Кралиците на Холивуд

„Бъдещето е женско”, твърди един от най-силните лозунги в меката на поп културата в западния свят. По този повод ние селектираме за вас няколко от най-силните жени зад и пред кадър, които трябва да познавате

Светът на жените – особено в киноиндустрията, се развива динамично и стремглаво нагоре. Доскоро места и роли, запазени предимно за силния пол, бяха отстъпени на нежната половина на човечеството. А тя успява безкомпромисно да упражнява власт с финес и красота.

В този брой на DIVA!, посветен на жените, ви срещаме с пет смели, успели и доста креативни дами. Някои от тях може и да ви звучат непознато като имена, но повярвайте, те са повлияли на вкуса ви, на онова, което гледате в киното, или на онова, което си пускате по телевизията. Те владеят колективното въображение на най-развитата и богата комерсиална култура, а именно киното.

Лин Рамзи

Лин Рамзи е едно от имената в модерното кино, което трябва да следите. А може би вече сте чували за нея. Или по-хубаво – гледали сте нещо от нея.

През 2017 година Лин получава първата си важна статуетка. Това е наградата за „Най-добър сценарий” на фестивала в Кан. Отличие особено важно в кариерата на човек, който пише и режисира кино. Лентата, с която го заслужава, е You were never really here.  Именно тогава е и моментът, когато Хоакин Финикс, който играе главната роля, получава наградата „Актьор на годината”, отново на същия фестивал. На него за разлика от Лин му е за първи път и затова реакцията му, когато чува името си, е толкова забавна и интересна, че обиколи интернет по-късно.

Лин Рамзи се ражда през 1969 г. в Глазгоу, Шотландия. Започва да работи през 1996-а и произвежда първия си късометражен филм. Той веднага е отличен с награда. Оттам насетне тя редува късометражно с пълнометражно кино и изследва различните форми на скръб и насилие във филмите си.

Лентата You were never really here се смята за най-добрия й филм до момента. Онзи, който я прави звезда в света на алтернативното и независимо кино обаче, се нарича „Трябва да поговорим за Кевин”. Филмът носи номинация за „Златен глобус” на Тилда Суинтън и е едва третият пълнометражен филм за Лин. Тя не бърза особено. Следващият излиза 6 години по-късно. „В един момент открих, че да правиш кино не е просто работа, то се превръща в част от целия ти живот.” Лин е една от кралиците на съвременното независимо кино и един ден, вярваме, ще стигне до „Оскар”. You were never really here заслужаваше още тази година да я постави сред номинираните –  пропуск, който ценителите отбелязаха.

Със или без награда Лин продължава по пътя си. Тя работи бавно, но неуморно, а ние ще я следим с интерес.    

Диабло Коди

Какво можем да кажем за един от най-добрите сценаристи жени в модерен Холивуд. Диабло е богиня! Тя и режисьорът Джейсън Райтман се откриват през 2005-а и започват работа по дебютния сценарий на Коди – „Джуно”. А с това слагат началото на своята шеметна колаборация.

Преди първия си пълнометражен филм Диабло има разностранна кариера, и то не в кинобизнеса. Тя работи като стриптийзьорка. В началото започва да го прави като хоби, но после продължава на пълен работен ден. За кратко работи и като момиче на секстелефон, но кариерата в танците й допада повече. Запазва това странно свое излъчване и до днес. Цветна и различна, тя е като алтернативна версия на вечно излъсканите и облечени в изгладени костюми и рокли хора в Холивуд.

В крайна сметка Диабло зарязва кариерата в стриптийза, за да се занимава с писане. И ако и когато видите нещо от нея, ще разберете, че може танците на пилон да са загубили един талант, но модерното кино е спечелило много повече.

Дебютният й филм, режисиран от Джейсън Райтман – „Джуно”, й носи първи „Оскар”. Историята пък е вдъхновена от нейна лична случка в ученическите години, когато най-добрата й приятелка да изглежда тежка, Диабло има невероятната способност да намира хумор и красота във всичко.

„Джуно” е като цветен многовкусов бонбон, от който почти никой не е останал разочарован. След него Диабло започва кариера на пълен работен ден като сценарист. Днес, над 10 години след появата на „Джуно”, тя има написани 5 сценария за филми  като „Тъли” и „Младите възрастни”, където играе Чарлийз Терон. Препоръчваме ви го горещо. Също така има 2 сериала и трети е на път. Последният е за HBO. Да, Диабло Коди е богиня. Запомнете я.  

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Bonjour, „Емили в Париж“!
Мода, младост, флирт и невероятен хумор – този коктейл от очаквано добри...
Read More
0 replies on “Кралиците на Холивуд”