Сър Кенет Брана: Завръщането

Един от най-успешните актьори и режисьори на своето време засне “Белфаст” в опит да разбере насилието в родната Северна Ирландия, принудило семейството му да емигрира 

Кенет Брана решава да направи филма „Белфаст“ години след като е напуснал столицата на Северна Ирландия. Той и семейството му през 1969-а бягат от насилието, което залива улиците по времето на т. нар. The Troubles  – смутни времена.

Брана и семейството му се местят в Лондон, където той пораства и се обръща към актьорството и режисурата. Стъпва в Белфаст отново чак през 2011-а, но вече като един от най-известните сценични и екранни актьори на своето поколение. Открива, че улиците от детството му са разрушени. „Както баба ми би казала, усещах как тези спомени ги запълват.“

Завръщане в Белфаст

Филмът „Белфаст“ носи първи „Оскар“ за Кенет Брана. Макар да е номиниран седем пъти до момента, всеки път в различна категория. Оскарът му идва за сценарий. Брана е многолик в образите си в киното – той се прочу с аристократични и класически изпълнения в „Хамлет” и „Хенри V”, като същевременно се вписва добре и в лъскавия Холивуд. Обича независимите авторски проекти, но няма проблеми да стане част от някоя зрелищна мегапродукция с бюджет от 150-200 милиона долара.

След 2011-а Брана погребва спомените за родния си град отново, режисирайки и участвайки в някои от най-големите блокбастъри  – „Тор“, „Джак Райън: Shadow Recruit“, „Дюнкерк“, „Тенет“, „Убийство в Ориент Експрес“. Но през цялото време подхранва суровите емоции от последното си завръщане у дома – мисли дълго, отново и отново за истории от миналото, за семейството и за онова лято, променило живота му завинаги.  

„Просто нямаше как да се измъкна от усещането, че имам незавършена работа с това място… То винаги ме дърпаше назад. Това беше място, което ме зовеше през цялото време, въпреки че наистина след първите няколко години от кариерата ми не мисля, че широката публика е имала каквато и да било идея, че съм роден там. Когато се върнах през 2011 година, все още се чувствах така, сякаш у мен има някаква криза на идентичността, която не съм успял да разреша. Ирландия и ирландците като цяло разчитат и определят голяма част от себе си на базата на дома си и мястото, където са родени. Затова за мен това чувство трябваше да бъде канализирано по някакъв начин. И мисля, че създаването на този филм беше шанс да се прибера вкъщи по един по-честен начин.”

Превръщайки по-младото си аз в младия актьор Джуд Хил, с Катрина Балф и Джейми Дорнан в ролята на младите му родители, с Киърън Хайндс като дядо му и дългогодишната му приятелка Джуди Денч като баба му, Брана се обръща към спомените за лятото на 1969 година. Резултатът е прочувствена, вдъхновяваща семейна драма, примесена с политически събития. И всичко това пречупено през детския поглед на малкия Бъди. „Белфаст“ предлага малко наивен, но много емоционален поглед към войната в Северна Ирландия и е своеобразно любовно писмо до града, за който Брана казва, че „го е отгледал“. Интересен факт е, че всички актьори във филма са ирландци с изключение на Джуди Денч. За нея Брана споделя, че освен брилянтна актриса и негова приятелка, тя наистина напомня баба му.

Между Ирландия и успеха

Кенет Брана завършва Кралската академия по драматични изкуства в Лондон и е един от най-престижните и успешни актьори, излизали иззад стените на легендарната културна институция. Съвсем логично преди пет години Брана наследи всепризнатия Ричард Атънбъроу на президентския пост на световноизвестната академия. В най-добрите му моменти критици си позволяват да сравняват Брана със сър Лорънс Оливие – един от най-великите сценични и екранни актьори в историята на киното и драматичния театър. И Брана като него се специализира в Шекспировите роли и създава богато артистично наследство от разнообразни екранизации и адаптации по пиесите на Барда. Преди години дори сподели, че е станал по-религиозен, след като слушал аудиозапис на Библията, прочетена драматично от сър Лорънс Оливие. През 2013-а Брана получава възможност да се превъплъти в образа на своя идол в биографичната драма „Моята седмица с Мерилин”. Удостоен с рицарско звание преди осем години, през 2018-а Брана е отличен и с най-високата награда и на родния Белфаст. А в началото на миналата година бе класиран на 20-о място в списъка на най-великите ирландски актьори на всички времена.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Жанрово разнообразие: „Крехар“ и „Мамник“
Два български романа с чудовища, на чиито автори задаваме еднакви въпроси… Благой...
Read More
0 replies on “Сър Кенет Брана: Завръщането”