Криста Панчо Чернева: В очакване на знак от Холивуд

Криста Панчо Чернева – очите й синьо-зелени, устата й хубава, тялото й изваяно. Излъчването й – в стила на френските иконични екранни звезди, останали ненакърними от времето. Преобразява се под прожекторите и като актриса, и като модел. Заради всичко това няма да остане незабелязана сред компанията в „Китц“, сериала на Нетфликс, в който младата актриса дефилира в три от общо шестте епизода. Майка й е София Кузева от филмите „Вчера“, „Очите плачат различно“, „Немирната птица любов“, „Любовниците“, „Къде е Маги“. Баща й е Панчо Чернев от Младежкия театър в края на 80-те и началото на 90-те – тогава трупата е в абсолютния си пик. Но когато в България зрителите в салоните стават по-малко от артистите на сцената, двамата решават да се установят в Германия. Криста се ражда във Франкфурт на Майн през 1999-а. Там Панчо е директор на “Балкан холидейз”. После семейството се мести в Берлин, където той първо е сътрудник в културния ни институт, а след това и негов шеф.         

В Нетфликс с кадри от кастинга

Криста пее и танцува от дете – тя е Дороти в спектакъла “Магьосникът от Оз”. Дебютира в голямото кино едва на 11 – в австрийско-руския филм “Нощ в края на лятото”, където партнира на майка си София. В портфолиото й са още “При други обстоятелста” – сериал на телевизия ZDF, “Чиракът магьосник”, “Полицейски телефон 110” – крими поредица на канала RBB, “Последната вечеря”. Тъкмо подписва договор с нова арт агенция в Германия, и избухва пандемията. Когато през лятото на 2020-а хватката на ковида се отпуска, от офиса й изпращат информация за кастинг. Приключението Нетфликс започва с няколко страници с реплики между две приятелки. Криста, естествено, не подозира, че материалът, който трябва да заснеме, е за продукция на стрийминг гиганта. Майка й партнира в диалозите, а Криста прави етюдите според логиката на собствената си личност – говори, движи се и въобще се държи като момиче на своята възраст. Интуицията не я подвежда – звънят й за втори кастинг, тъй като оценяват по достойнство нейното тълкуване и интерпретиране на текста, динамиката в превъплъщението. После същите тези кадри влизат и в лентата, което си е комплимент за Криста, тъй като тя сякаш “надушва“ атмосферата, в която ще бъде режисиран сериалът.

Едва когато гледа завършения филм, осъзнава, че е регистрирала страхотен късмет на пробите да извади от себе си емоциите, които дефинират Пипа, в чиято кожа влиза по сценарий – темпераментна, с език по-бърз от мисълта и често необуздан. Шумна, опитваща се чрез всевъзможни хватки да бъде постоянно на фокус. Гледа на света отвисоко, като поведението й загатва за бруталност при подходящи обстоятелства. Защото историята е за група младежи от Мюнхен, които отиват в прочутия австрийския курорт Кицбюел. От Криста се иска да кара ски или сноуборд – тя е супер и в двата спорта, въпреки че няма нито един кадър по пистите. И всъщност това е единствената й прилика с Пипа. А заглавието предлага игра на думи – съкратеното име „Китц“, произнесено на английски, звучи като „деца“. 

На терена в „Китц“ Криста се среща с Флорънс Касумба – германката във вселената „Марвел”:  „Черната пантера“, „Отмъстителите“, „Жената чудо“. Тя е мегапопулярна в страната си, а в „Китц“ играе майка на един от приятелите на Пипа.

Съдържанието на Нетфликс достига до над 190 държави, което е суперперспектива за Криста. Тя споделя, че филмите, в които е снимала досега, са най-вече драматични. Не се ограничава с етикети и клишета независимо от факта, че на нейната възраст вариациите за амплитуди и трусове все още не са чак толкова големи. „Мисля, че мога да съм и тъжна, и смешна“, коментира Криста. Идол й е Натали Портман, с която имат и визуална прилика. „Тя играе нежно и елегантно, това се среща все по-рядко“, казва българката за една от най-автентичните интелектуалки в световното седмо изкуство.

Криста ,въпреки че е толкова млада и жадна за кино, вече умее да казва „не“. Вярва на вътрешния си глас, който я предупреждава да внимава, когато чете сценарий. Затова отказва на известен режисьор, който иска да работи с нея. 

Spread the love
Tags from the story
Written By
More from admin
Александра Сърчаджиева: Защо на мен е най-безсмисленият въпрос
В моноспектакъла “На живо” дъщерята на Пепа Николова и Йосиф Сърчаджиев отваря...
Read More
0 replies on “Криста Панчо Чернева: В очакване на знак от Холивуд”