Черно като дявола, сладко като любовта

Всичко, което трябва да знаете за кафето

Представяте ли си утрините без чаша кафе? Аз не, макар да съм имала дълги периоди, в които съм го заменяла с чай. Не че не обичам чай, напротив, и често го пия през останалото време от деня. Но чаят някак не притежава онази ароматна сила, която ме събужда и ме зарежда с ударна доза енергия и оптимизъм (или изнервеност, ако прекаля). Има хора, които буквално не могат да разлепят клепачи сутрин без голяма чаша кафе и макар да не съм от тях, високо оценявам вкуса, аромата и топлината му.

Легендата гласи, че силата на кафето е открита от етиопски пастир, който забелязал, че козите му стават необичайно жизнени и енергични, след като пасат от плодчетата на един определен храст. Воден от любопитство, опитал и той и така разбрал тайната за бодрост и добро настроение. Постепенно тази тайна се разпространила по света – първо към Арабския полуостров, после към Турция (неслучайно турското кафе е толкова известно), а към XVII в. ароматната напитка завладяла и Европа.

Днес милиони хора по света започват деня си с кафе и то е втората най-търгувана стока след нефта. Популярността му е толкова голяма, че се нарежда сред стоките от първа необходимост заедно с брашното и солта, а „Искаш ли да пием кафе някой път?“ се е превърнало в устойчив израз дори за ситуации, в които не се пие кафе (в нашия градски фолклор се среща и изразът „кафе с райбер“ за гостувания от деликатно естество).

Освен удоволствие най-популярната напитка носи и редица здравословни ползи. На първо място, разбира се, премахва умората и повишава концентрацията и издръжливостта. Освен това ускорява метаболизма и подпомага изгарянето на мазнините. Съдържа редица полезни микроелементи като витамини от групата В, манган, калий, магнезий и ниацин и на практика е основният източник на антиоксиданти в т.нар. западна диета. Защитава черния дроб, намалява риска от развитие на някои видове рак, както и на дегенеративни неврологични заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Кафето се дели основно на два вида – арабика и робуста, които се различават както по външен вид, така и по вкусови качества и съдържание на кофеин. Зърната на арабика са по-овални и леко сплеснати. Това кафе е с по-мек вкус, почти лишен от горчивина и с по-наситен аромат. Ако цените повече вкуса, отколкото ефекта, може би ще предпочетете арабика. Но ако ви трябва ударно събуждане, по-добре заложете на робуста. В това кафе с по-дребни и кръгли зърна кофеинът е почти два пъти повече, а вкусът му е по-остър и горчив. Използва се предимно за направа на еспресо и инстантни кафета, но рядко самостоятелно – обикновено е смес с арабика за добавяне на аромат. На пазара има различни блендове кафе и най-добрият начин да изберете своя е да дегустирате и да откриете кой ви харесва най-много.

Според начина на приготвяне кафето също се дели на няколко подвида. Най-популярно безспорно е еспресото, което се прави със специална кафемашина. То е силно, с наситен вкус и с каймак. Еспресото, чиято родина е Италия, е базисното кафе, от което се приготвят други видове кафеени напитки.

Капучиното се нарежда по популярност веднага след еспресото. Получава се, като към еспресо се добави мляко, предварително загрято и направено на пяна, като съотношението кафе/мляко трябва да бъде 1 към 2. Предпочитат го почитателите на по-нежния, нетолкова ударен вкус.

Разновидност на капучино е лате, но при него съотношението кафе/мляко е 1 към 3. Тук вече почти изцяло става дума за вкус и често към него се добавят различни глезотии – ароматизирани сиропи или подправки. При макиато пък върху еспресото внимателно се изсипва слой млечна пяна. Този вид кафе е доста разпространен в италианските кафетерии.

Още една известна италианска разновидност е ристрето. Това е и най-силното кафе, само за екстремисти. Приготвя се като еспресото, но с по-малко вода и за по-кратко време. По този начин нивото на кофеина е по-ниско, отколкото при обикновеното еспресо, но вкусът е много по-наситен.

Виенското кафе пък е истински деликатес, достоен за всяка виенска сладкарница. Еспресото се покрива с „похлупак“ от гъста разбита сметана, а отгоре за разкош се поръсва  канела, какао, ванилия и индийско орехче.

Американо отново е на основата на еспресо, което се разрежда, този път с гореща вода в съотношение 1:2 или 1:3. То е с по-слаба концентрация и по-малко съдържание на кофеин и се предпочита от хора, които обичат да пият кафето си дълго и спокойно, без да бързат.

Турското кафе, известно на места и като гръцко, също се радва на почит у нас. Приготвя се на котлон в джезве, като се кипва 2 или 3 пъти, за да се образува каймак. Този вид кафе е гъсто, с утайка и наситен вкус, обикновено много сладко.

Фрапе е доста разпространено в Гърция и е начин да се наслаждаваме на ободряващата напитка дори в големи жеги. Към изстудено еспресо се добавят бучки лед и с помощта на специален миксер напитката се разбива на плътна пяна. Друг вариант, подходящ за горещините, е айс кафето – комбинация от кафе и сладолед.

Ирландското кафе пък спада към кафетата с „подобрител“, или иначе казано – с алкохол. Класическата рецепта е 80 мл черно кафе, 40 мл ирландско уиски, 30 мл бита сметана и 1 ч.л. кафява захар.

В зависимост от предпочитания тип кафе са и уредите, с които можем да си го приготвим. На първо място е еспресо машината, при която вода под високо налягане минава през смляното кафе за кратко време. Полученият екстракт е с наситен вкус и аромат и е подходящ за любителите на силно кафе, както и за основа на различни кафеени напитки. Недостатъкът на еспресо машините е, че са скъпи и изискват известни умения.

Подобен резултат може да получите и с добрата стара кафеварка, при това по-лесно и на по-ниска цена. Принципът на действие е подобен – водата от долната част на кафеварката при завиране преминава през кафето и се събира в горната част.

Аеропресата е сравнително нов уред (измислена е едва преди 15 години), но бързо набира популярност. Първо, защото е компактна, лека и лесно преносима, и второ, защото не зависите от електрическата мрежа, стига да има как да загреете водата. С две думи, идеална за градски номади, които могат да пият кафе където и когато си поискат. На всичко отгоре вкусът и ароматът са забележителни. Прилича на голяма спринцовка, в която горещата вода с помощта на бутало минава под налягане през смляното кафе.

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Нейно оранжево величество
„Тиква“, „кратуна“, „тиквеник“ – все обидни думи на български. Изглежда, тиквата е...
Read More
0 replies on “Черно като дявола, сладко като любовта”