Акценти от седмицата на висшата мода, които си струва да видите

мода

В последния ден от седмицата на висшата мода в Париж можем да кажем без капка съмнение, че дизайнерите ни впечатлиха. От невероятното ревю на Schiaparelli, през колекцията на Simone Rocha за Jean Paul Gaultier, до чистата елегантност, струяща от Armani Privé – водещите модни къщи доказаха доброто старо разбиране, че не улицата (или TikTok), а висшата мода трябва да диктува тенденциите.

Simone Rocha за Jean Paul Gaultier

Снимки: Isidore Montag / Gorunway.com

Всеки сезон пенсиониралият се френски дизайнер Жан Пол Готие кани свой колега да създаде колекция за френската модна къща. Сред тях са Глен Мартенс, Оливие Рустен и дори противоречивата стилистка на Balenciaga и Miu Miu Лота Волкова. Най-новото попълнение в списъка на Готие е Симон Роша. Нейният ирландско-китайски произход и нестандартен поглед към дизайна я изстрелват в модните небеса. Прочута е с кукленската си естетика с мрачен характер. В колекциите ѝ ще видите много буфан ръкави, панделки, тюл и обемни поли, но зад тях често се крие някоя недотам сладникава история.

Това, съчетано с най-разпознаваемите елементи на марката Jean Paul Gaultier, няма как да не предизвика интерес. Затворете очи, представете си Готие и се обзалагам, че ще визуализирате конусовидния сутиен на Мадона. Симон го е вкарала както в класическия му вариант, така и в извит вариант, приличащ на дяволски рога (или тръни на роза, както тя самата ги оприличава). Влюбени сме и в интерпретацията ѝ на други два ключови кода на френския дизайнер – райето и моряшката шапка. Тя превръща неговите бретонски райета в блуза, изработена изцяло от панделки, а шапката ѝ е покрита със сатен и връзките са като на корсетите от подиума.

Наред с това няма как да подминем и референциите към Ренесансовия костюм в края на ревюто. Вталеният силует, обемните камбановидни поли и ефектните ръкави с буфан говорят за завръщане на женствеността. Нещо, което отдавна чакаме.

Снимки: Isidore Montag / Gorunway.com

Valentino SPRING 2024 COUTURE

Колекцията на Пиерпаоло Пичоли не се уповава на кой знае колко дълбока концепция или абстрактен подтекст, а е просто експеримент с цветове, обеми, силуети и кройки (дизайнерът я нарича „инстинктивен израз на желанието да твориш“). Преработени базови елементи като сака, мъжки палта, качулки и парки са превърнати в „кутюрни обекти“ чрез почти парадоксални съчетания с традиционни кутюрни кройки, които Пичоли нарича „следи от кутюрно минало“. Достигнал видни висоти в кариерата си, италианецът може да си позволи подобни експерименти, които по никакъв начин не пречат на гения му да заблести. Нещо повече, те са поредното доказателство за таланта му.

Снимки: Courtesy of Valentino

Armani Privé SPRING 2024 COUTURE

Няма как да не включим и царя на елегантността, самият Джоржо Армани. Той изглежда има таен достъп до еликсира на младостта. На 89-годишна възраст, с бърз ум и в отлична форма, той изглежда напълно самоуверен и все още контролира и най-малкия детайл от колекциите си.

Армани пуска първата си колекция Privé през януари 2005 г., преди 19 години. Припомняйки си, че една от първите му визии в Privé е строга вечерна рокля с веревна кройка от черно кадифе с един черен шлейф като покривало за глава, той се замисля колко далеч е стигнал. Определя днешната си колекция като доста особена. И по стандартите на Армани тя със сигурност е такава: доста богато дефиле от цели 92 визии, всяка различна от другата. „Колекцията е за различни жени, разказващи различни истории, без еднопосочно вдъхновение или тема – сигурен съм, че хората ще кажат, че това ни най-малко не е Армани“, допълва той.

Колекцията започва с няколко тоалета в цвета на годината – прасковен мъх, но продължава с различни разновидности на пастелите, които ще бъдат особено актуални през новия сезон покрай завръщането на 50-те години на мода. Рокли с вталени корсажи, структурирани сака с красиви декорации, впечатляващи материи, бродерии и бижута. Няма как да подминем и панталоните от органза, която така отразява светлината, че сякаш не са изработени от плат, а от загадъчна, бляскава течност. Истинско пиршество за окото, насладете му се.

Снимки: Daniele Oberrauch / Gorunway.com

Завършваме с визията на самия дизайнер, с която можем само да кажем: Никой не прави мода като Армани!

Снимка: Daniele Oberrauch / Gorunway.com

Spread the love
More from Ина Иванова
На червения килим на Модните награди 2021
Намираме се пред Роял Албърт Хол в Лондон, заобиколени от разхождащите се...
Read More
0 replies on “Акценти от седмицата на висшата мода, които си струва да видите”