Оливър и Джеймс Фелпс & техните фантастични приятели, с които обикалят света

Фотография НВО Max

Познавате Оливър и Джеймс Фелпс от филмите за Хари Потър. Да, те са истински братя и дават живот на известните близнаци Уизли – най-големите пакостници във фентъзи света на Роулинг и една от любимите ни двойки от филмовата поредица.

Първият филм за Хари Потър излиза преди 20 години и днес Джеймс и Оливър са не толкова близнаците Уизли, а имат собствен образ и съвсем различен професионален път. Най-новото предизвикателство пред Джеймс и Оливър е поредицата „Фантастичните приятели“ на HBO Max, чийто първи 3 епизода вече може да гледате в платформата.

Във „Фантастичните приятели“ Джеймс и Оливър пътуват по целия свят, за да се срещнат в компанията на техните приятели и да изследват няколко необикновени кътчета на земята. Ние пък имахме шанс да се срещнем лично с тях, за да ни разкажат те повече за шоуто.

В типичния си забавен и доста хаотичен стил Джеймс и Оливър изглеждат някак еднакво и едновременно с това различно. Но се допълват като добре смазан инструмент, на който може да свириш всякакъв жанр.

На въпроса за какво е шоуто „Фантастичните приятели“ Джеймс започва да обяснява бързо на висок британски английски, което дава усещането, че си участник в класическа пиеса, която обаче се развива по Zoom. „Значи, как да ти кажа – най-просто обяснено аз и Оливър пътуваме из шест различни държави, като на всяко място към нас се включва наш приятел като гост, който да стане част от приключението. И когато сме там, правим всевъзможни неща. Неща, които всяка различна държава може да ни предложи. Още в началото имахме едно правило – във всяка страна, която посещаваме един от двама ни трябва да реши какво да правим. А другият не трябва да се дърпа, а трябва да направи същите неща. Накрая правиш неща, които по принцип не би направил, но накрая се оказва, че страшно ти харесват.“

Макар да са еднакви Джеймс и Оливър са тотално различни като усещания, характер и интереси. Единият се определя като приключенец всеки ден, а другият като типичен домошар.  Както Оливър допълва: „Хубавото на „Фантастичните приятели“ е, че цялото семейство може да седне и да го гледа, в него има и този елемент на приятелството. И онова, което със сигурност искахме да има – да не бъде разписано предварително. Държахме да има този елемент на риалити. Тоест знаехме грубо какво ще правим и къде, но какво ще се окаже накрая, как ще се развият нещата, кой още ще бъде там от местните хора – това беше изненада за нас. Ако направим нещо и то се получи добре – страхотно. Ако направим нещо и то не се получи, като това аз да се уча да карам ски, което беше абсолютен провал, няма значение – пак ще го сложим в епизода. Защото това е опитът да учиш нови неща – понякога се получава, а понякога се проваляш.“

След десет години като част от един от най-големите фантастични кино светове известните близнаци имат ново начинание – те обикалят света. И разбира се, го правят по телевизията. Защото къде е забавата, ако никой не може да й се наслади отстрани.

Оливър: Племенникът ми каза онзи ден, когато говореше с майка си – двамата си говореха какъв искаш да станеш като пораснеш. И нали знаеш как повечето деца казват – искам да съм пожарникар, полицай и така нататък, но той казва – аз искам да съм като чичо ми Оли, който пътува по света с камера. И общо-взето това е моята работа в момента.

Джеймс: Ние имахме голям късмет, че работихме по Хари Потър в продължение на 10 години. Но актьорството като цяло е трудна професия, защото не знаеш какво ще правиш след като ангажиментът ти приключи. Малко е като да бъдеш на правилното място в правилното време. Това, което аз харесвам в работата си е възможността да разкажа история, независимо каква е тя. Като във „Фантастичните приятели“, където разказваме истории за хора, страни и преживявания.

Сериалът е от шест части, воден е от Джеймс и Оливър Фелпс и ще ви изпрати на едно вълнуващо пътешествие. Буквално. В екип от техни приятели, част от които са и актьорите от продукцията на „Хари Потър“, Джеймс и Оливър посещават няколко наистина вълшебните дестинации, които зрителите ще видят през техните очи. От Сейнт Лусия, през Исландия, Дубай, Полша, Ирландия и чак до Австралия, заредени с приключенски дух и кураж, и всеки път в компанията на различен популярен актьор, близнаците Фелпс тръгват на приключение, което е в духа на Top Gear и „Моето приключение в дивото“.

