Джери Хол от Мик Джагър до Рупърт Мърдок

„Мъжете? Никога не съм успявала да ги разбера. Те са като някаква загадка за мен – начинът, по който мислят, по който гледат на отношенията си, на живота. Мъжете умеят да бъдат едновременно във връзка и да се чувстват свободни“, казва Джери Хол и мъдростта й съвършено съвпада с последните събития в живота й.

След почти 6 години брак през юни медийният магнат Рупът Мърдок й съобщи с имейл, че иска развод! Последвалите месеци, в които двойката финализира раздялата си без много шум, показаха, че топмоделът категорично не е от жените, които се вкопчват в илюзиите, парите и изчерпаната любов. Напротив, с типичния си позитивизъм Хол даде да се разбере, че и на 66 години животът може да бъде чудесен и да предлага нови възможности. А защо не и нова любов!

Един предизвестен край

Очакван – така светските хроникьори приеха финала на брака на Рупът и Джери, в който освен огромната разлика във възрастта имаха и други, не по-малко големи проблеми за решаване. Още през месеците около годежа им, изненадал всички със своята бързина, стана ясно, че семейството на Мърдок никак не харесва бъдещото си попълнение. Вероятно притеснени, че ще се разделят с нова порция милиони заради увлеченията на баща си, наследниците на медийния магнат обвиняваха Хол, че е с него само заради парите.

„Златотърсачка – така я наричаха всички и това дълбоко засегна Джери. Тя никога не е била с някого заради пари. Винаги е искала просто да има семейство и любов“, изреждат се да коментират пред пресата приятели на топмодела, но това никак не убеждава милиардерския клан в чистотата на чувствата на Хол.

„Дори тя не може да е толкова отчаяна“, са реакциите, които описваха съюза на влюбените в светските среди, намеквайки за нетолкова романтичния характер на младоженеца.

Последвалата сватба в доста скромен за възможностите на съпрузите формат е опит да се промени мнението на всички. И за кратко успя. Красивата булка, сияеща от щастие в нежна рокля на Вивиан Уестууд, гордият младоженец и десетте им деца от предишни бракове са хванати да позират за семейна фотография, запечатала мига на хармония. Твърде кратък, уви.

През следващите години съпрузите се опитват да запазят искрата с романтични ваканции, вечери с приятели, но проблеми не липсват. За начало Мърдок не харесва навиците на съпругата си – това, че пие и пуши не е по вкуса му.

„Единственият алкохол, който употребявам, е вино и шампанско“, оправдава се в интервюта Хол, но, изглежда, медийният магнат обича да държи контрола над нейните навици. Заради работата си той често отсъства от дома им в Лондон, но Джери се старае да не натяква за това. Твърде различни – тя осъзнава, че Рупът не е бохем като първия й съпруг Мик или годеника й преди него Брайън Фери. Далеч е и от творческите натури, с които е свикнала да общува.

„Когато Джери получи този срамен имейл, в който Рупърт слага край на връзката им и я информира, че вече ще говори само с адвокатите му, тя тъкмо подготвяше почивката им. Дойде й като гръм от ясно небе. Вероятно са имали проблеми и преди това, но тя бе дълбоко разстроена заради решението му да сложи край на всичко, без да говорят лично“, твърдят източници, близки до модела, пред британската преса.

Самата Джери пази деликатно мълчание по темата. Опитът й я учи, че каквото и да каже, това само ще разгори скандала. Връзките й с мъжете през годините и без това са достатъчно пикантни за всички.

„Не разбирам защо хората лъжат? Истината е толкова по-цветна“, загадъчно казва 180-сантиметровата красавица, която така и не публикува своята биографична книга. Причината – издателите я отхвърлиха, защото в нея нямало достатъчно пикантерии. И с думите си вероятно има предвид тази истина, която пази за себе си от някои от най-драматичните си любови. Като тази с Мик Джагър – единствения, от когото има деца и с когото усеща тръпката на семейния живот. Макар и за твърде кратко.

Животът на една муза

Да бъде супермодел и корица на Vogue, е от мечтите, които родената през 1956-а в Тексас Джери едва ли вярва, че ще сбъдне. Израснала в скромно семейство с властен и контролиращ баща, тя бяга от реалността, прелиствайки страниците на списанията, изучавайки френски и представяйки си един различен живот.

Късметът й се усмихва по нелеп начин – когато е на 16, претърпява автомобилен инцидент. Застраховката от 800 долара е нейният билет за Франция – страната на мечтите й. Приключва с училище и двете със сестра й Тери – нейната близначка, буквално бягат от вкъщи. Боят се, че властният им баща няма да ги пусне сами в Европа и ще прибере парите от застраховката за себе си. С по една раница на гърба, спален чувал и чифт оскъдни бански момичетата се оказват на плажа в Сен Тропе, където поделят шише газирано и мечтаят за следващите си приключения. И те не закъсняват. Агентът на модели Клод Хадад веднага вижда потенциала на Джери и я убеждава да замине за Париж за пробни снимки. Дава й листче с телефонния си номер и уверението, че когато пристигне, ще я настани.

„Първата ми работа беше с фотографа Хелмут Нютън. Агентът ми Клод Хадад ме прати при него веднага щом стъпих в Париж. Нютън ме хареса и ме снима с кожи и камшици. Мислех си, че моето приключение във Франция ще е просто едно интересно лято, но така и никога не се върнах у дома“, обобщава онзи съдбовен за кариерата и живота си период красавицата.

Превръщайки се в муза на Нютън, Джери получава най-добрата възможна школовка. През следващите години гради портфолио, което привлича вниманието и й носи желаната финансова независимост. За пет години снима 40 корици за списания, сред които, разбира се, е и любимото й Vogue. Един от най-ценните й моменти обаче е срещата й с друг гениален творец  – Анди Уорхол.

Градската легенда гласи, че той й е представен от тогавашното й гадже – илюстратора Александър Лопес, в Париж някъде през 1973-та. Двамата веднага откриват творческа химия помежду си и започват дългогодишна съвместна работа, продължила до смъртта на художника. Анди обожава Джери. Тя се превръща в муза на шест негови платна и безброй снимки, които днес може да се видят в музея му в Питсбърг.

„Приятелството ни продължи до края на живота му. Двамата бяхме ужасно близки  и си пасвахме във всичко, дори в сладкия си южняшки акцент. Постоянно ме караше да зарежа Мик (бел.ред. Джагър) и да се омъжа за някой богат мъж, който ще ми подхожда“, ще признае след години красавицата.

Spread the love
Tags from the story
More from Надя Костова
Дрехи с гени
„Сега повече от всякога имаме нужда да слушаме жените. Какво искат те...
Read More
0 replies on “Джери Хол от Мик Джагър до Рупърт Мърдок”