Фотографът Иван Доков с нова изложба и фотокнига

Иван Доков

Галерия „Ателие 28“ и Иван Доков представят Архив I: София, фотографска изложба и представяне на фотокнига, включващи аналогови кадри на София от периода 2006-2023 година.

На страниците на първата му фотокнига обективът на Иван Доков се превръща в медиум, през който опознаваме себе си и града. Неговите черно-бели градски пейзажи не са просто изображения; те са отражения на постоянно променящото се човешко преживяване в град, където миналото и бъдещето се гонят непрекъснато. Карат ни да се впуснем във визуално пътешествие из София.

Доков използва уникалната способност на медиума да надскочи прозаичното, като по този начин превръща столицата в ефирен пейзаж от сънища, покрит от нюансите на игри на сенки.

В работите си фотографът отправя покана за преминаване през метафоричен праг, където миналото и настоящето се сливат. Ефирното качество на тези композиции ни примамва да се движим по вечните улици на София, където историческото и съвременното участват в постоянен танц на предефиниране.

Обхванат на страниците на Архив I: София, фотографският обектив на Доков е издигнат до статуса на пътеводител през един град, който е едновременно неуловим и дълбоко залегнал в човешкия разказ. Взаимодействието на светлина и сянка ни насърчава да прегърнем енигматичния характер на живота, който отразява непрекъснато развиващия се облик на столицата.

Фотокнигата служи като портал към измерение, където границите на времето се размиват, където сенките артикулират неизказаните разкази от историята на града, а светлината разкрива фрагменти от неговото разгръщащо се бъдеще. Работата на Иван Доков в София служи като почит към изкуството да се капсулират мимолетни моменти и да се превърнат в трайни свидетелства на паметта.

„Архив I: София“ надхвърля ефимерното, канейки ни да се впуснем в съзерцание на града и впоследствие на нашето собствено съществуване. Тази фотографска разходка в сърцето на София празнува непреходната привлекателност на града и ролята му като хранилище за нашите колективни преживявания и разкази.

Изложбата е от 21 ноември до 15 декември 2023, на ул. Ангел Кънчев 28, София. Откриване: 21 ноември, вторник, 18:30 ч.

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Кеворк Мардиросян и Лий Филипс – пиеса за цигулка и пиано
В обич и хармония двамата виртуозни инструменталисти свирят по световните сцени, обучават...
Read More
0 replies on “Фотографът Иван Доков с нова изложба и фотокнига”