Кой спечели най-много награди на Златните глобуси?

Златните глобуси
Снимка: Getty Images

„Опенхаймер“ е големият победител на наградите, като взе пет статуетки, включително и голямата награда

Тази година е различна за Златните глобуси заради промените в собствеността, структурата и метода на гласуване през последните месеци. Припомняме, че асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд – групата от международни журналисти, раздаваща наградите от 1943 г. насам, беше закрита миналото лято, но 310-тимата членове все пак останаха, за да определят победителите за церемонията през 2024 г.

„Барби“, „Опенхаймер“, „Убийците на цветната луна“ и „Клети създания“ водят в категориите за филми, а „Наследници“, „The Bear“, „Убийства в сградата“ и „Короната“ (Елизабет Дебики беше обявена за най-добра актриса в поддържаща роля за ролята си на принцеса Даяна) са фаворитите от малкия екран.

„Опенхаймер“ триумфира на 81-ата церемония с пет отличия. Историята на Робърт Опенхаймер и създаването на атомната бомба бе определена като най-добра драма и получи още четири стауетки. Килиън Мърфи и Робърт Дауни Джуниър спечелиха награди за актьорските си изпълнения, а Кристофър Нолан – за най-добър режисьор.

Сара Снук от „Наследници“ е спечели наградана за главна женска роля в телевизионна драма
(Снимка: Gilbert Flores/Golden Globes 2024/Golden Globes 2024 via Getty Images)

С най-много победи в телевизионните категории може да се похвали „Наследници“ след прочутия си четвърти и последен сезон. Кийрън Кълкин, който изигра ролята на Роман Рой в сериала, беше обявен за най-добър актьор в главна роля – награда, която преди това получиха колегите му Брайън Кокс и Джеръми Стронг.

Ема Стоун отнесе у дома статуетката за най-добра актриса в мюзикъл или комедия за ролята си в „Клети създания“, който пък получи и наградата за най-добър мюзикъл или комедиен филм.

Снимка Rich Polk/Golden Globes 2024/Golden Globes 2024 via Getty Images

„Анатомия на едно падение“, „The Holdovers“ и „Клети създания“ имат по две победи, а „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе – една. Звездата от последния филм Лили Гладстон бе обявена за най-добра драматична актриса, с което става първия представител на коренното население на САЩ, спечелил наградата, което тя определи като „историческо“.

Снимка: Michael Buckner/Golden Globes 2024/Golden Globes 2024 via Getty Images

Междувременно Барби спечели награда за боксофис постиженията си, след като събра 1,4 млрд. долара (1,13 млрд. паунда) в световен мащаб.

Spread the love
More from divamagazine.bg
6 професии на бъдещето, които да изберете
Ако погледнем към фантастичните книги и филми от 80-те години, то ще...
Read More
0 replies on “Кой спечели най-много награди на Златните глобуси?”