Кевин Бейкън и Кира Седжуик – несъвършено съвършени заедно

Getty Images

Каква е тайната на дългия им брак? Откритите разговори, малките жестове и простите неща

Кевин Бейкън и Кира Седжуик са щастливо изключение от холивудските стандарти. 36-годишният им брак сам по себе си е впечатляващ, но още по-впечатляващ е фактът, че го съчетават с успешни кариери в развлекателния бизнес.

Кевин и Кира се запознават през далечната 1987 г., през септември следващата година се женят, през 1989 г. на бял свят идва синът им Травис, а през 1992-ра и дъщеря им Сузи. Три десетилетия и половина по-късно семейството им е все още здраво и щастливо. Не че не е имало и сътресения (веднъж са скарани в продължение на 6 месеца), но винаги успяват да оправят нещата.

Любов от пръв поглед… и несъвсем

Е, поне за нея не е съвсем. Кевин си пада по Кира в мига, в който я вижда. Официално се запознават през 1987-а на снимките на филма Lemon Sky, но всъщност се виждат за първи път още в края на 70-те. По онова време 19-годишният Бейкън е начинаещ театрален актьор в Ню Йорк. След края на поредното представление сяда в близкото кафене и чува как младеж казва на малката си сестра: „Нали ти харесва този актьор? Иди му кажи, че го харесваш!“ Това 12-годишно момиче е Кира.

Актьорите на 75-ите годишни награди „Златен глобус“ в хотел „Бевърли Хилтън“ на 7 януари 2018 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. (Снимка: Frazer Harrison/Getty Images)

Съдбата си знае работата и отново ги събира, този път на снимачната площадка. Тогава Кира е на 21 и седемгодишната им разлика не си личи толкова. „Имаше голямо самочувствие и се мислеше за много готин“, спомня си актрисата, която не е впечатлена от самоувереността на Кевин. За разлика от нея той веднага усеща привличане. „Беше толкова красива, секси и същевременно хладна. Моментално се влюбих в нея, тя пък също така моментално не ме хареса“, разказва Бейкън.

Актьорът прави всичко възможно да промени това първоначално нехаресване. Дори ежедневно води целия снимачен екип на обяд с надеждата и Кира да се присъедини. Тя така и не го прави, но в крайна сметка се уморява от упоритостта му и приема покана за вечеря. И всичко се променя. „Нямах модели за подражание на здрав брак, но в сърцето и душата си разбрах, че той е правилният човек. Беше истина, която изобщо не подложих на съмнение. Никога преди или след това не съм изпитвала подобно нещо.“

Той не я приема за даденост

Балансът между семейство и кариера не е лесен и Кира признава, че с появата на децата актьорството остава на заден план. „Работех много по-малко, когато децата бяха малки – разказва тя. – Просто определяш приоритетите и си поставяш ограничения, от които понякога боли, но така стоят нещата.“

Кевин е плътно до нея в това трудно решение и го оценява. „Тя направи много повече жертви от мен – казва той. – Имаше много случаи, когато заради децата се наложи да взема решения, които не бяха добри за кариерата ѝ.“ И връща жеста през 2005-а, когато Кира е поканена да участва в сериала The Closer. Тогава той остава вкъщи с децата, а тя заминава да снима в Калифорния. През 2017 г. пък я насърчава да режисира филма Story of a Girl. „От години ѝ повтарях, че трябва да режисира, защото знам, че ще е добра в това и ще ѝ хареса.“ Тази безусловна подкрепа ѝ дава самочувствието да се захване с проекта.

На партито на Vanity Fair 2022 на 27 март 2022 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. (Снимка: Frazer Harrison/Getty Images)

„Удивително е, че той видя в мен нещо, за което самата аз нямах увереност. Това нямаше да се случи, ако той не настояваше упорито, че трябва да го направя. Дълбоко в себе си съм усещала, че трябва да се занимавам с режисиране, но той го видя преди мен“, споделя Кира.
Кевин пък казва, че като цяло никога не я е приемал за даденост, и добавя в кръга на шегата: „Като гледам стари семейни записи и слушам глупостите, които говоря, мисля, че е геройство, че е останала с мен толкова години.“

Голямото сърдене е рядкост

Отстрани връзката им може да изглежда перфектна, но като всяка двойка Кевин и Кира имат върхове и спадове. Най-дългият им конфликт трае шест месеца, годината е 1995-а. По това време живеят в имение в Кънектикът, но Кира иска да се върнат в Манхатън. „Имах нужда да усещам пулса на големия град. Психичното ми здраве зависеше от това“, спомня си тя. В крайна сметка надделява над желанието на Кевин за провинциална идилия и се местят обратно в Ню Йорк, но това е една трудна половин година.

Като цяло обаче споровете в семейство Бейкън-Седжуик са по-скоро изключение, отколкото правило. „Не сме от онези двойки, които непрекъснато спорят. Дразним се понякога един от друг, но споровете са рядкост и не траят дълго“, казва Кира и добавя, че е важно „никога да не удряш под пояса“.

Кевин пък допълва, че начинът, по който подхождат към даден проблем, е ключов и че винаги се стремят към положителна нагласа. „Не започваме разговор с „Не“ – казва той. – По-скоро си казваме: „Това е нашият живот, ще се справим!“

Изолацията по време на ковид пандемията се оказва предизвикателство за тях, както и за много други двойки. Кевин споделя, че тогава са осъзнали от колко дълго време са женени всъщност и че било наложително да си дават почивка един от друг, макар и да са на едно и също място. Успяват да издържат и този тест за брака си успешно. Как ли?

„Закусвахме заедно, после тя се оттегляше в спалнята, която наричаме „бърлогата“. Прекарваше часове наред там, по някое време ми пишеше: „Искаш ли да обядваме?“ Обядвахме, после тя отново отиваше в бърлогата си, а по-късно пак се срещахме в кухнята за питие и вечеря.“

Тайната? Чист късмет

Кевин и Кира не смятат, че има някаква тайна рецепта за дълга и щастлива връзка. Просто се смятат за късметлии и вярват във важността на откритите разговори, малките жестове и простите неща.

„Хората си мислят, че живеем в приказка, но няма нищо такова. Животът ни е нормален, просто се обичаме много – казва Кира. – Не смятам, че връзката ни е повече или по-малко трудна от тези на останалите. Двамата сме поели ангажимент един към друг и правим така, че нещата да сработят.“

„Сексът е наистина важен – допълва тя. – Но също толкова важна е и любовта към себе си. Трябва да обичате себе си и да бъдете цялостна личност, преди да позволите на някой друг да ви обича. Връзките са мистерия. Кое работи? Кое не работи? Никой не знае отговорите. Вярвам, че ние с Кевин просто извадихме късмет.“

Каква е рецептата в крайна сметка? Ясно е, че всички връзки изискват някакво усилие и че винаги ще има разногласия, но Кевин и Кира са пример как в един здрав съюз нещата вървят леко, когато и двамата са отдадени един на друг и вярват, че заедно могат да преминат през всичко. Е, и доза късмет не вреди, разбира се!

Spread the love
More from Дона Делова
Нежната сила на цветните есенции
Възможно ли е есенциите от цветята да ни помогнат срещу стрес, психическо...
Read More
0 replies on “Кевин Бейкън и Кира Седжуик – несъвършено съвършени заедно”