пчели, макар и не толкова като поминък, колкото като хоби и занимавка на стари години.

Пчеларският ген е едно добро начало, но когато започват да се интересуват от пчеларство и решават да го превърнат в семеен бизнес, нямат никакъв опит. Първият им пчелин е в равнината до врачанското село Сираково. Правят 50 кошера по програмата за пчеларство, а през следващите две години броят им нараства тройно. Началото не е лесно – като всеки занаят  пчеларството си има тънкости и особености. Но и за двамата е много интересно и с желание и хъс преодоляват първоначалните трудности и неуспехи. Дори сега, когато имат 7-годишен опит, все още продължават да се учат и да откриват нови неща, а любопитството и желанието за развитие е ключът към успеха им.

Пчели на терасата

В момента Ина и Ники имат общо 160 кошера, разпределени между пчелина в Сираково и още един в подножието на Стара планина, над село Желява. А 10 от тях се намират… по терасите на софийския им дом.

„Живеем в квартал с много къщи, с градини и дворове и много близо до гората – разказва Ина. – Наоколо винаги е имало пчели. Преди две години уловихме два рояка, които настанихме в малки кошери на терасата с идеята следващата пролет да ги занесем на някой от пчелините. Днес имаме 10 кошера, разпределени по всички тераси, и нямаме намерение да се разделяме с тях. Тази година голямата ни гордост беше, че извадихме мед от “софийския ни пчелин” – най-хубавия акациев мед, който сме опитвали.“

Градското пчеларство се оказва вълнуващо и вдъхновяващо занимание и двамата решават да му се посветят по-сериозно. За следващата година вече са планирали голям проект, свързан с него, намерили са и място, където да започнат да изграждат голям пчелин в рамките на София.

Мед и още нещо

На щанда на „Медената къща“ може да се открият всевъзможни видове мед. Най-много е този от полски билки, но има също от липа, акация, рапица, магарешки бодил и бял бодил, които са много полезни за черния дроб, както и от червена коприва с кръвопречистващи свойства. Тайната е в размера на пчелините – големите пчелини смесват всички видове мед от кошерите и той се превръща просто в билков, докато малките позволяват всяка партида да се отдели и да остане самостоятелна, със специфичен вид, цвят и вкусови качества.

Но освен меда Ина и Ники предлагат и много други неща и не спират да експериментират. И двамата обичат сладко, а Ина обича да пече сладкиши, така че разнообразяването на продуктовата линия идва съвсем естествено. Още в началото започват да изпробват различни рецепти, в които заместват захарта с мед. Първият им опит е сироп от бъз – мощен имуностимулатор, който семейството си приготвя всяка година и благодарение на него не боледува през зимата. По принцип го правят със захар, но Ина решава да опита с мед. Експериментът се оказва успешен и се разпродава за нула време. Последват го още билкови и плодови сиропи – от мента, маточина, лавандула, малини, черни и червени боровинки, смокини и битер лимон.

Идва ред и на сладкишите – меденки, бисквити и торти. А купуването на машина за сладолед променя играта. Доста време и усилия отнема разработването на рецептата, която включва само естествени съставки – биомляко и сметана, пресни плодове и, разбира се, мед. Но резултатът си заслужава – през лятото леденото медено изкушение е хит на фермерските пазари, без аналог в България.

Бизнес и вдъхновение

„Медената къща“ е семеен бизнес в класическия смисъл на думата. Освен двамата съпрузи в него активно помагат и тримата им синове, както и родителите на Ники, които живеят при пчелините и се грижат за тях. Обединява ги любовта към пчелите и вярата им, че този поминък има бъдеще – като всяко нещо, което се прави с желание и обич. Реализират продукцията си изцяло на фермерските пазари и това им е достатъчно. Не търсят мащабност и големи производствени обеми, а качество и уникалност на продуктите, които се приемат изключително добре от клиентите. Пчеларството може да бъде добър източник на доходи, но и не само. То носи онова удовлетворение и гордост, които човек може да изпита само когато създава нещо със собствените си ръце и вижда плодовете на труда си.

А пчелите? Те са отделен свят. „Пчелите са вълшебни същества и самото им присъствие ни носи голяма радост, спокойствие и ни зарежда с невероятна енергия – споделя Ина. – Сега, когато имаме пчели буквално вкъщи, непрекъснато си намираме повод  да отидем при тях, да ги погледаме, да ги послушаме… и да кроим планове за още пчелини.“

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Шопинг за вещици

Рибица от блатен смок,остро жило на слепок,мъх от прилеп, клюн на сова,от...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.