Дълбока медитация с пчели

В екостопанството LaDonaira в Испания практикуват naturalbeekeeping, или първо пчелите, после медът

Когато похлупакът на дървеното легло се затвори над легналия в него човек, жуженето на пчелите постепенно започва да измества всеки друг шум. Цели три кошера са инсталирани под пчелното легло. Не са необходими защитни костюми, защото човекът в нито един момент не е изложен на директен контакт с пчелите. „Предлагаме така съзнанието ви да се синхронизира с полета и жуженето на пчелите. Освен че се получава почти хипнотичен акустичен масаж, някои хора достигат до нива на дълбока медитация“, казват домакините на FincaLaDonaira. Такива експериментални „пчелни легла“ има само няколко в света. По-мащабната им идея е опит за приближаване към пчелите и осъзнаване значението им за екосистемите.

Биологичното стопанство LaDonaira е разположено на повече от 700 хектара непокътната природа в планините на андалуската местност Серания де Ронда, част от провинция Малага в Южна Испания. Вече 12 години тук обработват земята и отглеждат животните екологично, а в момента работят за пълно пренасочване към още по-високо съобразено с природата ниво. LaDonaira е семейно имение, превърнато в луксозен еко- и холистичен ритрийт хотел с девет стаи.

Тук практикуват naturalbeekeeping, или минимална човешка намеса в естествения живот на пчелите. Един от най-изявените световни експерти в тази област – англичанинът Джонатан Пауъл от NaturalBeekeepingTrust, идва в стопанството по няколко пъти в годината да дава насоки. През 2018-а той организира и първата конференция LearningfromtheBees (www.learningfromthebees.org).

В LaDonaira в момента разполагат с 22 кошера. Седем от тях са на дървета и са разположени много далеч един от друг, за да не се заразят пчелите в случай на болест. Единайсет са на земята, един се намира в градината с над 400 билки и използвани в медицината растения, създадена по подобие на градините в някогашните манастири. Устойчивото пчеларство се фокусира върху генетичното усъвършенстване на пчелите, като ги укрепва и им дава всичко необходимо, за да предотврати отслабването на имунната им система. За целта стопаните оставят по-голямата част от меда им непокътнат и взимат само малкия излишък, от който не се нуждаят. Не изваждат и прашеца и пчелното млечице, тъй като тези храни са необходими за тяхната сила и здраве.

„Надяваме се да вдъхновим хората да подобрят живота на пчелите и по този начин да допринесат за основния баланс на природата. В нашата привилегирована среда не използваме химикали, фермата се е превърнала в екосистема модел, готова да помогне на тези малки и важни насекоми. Мисията ни е да повишим информираността на нашите гости за пчелите, да върнем тяхното законно място сред природата и да ги поставим в центъра на нашата екосистема. Ние сме екип от природозащитници, фермери, пчелари и свободни духове, които вярват, че гражданите, а не правителствата или корпорациите  могат да решат този проблем, като действат заедно.“

В LaDonaira скоро ще лансират нова кампания „Да помогнем на пчелите“. „Предлагаме на нашите гости, както и на хора от целия свят  да „осиновят“ пчелен кошер. Срещу 120 евро на година те ще получават не само подробна информация как помагаме на пчелите, но ще им изпращаме и от нашия „медицински“ мед – казват за DIVA! от стопанството. – Медът, произведен по този начин, има най-високите лечебни свойства в света, както и невероятно богат вкус. Представете си само какво представлява мед, получен в подобна на природна лаборатория градина с над 400 билки!“ Със събраните средства тук обещават да увеличават пчелната общност чрез инсталиране на нови кошери и да помагат за опазването на пчелите в естествената им среда.

www.ladonaira.com

Spread the love
Written By
More from admin
Алехандро Ходоровски: Старостта е само илюзия
„Човекът е орел, който трябва да се научи да лети с клетката,...
Read More
0 replies on “Дълбока медитация с пчели”