Студени досиета от Холивуд

Getty Images

Трагичната история на Натали Ууд не е единствената неразгадана мистерия, която все още витае из коридорите на холивудските студиа. Истината е, че историите на звезди, отишли си по странен начин, са повече, отколкото човек може да си представи

На 5 август 1962 г. Мерилин Монро е намерена мъртва в дома ѝ в Лос Анджелис. Причината – свръхдоза барбитурати. Мнозина все още се съмняват, че това е „вероятно“ самоубийство. 36-годишната блондинка е имала извънбрачни връзки както с Джон Ф. Кенеди, така и с брат му Робърт. И почитателите на конспирациите подозират, че Монро всъщност е била убита, за да бъдат предпазени от скандални разкрития братята Кенеди и техните тайни. Файловете за смъртта на актрисата и до днес са засекретени от ЦРУ, което е озадачаващо, макар да е известно, че Мерилин е прекалявала със субстанции и алкохол, имала е склонност към депресии и изпадане в истерии.

В нощта срещу 9 август 1969 г. актрисата Шарън Тейт и група нейни приятели правят обичайното си събиране в дома на актрисата в Бевърли Хилс, Калифорния. В малките часове съседи чуват притеснителни звуци от имота. Първо изстрели, после писъци, накрая думи. Кървавата баня, която „Семейството на Чарлз Менсън”, както се наричат самите те, оставят след себе си, е открита сутринта от чистачката. В най-голямото помещение е голата и окървавена Шарън Тейт, прободена на пет места, с увито около врата ѝ въже. Приятелите ѝ също са бити, ръгани и душени. На входа на дома с кръв е изписана думата „Прасе“.

Шарън Тейт през 1967-а, Снимка: Michael Ochs Archives/Getty Images

Убийството на Елизабет Шорт, известно като „Случая с Черната далия“, е интерпретирано от Брайън де Палма във филм, сниман у нас. Млада, красива и амбициозна, само на 22 години, Шорт точно е пробила в киното. Но на 15 януари 1947 г. тялото ѝ е открито брутално обезобразено на пусто място близо до Леймерт парк в Лос Анджелис. След дълго разследване полицията открива един свидетел, видял черен седан, паркиран в района. Въпреки многото теории, обвинения и следи през годините убиецът така и не е открит.

Елизабет Шорт, Снимка: Getty Images

През 1921 г. Вирджиния Рейп умира от вътрешни наранявания след шумен купон в апартамент в хотел St. Francis Hotel в Сан Франциско. Историята на нейната смърт и огромните партита, случвали се по онова време, служат за вдъхновение на първите 30 минути от епохалния филм „Вавилон“ на Деймиън Шазел. По време на шумния купон Вирджиния Рейп и изключително известният комик Роско „Фети“ Арбъкъл са заедно в една от спалните на хотела, където играят сексигри с фетиши. Според докладите по случая свидетели чуват писъците на актрисата и когато влизат, виждат Рейп напълно облечена, гърчеща се от болка на леглото, а думите ѝ са: „Той ми направи това!“ Рейп развива инфекция на пикочния мехур и умира три дни по-късно от разкъсване. Роско Арбъкъл е обвинен в убийство и е съден три пъти. Първите два процеса излизат без решение, тъй като съдебните заседатели не могат да стигнат до консенсус, на третия актьорът получава оправдателна присъда. Кариерата му обаче е унищожена. Умира от инфаркт и в бедност на 46 години.

Първият актьор, изиграл Супермен, умира през 1959 г. от огнестрелна рана в главата. Въпреки че смъртта на 45-годишния Джордж Рийвс е определена като самоубийство, мнозина смятат, че или е убит, или е жертва на случайна стрелба. Причината за тези съмнения е, че изстрелът се случва, когато Рийвс е с трима свои приятели в дома си, включително и годеницата му Лийонор Лемън.

Джордж Рийвс през 1953-а, Снимка: Hulton Archive/Getty Images

Смъртта на известния мафиот Джони Стомпанато през 1958 г. също е мистерия с два възможни финала. Самият Джони не е звезда, но е сгоден за такава. Той е убит с нож, съмнения в това няма, но кой го е сторил? Вариантите са два – дали убийството е извършено от филмовата звезда Лана Търнър, негово гадже по онова време, или от 14-годишната ѝ дъщеря Черил Крейн. Известно е, че Стомпанато е малтретирал физически Търнър. Някои вярват, че Лана всъщност е убила Стомпанато и е уредила дъщеря ѝ да поеме вината, за да избегне затвора, да спаси кариерата си и да спечели съчувствието на публиката. Други, включително съдебните заседатели, които оправдават Черил на основание самозащита, вярват, че престъплението е извършено от дъщерята в действителност. Днес жива е само Черил Крейн, която отказва да коментира случая.

Телевизионният актьор и звезда от комедията „Героите на Хоган“ (Hogan’s Heroes) Боб Крейн е намерен брутално убит в апартамента си в Скотсдейл, Аризона, през 1978 година. Разследване изважда наяве факта, че Крейн е пристрастен към секса с фетиши и мъчения. Мнозина все още вярват, че е бил убит от дългогодишния си приятел Джон Карпентър, но доказателствата не са достатъчни, за да бъде осъден. Единственият заподозрян умира през 1998-а и отнася тайната със себе си.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Виктория Бешлийска: Когато не се занимавам с думи, страдам
Авторката на „Глина“, най-продавания роман у нас за 2021 година, казва, че...
Read More
0 replies on “Студени досиета от Холивуд”