Оливър: Правихме всякакви неща – някои особени, други доста обикновени като това да отидеш в местния пъб. Когато снимахме в Ирландия отидохме в пъба и се оказа, че това е първото му отваряне след падането на мерките за Ковид. Съответно буквално целият град беше там. Беше страхотно. И когато чуеш и видиш някакви толкова лични неща… ето това прави преживяването още по-специално.

От една страна „Фантастичните приятели“ прилича на поредица за приключенски пътувания, отчасти обаче е и вид предизвикателство, изпълнено с магия и неочаквани обрати, и от трета е празник на приятелството. Продуцирана и режисирана от

Даниел Шарп – човекът отговорен за Top Gear, всеки един епизод на поредицата ще проследява как близнаците Фелпс пътуват до дестинация, за да се срещнат с някой от своите известни приятели, които след това влизат в ролята на екскурзоводи.

Гостуващите лица включват част от екипа на Хари Потър в лицето на Евана Линч, която изигра Луна Лавгуд, Бони Райт, която влезе в обувките на Джини Уизли и Люк Йънгблад, който беше Лий Джордан. Но освен тях сред популярните приятели на Джеймс и Оливър се промъкват и Мейзи Уилямс от „Игра на тронове“, Софи Скелтън от Outlander и Хейли Джоел Осмънт – вече пораснал, но иконичен заради ролите си като дете в „Шесто чувство“ и „Предай нататък“.

„Всички, които участват са наши приятели буквално. И беше страхотно, че успяхме да включим хора, които не са участвали в поредицата за Хари Потър. Искахме да покажем, че не е нужно, когато си станал известен заради едно нещо да правиш всичко, което да се върти около него. Но и хората, с които сме приятели в поредицата имат сходен опит като нас. Мейзи (Уилямс) започва да играе в „Игра на тронове“ горе-долу на същата възраст, на която бяхме ние двамата, когато станахме част от Хари Потър.“, ми казва Джеймс.

Джеймс и Оливър Фелпс стават звезди благодарение на ролите на изключително изобретателните и правещи бели близнаци Уизли. И макар да са минали 20 години от Хари Потър, тяхната природа на пакостници, която пленява публиката, продължава да е тяхно вярно алтер его. В истинския живот Джеймс и Оливър обичат да правят точно това, което правят и на голям екран – като малки създават неприятности и бели, а като големи пътешестват и предприемат екстремни и дори рискови пътувания до невероятни места. Така се ражда и идеята за поредицата „Фантастичните приятели“.

Действието на сериала започва в Исландия, където Джеймс и Оливър се срещат с Бони Райт, която днес вече е сценарист, режисьор и застъпник за околната среда. Тримата посещават еко-убежището на Бони в Исландия, играят с китове, изследват пещери и правят преход до активен вулкан. Оттам насетне близнаците се виждат с Хейли Джоел Осмънт в Австралия, където от Инсбрук отиват в планините, имат ски предизвикателства, карат бобслей и пият традиционна бира. А с Мейзи Уилямс посещават карибското кътче Сейнт Лусия, където се отдават на ветроходството, зашеметяващи гледки, героични походи, много ром и дори шоколадов масаж.

Ясно е, че забавата по телевизията е едно, но когато ги питам какъв сериал би бил живота им, ако имаха възможност да направят всичко, отговорите изненадват мен, а може да изненадат и вас.

Джеймс: Ако животът ми беше сериал – аз щях да съм окултен детектив, който разрешава мистерии с една дъска за духове и асистент ще ми е моето куче. Сериалът ще се казва – The Floating Detective (Плаващия детектив).

Оливър: Моят ще се казва The Light bulb (Крушка) и общо взето сюжетът ще се върти около хора, които се опитват да разберат кои са и какво ги предизвиква. И тук идва моментът с просветването – бам!, искам да съм това или бих правил това.

На въпроса кой сериал бих гледала аз отговарям, че този за детектива с кучето ми звучи адски примамливо. На което Джеймс ми казва, че винаги е знаел, че е по-готиният брат. Вие може да си изберете вашия любимец като гледате „Фантастичните приятели“, а догодина всички ще очакваме втори сезон. Кой знае, може близнаците Фелпс да стигнат и до родна България.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
„Топ Гън: Маверик“ – ще ви спре дъха
Ако трябва да цитираме дословно емблематичната песен от „Топ Гън“, която носи...
Read More
0 replies on “Оливър и Джеймс Фелпс & техните фантастични приятели, с които обикалят света”