Бера – белият принц на Грузия

Chelsea Lauren/Getty Images

Рапърът е един от най-известните албиноси в света

Когато чуем „грузинци“, обикновено си мислим за чернокоси чернооки джигити с гъсти вежди, настръхнали погледи и излъчването на хора, с които е по-добре да не се закачаш. В голяма част от случаите може би наистина е така. Понякога обаче природата играе странни игри, а резултатът е смайващ.

Запознайте се с Бера Иванишвили. Можем да го представим като рапър, продуцент, модел, инфлуенсър. Или като син на грузинския олигарх и бивш премиер Бидзина Иванишвили. Но всъщност това, което най-напред се забелязва у него, е снежнобялата му коса. И порцелановата кожа. И бледосините очи. Бера изглежда като хиперболизирана версия на член на рода Таргариен от „Домът на дракона“ и е превърнал албинизма си в своя запазена марка.

В семейство Иванишвили има още един албинос – по-малкият брат на Бера Цотне

Принцът на Грузия го наричат сънародниците му. Уви, това прозвище не е ласкателно и не е свързано нито с красотата, нито с талантите му, а с демонстрациите на охолен и луксозен живот в страна като Грузия, където 20% от населението живее под прага на бедността. Рапърът гради кариера в Грузия и Щатите, но в родината си не е особено обичан.

Бащата на Бера – Бидзина Иванишвили, натрупва богатство по време на Перестройката и след това, като прибавя нови и нови бизнеси към портфолиото си. През 2011 г. решава да влезе в политиката. Година по-късно основава партията си „Грузинска мечта“, печели изборите и става министър-председател на Грузия, въпреки че няколко месеца преди това е разследван за подкуп на избиратели и осъден да плати 45 милиона долара глоба. Бълха го ухапала, както се казва, при положение че състоянието му към момента възлиза на около 5 милиарда долара плюс един оригинален Пикасо. Иванишвили управлява страната едва година, след което подава оставка. За какво му е официална власт с всички съпътстващи я отговорности, след като може да управлява неофициално? Още повече че настоящият премиер на Грузия – Иракли Кобахидзе, е най-близкият му приятел.

Бера знае как да се превърне в рекламно лице на една рядка генетична мутация

Злоупотребата с власт, изглежда, е запазена марка на семейство Иванишвили. Изкушението не подминава и „принц“ Бера. През 2021 г. изтичат записи на телефонни разговори между Бера и негови приближени, в които се обсъждат планове за наказание на хората (повечето от тях непълнолетни), критикуващи рапъра в социалните мрежи. Замесена е и Специалната служба за държавна защита на Грузия, като нейни представители посещават набелязаните лица по домовете и ги принуждават да се извинят публично на Иванишвили. Скандалът се разминава без особени правни последствия за Бера, расте само общественото негодувание срещу него.

Както подобава на принц, Бера е женен за принцеса – в случая за модела Нанука Гудавадзе. Активен е в социалните мрежи и обича да се снима със семейството си

Извън Грузия и извън политиката обаче 29-годишният рапър е харесван и популярен. Той е активен в социалните мрежи (1.2 милиона последователи в Instagram), където публикува моменти от лъскавия си лайфстайл. Женен е за принцеса, както подобава на принц – в случая за модела Нанука Гудавадзе. Двамата се венчават през 2018 г., през 2019-а се ражда първият им син Берука, а през 2023-та – вторият Даду. И двете деца не са наследили албинизма на баща си. В семейство Иванишвили обаче има още един албинос и това е по-малкият брат на Бера – Цотне. Двамата често се снимат заедно и привличат вниманието с необичайния си външен вид.

Spread the love
More from Дона Делова
Лигата на червенокосите
Някои учени алармират, че заради климатичните промени генната мутация, отговорна за рижия...
Read More
0 replies on “Бера – белият принц на Грузия”