Виртуална разходка из изложбата „Coco Chanel: Fashion Manifesto”

Chanel
Снимка: Севги Али

Дори да не се интересувате от мода, творенията на Габриел (Коко) Шанел несъмнено са повлияли и на вашия стил, макар да не го осъзнавате. Наследството, което великата дизайнерка оставя за жените след себе си, е ненадминато. Нейна заслуга са едни от най-големите явления в облеклото: малката черна рокля, костюмът от туид, капитонираната чанта, изкуствените перли, двуцветните обувки, парфюмът Chanel №5 и не на последно място – навлизането на панталона в дамското облекло. Шанел взима най-доброто от мъжкия гардероб и го адаптира за женския. Така доказва, че модата може да донесе свобода и равенство отвън навътре.

Коко Шанел (1883 – 1971) в Париж на 29 януари 1963 г.
(Снимка: Michael Hardy/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Личности от нейната висота често биват идеализирани просто защото постиженията им го изискват. А нейните са достойни за поклон. Но не можем да подминем и отскоро известния факт, че Мадмоазел Шанел е имала романтична връзка с немски офицер по време на окупацията на нацистите във Франция през Втората световна война. И ако се опитате да оправдаете постъпката ѝ с изречението „Може пък да е имало любов“, бързам да добавя, че Коко не спира дотук, а се възползва от арийските закони, благодарение на които за малко да лиши бизнес партньорите си с еврейски произход, сем. Вертхаймер, от активите им. Всичко това тя прави с единствената цел да постигне каквото си е намислила без значение от средствата. Може би това е и причината да не си даде сметка за мащабите на постъпката си и какви последствия ще се наложи да понесе (ако този въпрос ви е интересен, препоръчваме новия сериал на Apple TV+ „The New Look“, в който успоредно с историята на Кристиан Диор се развива и част от тази на Шанел).

Истината е някъде по средата и гореспоменатите факти не могат да омаловажат делото на дизайнерката. По този повод ви взимаме на виртуална разходка из музея „Виктория и Албърт“ в Лондон, където изложбата „Coco Chanel: Fashion Manifesto” проследява как Габриел Шанел е революционизирала дамското облекло. Свързахме се със създателката на съдържание Севги Али, по-известна в онлайн пространството като @FlashyBlooms, която ни споделя своите впечатления от изложбата.

Снимки: Севги Али

Как оценяваш изложбата, която посети наскоро? Беше великолепна, повече от впечатляваща. Всичко беше много добре премислено и подредено така, че човек да придобие ясна представа за живота ѝ – от скромното ѝ начало до превръщането ѝ в икона и в един от най-впечатляващите дизайнери на всички времена! През цялото време ми се искаше да се телепортирам в 20-те години на миналия век.

Снимки: Севги Али

Какво успя да научиш от нея, което преди не знаеше за Шанел? Беше ми много интересно науча, че първите класически чанти с капак на Chanel не са били с така познатото на всички ни лого. Този тип закопчалки с преплетените инициали CC са добавени от Карл Лагерфелд през 80-те. Научих и една малка пикантерия: закопчалката Mademoiselle получава името си от факта, че Коко Шанел никога не се омъжва.

Снимки: Севги Али

Кой неин успех ти се струва най-значим? Коко Шанел предизвика модните норми на своето време, като представя удобни, но същевременно красиви и елегантни дизайни. Популяризира малката черна рокля, костюмите и използването на трико във висшата мода. Въвежда дамските панталони в масовата мода и променя всичко познато. Преди Chanel жените са носили поли и рокли. Тя оспорва тази норма, като представя панталоните за жени, давайки им ново усещане за свобода и практичност. Също така се осмелява да скъси полите, така че да се виждат глезените и това е поредната революционна стъпка, която помага на жените да бъдат по-уверени и свободни.

Шанел е борец за правата и независимостта на жените. Нейното наследство продължава да вдъхновява всички ни и да ни помага да прегърнем собствения си уникален стил и увереност.

Как бяха устроени изложбените пространства, колко време ви беше необходимо да ги разгледате? Всичко беше подредено в хронологична последователност, което подпомагаше лесното проследяване на всички етапи от живота на дизайнерката. Имаше достатъчно пространство за всички, а в последната зала се намираше невероятно красива инсталация, в която бяха изложени емблематични костюми на Chanel. Успяхме да разгледаме цялата изложба за малко повече от час, което е достатъчно време, за да видите всичко на спокойствие.

Снимки: Севги Али

Имаш ли любим тоалет от изложбата? Влюбих се в една от роклите от началото на изложбата. Толкова много ми хареса, че не спрях да я гледам и да ѝ се възхищавам. Може би не е от най-иконичните ѝ модели, но беше толкова изящна и нежна, че нямаше как да я подмина. Бих я носила с удоволствие! Роклята е от 1935-а и е част от колекцията на „Patrimoine de Chanel“ в Париж.

Снимки: Севги Али

Как е повлияла Коко Шанел на твоя стил на обличане? „Модата се променя, но стилът остава“ е фразата, която не спирам да си повтарям. Благодарение на нея успях да си изградя стил, който отговаря на моето ежедневие и дух. Като се замисля, Коко Шанел е насърчила жените да бъдат стилни и да се грижат за себе си, но никога да не жертват комфорта си. Това е много ценно и го прилагам редовно в ежедневието си. Ако трябва да изброя дрехи, които са вдъхновени от нея, то със сигурност ще започна с малката черна рокля и ще продължа с костюмите и миди роклите, които обожавам! Елегантност, изчистени форми, монохромни цветове и изискан комфорт са това, което тя ни оставя като наследство, и мисля, че всяка една от нас го оценява.

Spread the love
More from Ина Иванова
Адам Драйвър участва в новата реклама на Burberry
Номинираният за „Оскар“ актьор се завръща без риза за най-новата кампания на...
Read More
0 replies on “Виртуална разходка из изложбата „Coco Chanel: Fashion Manifesto””