Оливия де Хавиланд: Последната аристократка от златната ера на киното

Оливия де Хавиланд – англичанката, родена в Токио преди 104 години и направила забележителна кариера в Америка, напусна този свят като истинска аристократка на Париж: дискретно и без излишен медиен шум, но с пълното съзнание за своя блясък. Дамата, изваяла един от най-запленяващите образи в историята на Холивуд – на Мелани от „Отнесени от вихъра“ до последния си ден носи перли, облича се в бяла коприна и се държи с достойнството, характерно за малкото автентични легенди на седмото изкуство.

Бъдещата кинолегенда е обречена на изкуството, въпреки че само майка й е актриса. Британката Лилиан Огъста ражда първата си дъщеря на 1 юли 1916 година в Токио, където бащата на бебето – адвокатът и университетски преподавател Уолтър де Хавиланд, работи за двете империи. 15 месеца по-късно семейството се сдобива с второ момиче, което ще остане в хрониките на екранната индустрия като Джоан Фонтейн. Оливия е само на 4, когато майка й наема учител по пиано и я праща на уроци по балет. Ранното детство на сестрите преминава в Япония, но тъй като климатът в Страната на изгряващото слънце не им понася, практичната и непоколебима Лилиан – и двете наследяват железния й характер, поставя ултиматум на съпруга си: или всички заедно се връщат в Англия, или развод. И раздялата наистина се случва, но по друга причина – Лилиан Огъста избира вечното лято на Калифорния, въпреки че точно тогава в САЩ е пикът на Голямата депресия, а мъжът й се връща в Токио, където се жени за японската си прислужница. Майката на Оливия и Джоан също не остава дълго сама – вторият й съпруг се казва Джордж Милан Фонтейн, представител на местния бизнес елит, който въобще не е възхитен от либералното възпитание на доведените си дъщери. И двете се вълнуват повече от перспективата да се изявят на сцената, отколкото от уроците по математика. Оливия

знае целия Шекспир наизуст

когато започва да играе в училищните драмсъстави. На 16 получава бойното си кръщение – Алиса. На 17 влиза в „Сън в лятна нощ“ в театъра на Саратога, а сред публиката на премиерата е самият Макс Райнхард –един от най-известните режисьори на Европа, гуру на Марлене Дитрих от Берлин. Австриецът веднага разбира, че Оливия е родена да грее пред камерите, и я кани „Сън в лятна нощ“ – филм на „Уорнър Брос“. Тогава Де Хавиланд е едва на 18. А на 19 вече снима в обятията на секссимвола Ерол Флин в „Капитан Блъд“. Морският екшън получава четири номинации за „Оскар“, а Оливия само на 20 подписва 7-годишен договор с водещото студио „Уорнър Брос“. Лошото момче от Австралия и изисканата госпожица с маниери като от Бъкингамския дворец са двойка и в “Приключенията на Робин Худ“. Плейбоят се отнася по-скоро покровителствено, отколкото романтично към нея. Тя все пак попада в плен на мъжкото му обаяние, но здравият британски разум си казва думата и Оливия запазва дистанция, тъй като Ерол е женен.

Следват роли клишета в няколко заглавия – най-вече на богати и глуповати момичета. Оливия започва да се колебае дали това е професията, която ускорява пулса й, но по време на хамлетовските терзания се залюбва с милиардера, продуцент и пилот Хауърд Хюз, през чиито сърце и легло преминават почти всички красавици – от Катрин Хепбърн, Бети Дейвис и Ава Гарднър до Елизабет Тейлър, Мерилин Монро и Джина Лолобриджида.

Spread the love
Written By
More from admin
Любовните триъгълници на Марлене Дитрих
Световната актриса и певица, истински секссимвол на XX век, след раздялата с...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *