Красив свят, къде си ти?

Трети роман на ирландската сензация Сали Руни, очаквано превърнал се в бестселър

„Това, от което се интересувам до голяма степен, е интимността, дискомфортът, загубата на себе си – от проникването буквално, а също и психологически“, казва Сали Руни пред Guardian, когато вторият ѝ роман „Нормални хора“ се превръща в сензация.

Книгата излиза през 2018-а, а година по-късно Руни вече работи по сценария за сериала, който се появи впоследствие. След това се заема и с новия си роман – „Красив свят, къде си ти?“

Преди да стане писател на пълен работен ден, родената през 1991 г. Сали Руни завършва американска литература в колежа „Тринити“ в Дъблин. Нейни текстове са публикувани в най-различни издания. Изказът ѝ е ясен, ярък и новаторски. В литературните среди, както казва Руни години по-късно, хората ти дават два важни съвета – пиши това, което знаеш, а после излез и изследвай света, за да разбереш и научиш повече.

Когато започва да пише първия си роман – „Разговори с приятели“, Руни е студентка, точно навършила 20 години. Главните персонажи в романа са две студентки от Дъблинския университет. „Никога не съм се опитвала да пиша от гледна точка на някой по-възрастен от мен, така че моите романи са изцяло за хора от моето поколение. Не става въпрос за изявление, но това е, което мога да правя.“

Историята на художествената литература познава университетски романи за страсти и любови. Повечето са тривиални и забравими, но от време на време се появява някое бижу. Преди години това беше „Тайната история“ на Дона Тарт. Днес е силният глас на Сали Руни и нейното писане. Почти веднага след като „Разговори с приятели“ излиза, Руни е обявена от фенове и критици за „гласа на хората от милениал поколението“, като човека, който може да ангажира тези, които използват социални мрежи, тормозят се с екзистенциални въпроси и са в постоянно търсене на любовта, която все им се изплъзва. Сали Руни става техният гид, техният Snapchat Селинджър. Критиците бързо поставят името ѝ до това на Дона Тарт и Зейди Смит.

„Нормални хора“ носи на Руни световна слава, като я прави най-младата писателка, печелила престижната литературна награда „Коста“ и Британската литературна награда за роман на годината.

Днес Сали Руни е изключително заета. Тя пише всеки ден и не се уморява. Адаптира първите си две книги за малък екран, като между временно пише трети роман.

„Красив свят, къде си ти?“ излиза през 2021-ва и още с пускането му се превръща в бестселър. Заглавието на романа, взето от стихотворение на Фридрих Шилер, всъщност е въпросът, който главните героини, най-добри приятелки от колежа, непрекъснато си задават. Те се опитват да намерят своето място в един изтъкан от проблеми свят, в който животът става все по-невъзможен на много нива – екологично, икономическо, етично и емоционално. Алис и Айрийн търсят любов и привързаност, като често философстват за проблемите на глобално и локално ниво. Това се случва посредством имейли, които разделят действието в романа на части, които ту описват объркания любовен живот на едната – богата и известна писателка, ту другата – живееща на ръба на мизерията в Дъблин и търсеща признание за обич в най-добрия си приятел.

Руни е майстор на емоциите. Дълбоки, достоверни, тъжни и смешни се нижат сцени на любов и секс. На признание и криене на чувствата. Сали Руни с хирургическа точност улавя мига и го разпарчетосва пред читателя, който иска още и още.

Когато стане дума за философските излияния на двете героини – Алис и Айрийн, в чието лице виждам по малко от Руни и нейните желания и терзания – Сали сякаш се е отплеснала в екзистенциализъм, които на моменти звучат наивно, на моменти императивно, а на повечето места – излишно. Но това, предполагам, е рискът да напишеш два разкошни романа и да се опиташ да надскочиш себе си. И все пак на Сали Руни ѝ се получава.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Мария – българската дъщеря на Борат
Или коя е Мария Бакалова, играеща Тутар в новото продължение на скандалния...
Read More
0 replies on “Красив свят, къде си ти?”