От плантацията до милионите: историята на Мадам Си Джей Уокър

Силен дух, предприемчивост и упоритост бележат пътя на първата чернокожа жена милионер

На жените винаги им е било по-трудно да пробият, да реализират идеите си, да бъдат възприемани на сериозно. Налагало им се е да са два пъти по-умни, изобретателни, далновидни и устойчиви, за да се изравнят с мъжете и тяхното историческо предимство. Ако към „жена“ добавим „чернокожа“ и ситуираме историята в началото на ХХ век, нещата стават още по-трудни. Но както се оказва – не и невъзможни.

Вероятно не сте чували за Мадам Си Джей Уокър, но отвъд океана марката ѝ е много популярна, а афроамериканците се кълнат в нейните революционни продукти за коса, създадени специално да изправят и да оформят непокорни къдрици. „Аз съм жена, която идва от памуковите поля на Юга. Оттам бях повишена в банята. Оттам ме повишиха в кухнята. А оттам аз се издигнах до производството на продукти за коса. Създадох собствена фабрика на собствена земя“, казва тя в реч пред  National Negro Business League. И наистина, историята на нейния успех си заслужава да се научи.

Коя е Мадам Си Джей Уокър

Сара Брийдлав, като е истинското ѝ име, е родена на 23 декември 1867 г. в памукова плантация в Луизиана. Тя е най-малкото от пет деца и първото, родено като свободен човек – само 5 години след премахването на робството. За жалост, родителите ѝ умират, когато е седемгодишна. Сирачето отива да живее с по-голямата си сестра и съпруга ѝ в Мисисипи. На 10 години започва работа като прислужница, за да си плаща хляба. Едва четиринайсетгодиша се омъжва за Моузес Макуилямс – нетолкова по любов, колкото за да напусне дома на зетя насилник и тежките условия на работа. Две години по-късно се ражда дъщеря ѝ А‘Лелиа, а след още две съпругът ѝ внезапно умира.

След смъртта на Моузес Сара се мести в Мисури с детето, за да бъде по-близо до братята си. Работи като перачка и едва успява да свърже двата края. През 1894 г. се омъжва повторно за Джон Дейвис, но и този брак не е щастлив – съпругът ѝ е грубиян и насилник и след 9 години се разделят. Сара остава отново сама с дъщеря си, без средства и без перспектива. Не е чудно, че от този стрес косата ѝ започва да капе и тя е на път да оплешивее.

Нещата се променят

В отчаяни опити да запази косата си, Сара се обръща към братята си, които са бръснари в Сейнт Луис. Те пък я запознават с Ани Търнбо Малоун – тъмнокожа бизнес дама, разработила линия продукти за коса специално за нуждите на афроамериканките. С тяхна помощ Сара успява да реши проблема си, а малко по-късно започва да работи за Малоун като дистрибутор. Интересът ѝ към грижата за косата се задълбочава и тя на свой ред започва да експериментира с различни смеси от домашни и купени съставки. Тогава още не го знае, но само след няколко години двете с Ани Малоун ще станат сериозни съпернички.

По това време Сара се запознава с третия си съпруг – Чарлз Джоузеф (Си Джей) Уокър, който също работи за Малоун като рекламен агент. Верни на принципа, че занаят не се учи, а се краде, двамата решават да напуснат и да започнат собствен бизнес с продукти за коса. През 1906 г. Сара пуска своя Walker’s Wonderful Hair Grower с марката Madam C.J. Walker.

Spread the love
More from Дона Делова
Рапунцел в кулата или какво е да работиш от вкъщи
Пиша този текст по пижама и това ми харесва (всъщност по копринено...
Read More
0 replies on “От плантацията до милионите: историята на Мадам Си Джей Уокър”