Куркума + черен пипер = ВНЛ

Отдавна се знае, че комбинациите на някои храни повишават многократно техните полза. Такъв е случаят с една все по-малко екзотична и все по-популярна подправка у нас -куркумата. В родната й Азия тя щедро присъства в кухнята, а причината е, че има прекрасни противовъзпалителни и антимикробни качества. Също както и първият й братовчед джинджифилът. У нас употребата й е рядка, но е подходящо да я включим в зимното си меню и най-лесно в приготвянето на супи. Ето и защо.

Куркуминът в куркумата

Куркумата съдържа съединение, наречено куркумин,което е ярко жълто химично вещество. Куркуминът е свързан с многобройни ползи за здравето, включително противовъзпалителни и антиоксиданти, предпазващи здравите клетки от свободни радикали, които могат да причинят увреждане. За съжаление, обаче, куркуминът се метаболизира бързо и се отстранява от организма чрез черния дроб и чревната стена. За това има нужда от помощник.

Пиперинът в черния пипер

Съединението пиперин е това, което придава вкуса на черния пипер. Доказано е, че пиперинът увеличава бионаличността на хранителните вещества както при храната, така и при хранителните добавки. Това на практика означава, че пиперинът спомага за по-лесното усвояване на полезните вещества, както и ги запазва по-дълго в организма. Освен това пиперинът поддържа и подобрява процеса на детоксикация на черния дроб.

Любовта между куркумата и пипера е задължителна за вашата кухня. Ето и няколко доказани ползи от куркумата и черния пипер

Помагат за намаляване на болката

Куркумата има изключително силен противовъзпалителен ефект, който е сравним, дори по-силен от този на някои лекарства. Благодарение на това тя успешно намалява болки от възпалителен тип – артритна, следоперативна, болки от травми, изгаряния, компресия на нерви и др. При добра абсорбция обезболяващият й ефект надвишава този на лекарството Парацетамол.

Пиперинът и куркуминът стимулират определени рецептори, отговарящи за контрола на болката, като се препоръчват най-често при болки в ставите.

Контролират теглото

Куркумата и черният пипер могат да се комбинират, за да се борят с високите нива на холестерола, затлъстяването и диабета. Съдържащите се в куркумата полифеноли съдействат за ускорено разграждане на мазнините в тялото, предотвратяват отлагането им и активират мастните депа. Те действат като забързват метаболизма, спомагат за изгарянето на мазнините и увеличаване на енергията в тялото. Съчетани с подходяща лека диета, куркумата и черният пипер ще спомогнат за редуциране на теглото.

Подобряват когнитивните функции

Пиперинът е доказано вещество в многобройни проучвания, което предпазва от намаляване и нарушения на паметта и когнитивната функции. Химичните пътища в мозъка се стимулират от това органично съединение, а проучванията демонстрират възможността пиперът да бъде от полза за пациентите с болестта на Алцхаймер и тези, които страдат от деменция. От друга страна, куркуминът стимулира циркулацията на кръвта, включително и към мозъка, което също стимулира мисловните процеси и дейности.

Грижа за кожата

Пиперинът и куркумата са вещества, които помагат да се лекува витилиго. Според учени тези вещества стимулират кожата да произведе меланоцити (вид естествен пигмент), чрез който да се редуцира това заболяване. Също така, пиперинът и куркуминът намаляват шансовете за рак на кожата при прекомерно ултравиолетово лъчение.

Подобряват храносмилането

Консумацията на пипер и куркума увеличава секрецията на солна киселина в стомаха, като по този начин се улеснява храносмилането. Правилното храносмилане е от съществено значение, за да се избегне диария, запек, колит, колики и други. Пиперът и куркумата също помагат да предотвратят образуването на газове и киселини. Те действат диуретично и спомагат за изпотяване, чрез което се премахват токсините и излишната вода в организма.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Ким обратно в училище
Новоизлюпената милиардерка Ким Кардашиян не иска да я сочат с пръст с...
Read More
0 replies on “Куркума + черен пипер = ВНЛ”