Къщата на меда

Фотография Иван Шишиев

Вероятно сте ги виждали на някой от столичните фермерски пазари и сте се спирали до щанда им, отрупан с какви ли не медени вкуснотии. Продуктите на „Медената къща“ на Ина и съпруга ѝ Ники може да накарат всекиго да се почувства като Хензел и Гретел. С тази разлика, че в тяхната приказка няма зла вещица, а двама добри вълшебници с кошери и много любов към пчелите.

Вкусът на детството… и не само

Ина и Ники са градски чеда, софиянци. Той е инженер по образование, тя – художничка. На пръв поглед решението им да се насочат към пчеларството изглежда необяснимо, но не е точно така. Медът е част от детските им спомени – и двамата имат дядовци, които са гледали пчели, макар и не толкова като поминък, колкото като хоби и занимавка на стари години.

Пчеларският ген е едно добро начало, но когато започват да се интересуват от пчеларство и решават да го превърнат в семеен бизнес, нямат никакъв опит. Първият им пчелин е в равнината до врачанското село Сираково. Правят 50 кошера по програмата за пчеларство, а през следващите две години броят им нараства тройно. Началото не е лесно – като всеки занаят  пчеларството си има тънкости и особености. Но и за двамата е много интересно и с желание и хъс преодоляват първоначалните трудности и неуспехи. Дори сега, когато имат 7-годишен опит, все още продължават да се учат и да откриват нови неща, а любопитството и желанието за развитие е ключът към успеха им.

Пчели на терасата

В момента Ина и Ники имат общо 160 кошера, разпределени между пчелина в Сираково и още един в подножието на Стара планина, над село Желява. А 10 от тях се намират… по терасите на софийския им дом.

„Живеем в квартал с много къщи, с градини и дворове и много близо до гората – разказва Ина. – Наоколо винаги е имало пчели. Преди две години уловихме два рояка, които настанихме в малки кошери на терасата с идеята следващата пролет да ги занесем на някой от пчелините. Днес имаме 10 кошера, разпределени по всички тераси, и нямаме намерение да се разделяме с тях. Тази година голямата ни гордост беше, че извадихме мед от “софийския ни пчелин” – най-хубавия акациев мед, който сме опитвали.“

Градското пчеларство се оказва вълнуващо и вдъхновяващо занимание и двамата решават да му се посветят по-сериозно. За следващата година вече са планирали голям проект, свързан с него, намерили са и място, където да започнат да изграждат голям пчелин в рамките на София.

Мед и още нещо

На щанда на „Медената къща“ може да се открият всевъзможни видове мед. Най-много е този от полски билки, но има също от липа, акация, рапица, магарешки бодил и бял бодил, които са много полезни за черния дроб, както и от червена коприва с кръвопречистващи свойства. Тайната е в размера на пчелините – големите пчелини смесват всички видове мед от кошерите и той се превръща просто в билков, докато малките позволяват всяка партида да се отдели и да остане самостоятелна, със специфичен вид, цвят и вкусови качества.

Но освен меда Ина и Ники предлагат и много други неща и не спират да експериментират. И двамата обичат сладко, а Ина обича да пече сладкиши, така че разнообразяването на продуктовата линия идва съвсем естествено. Още в началото започват да изпробват различни рецепти, в които заместват захарта с мед. Първият им опит е сироп от бъз – мощен имуностимулатор, който семейството си приготвя всяка година и благодарение на него не боледува през зимата. По принцип го правят със захар, но Ина решава да опита с мед. Експериментът се оказва успешен и се разпродава за нула време. Последват го още билкови и плодови сиропи – от мента, маточина, лавандула, малини, черни и червени боровинки, смокини и битер лимон.

Идва ред и на сладкишите – меденки, бисквити и торти. А купуването на машина за сладолед променя играта. Доста време и усилия отнема разработването на рецептата, която включва само естествени съставки – биомляко и сметана, пресни плодове и, разбира се, мед. Но резултатът си заслужава – през лятото леденото медено изкушение е хит на фермерските пазари, без аналог в България.

Бизнес и вдъхновение

„Медената къща“ е семеен бизнес в класическия смисъл на думата. Освен двамата съпрузи в него активно помагат и тримата им синове, както и родителите на Ники, които живеят при пчелините и се грижат за тях. Обединява ги любовта към пчелите и вярата им, че този поминък има бъдеще – като всяко нещо, което се прави с желание и обич. Реализират продукцията си изцяло на фермерските пазари и това им е достатъчно. Не търсят мащабност и големи производствени обеми, а качество и уникалност на продуктите, които се приемат изключително добре от клиентите. Пчеларството може да бъде добър източник на доходи, но и не само. То носи онова удовлетворение и гордост, които човек може да изпита само когато създава нещо със собствените си ръце и вижда плодовете на труда си.

А пчелите? Те са отделен свят. „Пчелите са вълшебни същества и самото им присъствие ни носи голяма радост, спокойствие и ни зарежда с невероятна енергия – споделя Ина. – Сега, когато имаме пчели буквално вкъщи, непрекъснато си намираме повод  да отидем при тях, да ги погледаме, да ги послушаме… и да кроим планове за още пчелини.“

Spread the love
More from Дона Делова
Ела, завържи ме
Естетика на болката – тайните на японското еротично изкуство шибари  Непознатото, забраненото...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *