Елизабет Мос: Скучна самотница в окото на бурята

С ролята на Джун в сериала “Историята на прислужницата” актрисата се справя с помощта на сциентологията

Елизабет Мос е може би най-противоречивата, но безспорно талантлива актриса в Холивуд в момента. Десет години след като акостира в изключително успешния „Момчетата от Медисън Авеню“ в ролята на Пеги Олсън, големият й успех идва именно след сериала за рекламния бизнес през 60-те години “Западното крило”. През последните години актрисата направи няколко кариерни завъртания и се озова в центъра на някои от най-успешните телевизионни продукции. Специфичната визия и добрата игра изкачиха Мос нависоко, като й заслужиха статуетка „Еми“ и два Златни глобуса.

Коя е Елизабет Мос

Може да сте я гледали в „Квадратът“, „Кралица на земята“ или дори в противоречивия Us на Джордан Пийл, но едва ли ще я видите във филм със супергерои, чудовища или в някоя комедия. Елизабет има студено скандинавско излъчване, което дължи на майка си, която е шведка, и донякъде на баща си – англичанин. Мос е отгледана в традицията на сциентологията – модерно „учение“, което вярва, че във всеки минал живот има неестествени преживявания, полепнали по телата ни, и това е причина човек да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота си.

Мос твърди, че сциентологията й е дала силата да продължи напред в професията, която е доста стресираща. След ролята й на Джун в „Историята на прислужницата“ критици, журналисти и дори почитатели на актрисата се запитаха – не противоречат ли темите в сериала на убежденията на актрисата. „Сложно е, защото за това, в което вярвам, мога да говоря само от личен опит и лични убеждения. Но едно от нещата, в които силно вярвам, е свободата на словото. Вярвам, че ние като хора трябва да можем да критикуваме и да имаме свободата да го правим.“

Затворена и особена, Елизабет Мос прекарва по-голямата част от детството си вкъщи, като завършва гимназия с домашно обучение две години по-рано от връстниците си. Играе балет, после се насочва към актьорското майсторство. Самата тя се определя като скучна самотница. „Не че не харесвам хората по принцип, имам си и приятели, но ми допада да съм сама. И една от причините за това е, че прекарвам по 12-16 часа дневно на снимачна площадка с още 100 човека, при това от години. Затова, когато свърша работа, си отивам вкъщи, вземам душ, пия чаша вино и вечерям сама. Трябва да призная, че ми е много добре така.“

Може би затова бракът й с актьора комик Фред Армисен изтрайва точно две години. Запознават се след нейно участие в Saturday Night Live, започват да излизат и пет месеца по-късно обявяват годежа си. Само година и половина по-късно се развеждат. Не коментират причината, но е очевидно, че не искат да се срещат никога повече. 

Политика и религия

„Има две неща, за които никога не би трябвало да говорите на вечеря – политика и религия. Но когато играя в „Историята на прислужницата“, която е политика и религия, ситуацията е странна. Затова избирам да изразя себе си чрез работата си, а не в интервюта.”

Елизабет Мос марширува в забележителния червен костюм от Гилеад в един последен сезон на сериала, който вече тече по HBO. Нейната интерпретация на Джун в „Историята на прислужницата“ се е превърнала в символ на бунт срещу потисничеството. Културната репрезентация на сериала и противоречивата личност на Мос очевидно са комбинация, която работи повече от успешно.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
100 години Дисни и изложбата, която трябва да видите
В Лондон е мрачно и студено, постоянно вали дъжд, но в този...
Read More
0 replies on “Елизабет Мос: Скучна самотница в окото на бурята”