Да се напие – не, да се напарфюмира

Въпреки епидемичната ситуация парфюмерийните барове работят. Какво ще кажете за по едно? В момента готините момичета носят… пиянски аромати

„Миришеш на алкохол.” Три думи, които не искахте да чуете от родителите си, когато бяхте на 17 и се промъквахте вкъщи на пръсти след полунощ. Вероятно не искате да ги чуете от шефа си или от някой друг сега. Освен ако не става въпрос за парфюма ви с последващото „м-м-м”. Предлагаме ви селекция от шест опияняващи аромата. Не е необходимо да пиете, за да постигнете ефект.

От 1993-та до наши дни

Ароматът и алкохолът са роднини. Най-малкото заради състава и сензорните преживявания. Един за езика и един за носа. Както често се случва, „братовчедите” си омешват родата: понякога бармани парфюмират коктейли, а „носове” включват напитки в творбите си. Вторите умеят да предизвикват пристрастяване не по-зле от първите, при това са абсолютно безопасни за здравето. Земята не се изплъзва под краката и предметите не са двойни. Но най-хубавото е, че на другата сутрин няма махмурлук. През 1993 г. излиза ароматът Champagne на YSL. Посветен на жените, които искрят, той не включва шампанско, както може да се очаква, но ухае също като пенливата течност. Винопроизводителите от региона Шампан обаче не оценяват креативността и марката е принудена да смени името с Yvresse. Написана с I, думата от френски означава „пиянство“. Замяната с Y предизвиква асоциации с името на основателя – Yves. 

Сухият режим свърши

Трябваше да се случи. Килиан Хенеси, основател на By Kilian и носител на най-конячната фамилия в света, си спомни корените си. Не че преди прапраправнукът на Ричард Хенеси – якобит, служил в ирландския полк на френската армия и установил се в провинция Коняк, пренебрегва родовата памет. При по-силно въображение може да видите как зад рамото на фотогеничния красавец наднича призракът на първия Хенеси и шепне: „Абсентът (A Taste of Heaven) е съвършен, ябълковата ракия (Apple Brandy)  – страхотна. По принцип ромът (Black Phantom) се пие в чист вид, но с кафе и захаросани плодове също става.” Angels’ Share за жени и мъже от колекцията The Liquors е може би най-личният аромат на Килиан, вдъхновен от олфактивните му спомени за конячните изби Hennessy. Апетитен и уютен, затоплящ и съблазнителен, той е лекарство за душата, а създателят му Беноа Лапуза е по-скоро фармацевт, отколкото „нос”. Есенцията от коняк в Angels ’Share му придава карамелен цвят. Основната нотка се разгръща върху ложе от дъб, канела и зърна тонка. Миксът от сантал, пралина и ванилия е почит към майсторството на купажиране, при което се съчетава водата на живота (еaux de vie) в перфектни пропорции за 5-звезден коняк. Не по-малко интересно е името. La part des anges, или „дял на ангелите“, е мистериозното изпаряване на алкохола от дъбовите бъчви, което за дестилаторите романтици e нещо като жертвоприношение към по-висшите сили. 

Йо-хо-хо и бутилка ром

Няма да говорим за пиратски истории в стил “Островът на съкровищата”, а за рома като нотка. Какво е това – празник на битието или почит към мъжкото начало? Не, шлейф на нощния живот и вълнуващитe впечатления. Класическият Black Orchid във вариант Parfum на Tom Ford изведнъж стана по-демократичен. Острите ъгли на предшественика му са изчезнали, а характерът му е по-малко „готически“. Черен трюфел и пачули сякаш избледняват в сенките. Ако все пак съществува черна орхидея (тъмнолилавата не се брои), то със сигурност тя ще ухае на ром, иланг-иланг и черна слива. Невъзможно е да се напиете, но може да завъртите копчето на вълната „добро настроение”. Почти плътският характер на Armani Code Absolu пренаписва кодекса на мъжествеността. Портокалов цвят, индийско орехче и семена от морков създават нова чувственост преди зърна тонка да придадат на композицията структуриращ аспект, а акордът на ром – дълбочина и двойственост. От неочаквания финал, пропит с дъх на кожа и ванилия, ви става горещо като от камина.

Уиски, порок и рейв 

Темата за порока в изкуството и киното винаги изглежда красива. Има нещо хипнотизиращо в чашата с кехлибарена течност и кубчета лед, тютюневия дим и психеделичния рейв. Топли, дълбоки и изтънчени, нотките на уиски са за смелите. The Different company се изказва компетентно по темата. В Oud for Love за мъже и жени хорът от подправки (шафран, кориандър, кимион) е трудно да се пропусне, но истинският гений е уискито. Макар и хомеопатична, заради смесването с алдехиди дозата гъделичка небцето, преди да влезе във владение дървото агар-агар (или уд). Сиропирано безсмъртниче и месест иланг-иланг го завихрят, придавайки му вкуса на живота. Въпреки привидния хаос от усещания нотките работят в хармония. Богата, тъмна и гъста красота от опушени танцови зали и джаз барове. Мъжът CH Privé знае какво иска и го получава. Според Carolina Herrera поръчката на перфектния изкусител включва уиски за аперитив, грейпфрут, лавандула и кардамон за дижестив. Сервирани в най-добрите традиции на нощния живот в клуба, където се стеле характерният мирис на кожени кресла, приглушен от бензоин. Безапелационно. Ако сте си го помислили, поискайте да ви сипят още едно.

И после водка пих   

„Но моля ви, кралице! Как бих си позволил да налея на една дама водка? Това е чист спирт!”, казва котаракът Бегемот от „Майстора и Маргарита”. О, не. By Kilian е далеч по-умерен. Ароматът с многообещаващото име Vodka on the Rocks е находка за любителите на безцветната течност. Честите посещения в Русия насърчават Килиан Хенеси да опита да разбере загадъчната славянска душа. Леден бар някъде в Москва, разкошни кожи на раменете и облачета пара, излизащи от устата, барман с ушанка, кристална купа с черен хайвер до ръба и 5-литрови бутилки с домашен самогон на стойка от леден блок. „Изпивате” на един дъх микса с кориандър, кардамон, алдехиди, розова вода и водка, „замезвате” с амброксан, дъбов мъх и сантал и чувствате как топлината се разлива по тялото. Ароматът не само предизвиква парфюмериен запой в близките няколко месеца, но е и случаят, когато може да миришете на алкохол от сутринта и да се гордеете с това.

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Великолепната осмица
Осем известни парфюмеристи, патентована технология, гарантираща издръжливост, ключови елементи от наследството на...
Read More
0 replies on “Да се напие – не, да се напарфюмира”