Хуана Мартин: Циганка във висшата мода

През 2005г. Хуана Мартин стана първата дизайнерка от циганския етнос, която дефилира на Седмицата на модата в Мадрид. През юли 2022 г. тя бе и първата испанка на ревютата висша мода в Париж

През 2005 г. след дефилето на Хуана Мартин на Седмицата на модата в Мадрид  присъстващите аплодират, станали на крака. Бекстейдж над десет телевизионни камери чакат ред за интервю с нея. Тогава тя се превръща в първата модна дизайнерка от циганския етнос (включително първата жена от град Кордоба и от област Андалусия) на най-високата модна сцена в Испания. През юли 2022 г. тя отново „сътвори история“, превръщайки се и в първата испанска дизайнерка, достигала някога до ревютата висша мода в Париж.

След девет участия извън официалния календар в столицата на Франция през юли испанската дизайнерка Хуана Мартин показа своето ревю вече като част от дефилетата на Fédération Française de la Haute Couture et de la Mode. Нейната колекция „Андалусия“ представя характерния за нея авангарден фламенко стил, вдъхновен по думите ѝ от „моята земя и култура“.

За да пренесе в Париж „цялата есенция на Андалусия“, дизайнерката бе поканила за модел своята приятелка и известна актриса Роси де Палма. Както и музикантите Израел Фернандес и Диего дел Морао. Фернандес е описван от пресата като „най-важнит певец от своето поколение”, а Дел Морао акомпанира с китарата си много от водещите изпълнители. И двамата са номинирани за наградите „Грами“ за 2022 г. за съвместния им албум Amor.

Черно и бяло от Юга

В Париж Хуана Мартин представи 27 модела за сезона есен-зима 2022-2023. Водещи цветове са най-характерните за цялата траектория на дизайнерката черно и бяло плюс оранжеви щрихи. Според Хуана светлината в Андалусия е толкова силна, че дори и черното я излъчва. В същото време любимият ѝ цвят е свързан и с един от историческите образи на испанския Юг – „облечените в черно жени на фона на белите варосани къщи“. Дрехите са изработени предимно от вълна, естествена коприна, органза и тюл, включително ръчно изработени апликации на бродерия, камъни и кристали. Друг от отличителните елементи на Хуана е кринолинът за дрехи с обем. 

„Колекцията „Андалусия“ е начин да представя моята култура и моя поглед върху модата. Моята Андалусия е нова, космополитна, с богата градска култура, различна от всичко установено и познато“, казва Мартин. Ревюто закри Роси де Палма с оригинален бял булчински дизайн: дълга подобна на туника блейзър рокля с къси ръкави, подложка за раменете и кожени ръкавици.

Да изработиш мечтата си

48-годишната Хуана буквално е родена сред дрехи, родителите ѝ са амбулантни търговци със свои ателиета за шиене на дрехи, нещо много новаторско за преди три десетилетия. И до днес някои членове от семейството ѝ продължават да се занимават с този вид много популярна – особено в Южна Испания, търговия.

Някои от първите ѝ спомени са свързани с машините за шиене, парчетата плат, с които играе. Детската мечта да стане модна дизайнерка прераства в силен импулс за професионална кариера. Завършва мода и конфекция и от съвсем млада започва да се явява на конкурси, много от които печели. Стратегията ѝ да се справи с негативизма около себе си е „да не обръща внимание“ на тези, които ѝ казват, че няма как да стане. Приема съвети и помощ само от хора, които подхождат конструктивно. И все пак и най-вдъхновяващата мечта трябва да бъде сътворена, казва Хуана. Спомня си огромната енергия и ентусиазма да става всяка сутрин.

Сега в ателието на Хуана Мартин в Кордоба работят двайсет души. Тя е известна като създателка на първата фламенко рокля от дънков плат, както и фламенко тениски. Топлият прием в Париж спокойно би могъл да доведе и до нова покана за участие сред дизайнерите висша мода.

При първото си участие на модната седмица в Мадрид през 2005 г. тя е зашеметена от интереса и положителното отразяване най-вече в ролята ѝ на първата дизайнерка от циганския етнос в Испания, достигнала до толкова високо ниво в испанската, а вече и в международната мода.

„Аз съм родена циганка, горда съм от моята култура. Не бих казала, че този факт ми пречи, нито че ми помага. За хората може и да изглежда изключително, но за мен е нещо съвсем нормално“, често казва Хуана Мартин, когато в разговора се появи темата за нейния произход. За нея далеч по-важно е да покаже, че нещо, за което от малка е мечтала, наистина се е сбъднало. Под една или друга форма посланието, което често ще чуете от нея, е: „Винаги съм мечтала да бъда това, което съм днес!“

Spread the love
Tags from the story
Written By
More from admin
Павел Иванов носи Мастера в себе си
Актьорът от Народния театър и от сериала „Татковци“ се колебае между спорта...
Read More
0 replies on “Хуана Мартин: Циганка във висшата мода”