Бланка Липинска: Всичко в живота се случва с причина

Тя е най-горещият автор не само в родната си Полша, но и по целия свят в момента. Буквално и преносно. Бланка Липинска написва романа „365 дни“ с идеята, че това ще е най-известният еротичен роман на годината. И се оказва права

Ако не сте чували за романа „365 дни“ (изд. „Сиела”, 2020), то сигурно идвате от място, на което еротичната литература е строго забранена. За всички останали обаче „365 дни“ е най-парещото заглавие на литературния небосклон през тази година, а от този месец е и на родния пазар. Историята проследява 29-годишната полякиня Лаура Бел, която има всичко – красота, професия и красиво гадже. Двамата заминават на почивка в Сицилия, където Лаура е с усещането, че някой я преследва, и се оказва права – скоро е отвлечена от Масимо Торичели, сексапилен дон на местната мафия. Пет години преди случката Масимо е на прага на смъртта и в съзнанието му изплува образ на жена. През следващите години той не спира да я търси, докато не я вижда един ден случайно от колата си. Така той среща Лаура. Взима я със себе си и й обещава, че няма да я докосне против волята й, като в замяна иска 365 дни, за да я накара да се влюби в него.

Изпълнена с горещи секссцени, които биха изчервили всяка жена, книгата моментално се превръща в хит в Полша. След което правата й са закупени за филмиране от Netflix. В началото на тази година филмът 365 days оглавяваше класацията на платформата за най-гледани заглавия.

Бланка Липинска работи като гримьор, промоутър, мениджър и дори терапевт-хипнотизатор. Отдава се на писането, след като решава да напише еротичен роман по свой вкус. Книгата й е сравнявана с „Девет седмици и половина“, „Дива орхидея“ и неизбежно „Петдесет нюанса сиво“. Вече се работи по втория филм от трилогията, а докато всички чакат него и романа „365 дни“ под логото на издателство „Сиела“ у нас, се срещаме с Бланка Липинска, за да разберем кои са жените, които я вдъхновяват, и какво прави еротиката все така най-опасното и желано четиво.

Очакваше ли такъв огромен успех, когато написа романа „365 дни“?

Не искам да звуча прекалено нахакано, но да. (Смее се.) Написах тази книга преди седем години и я публикувах пет години по-късно. Имах време да помисля и да се уверя, че ще стане бестселър. Освен това знаех, че жените ще я харесат. Този роман е различен от другите еротични романи на пазара, поне в Полша. Преди издаването на книгата я дадох на някои приятели, които я предадоха на своите приятели и така нататък, и всички харесаха историята. Просто трябваше да е хит.

А притеснява ли те, че сюжетът и усещането от него са сравнявани с „50 нюанса сиво“?

За мен това няма значение. Това са две абсолютно различни книги, които просто са в един и същи жанр. Към днешна дата „Грей“ е най-популярният еротичен роман в света, така че е неизбежно двете поредици да бъдат сравнявани.

Какво прави „365 дни“ по-различен от останалите еротични романи на пазара?

Добрият секс. (Смее се.) На първо място, моята книга е написана по прост и ясен начин. Не сравнявам пенисите с „могъщите пушки“ или нещо подобно. Просто пиша „пенис“. Използвам езика, който хората използват в леглата си. Описвам секса като пълен със страст, нестандартен, надявам се не за всеки, и понякога дори брутален. Пиша с предположението, че ако на мен това ми харесва, то има шанс и другите да го харесат. И знаете ли какво? Оказва се, че има милиони като нас по света. (Смее се.)

Ти четеш ли сексромани и кои са онези, които са те впечатлили най-много?

Преди го правех, но на всички им липсваше нещо. Ето защо написах свой. И оттогава, колкото и тъжно да звучи, прибирам всеки еротичен роман на рафта веднага след първата еротична сцена. Вместо да се възбудя, или умирам от скука, или не мога да спра да се смея.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Котаракът, който спасяваше книги
Притча за философията на четенето, несломимата сила на книгите, приключенията, които ни...
Read More
0 replies on “Бланка Липинска: Всичко в живота се случва с причина”