Иван Шишиев и „Литературна София“ в 7 кадъра и 7 мисли

Фотографии: Иван Шишиев

Познавате фотографа Иван Шишиев от проекта му „Етюд-и-те на София“. Тази година, навръх празника на София, той се завръща с новия си проект „Литературна София“.

„Литературна София“ обхваща исторически и съвременни значими книжни пространства, места и личности, които разгръщат в пълна степен богатото литературно битие на столицата. Проектът търси и намира литературата в града под най-различни и причудливи форми – от револвера на Пейо Яворов в дома му, през скритите кътчета на библиотеките и книжарниците, до портрети на Георги Господинов, Теодора Димова, Цочо Бояджиев и други.

В специална изложба, която ще се състои състои в петък, 18:30 ч., в Cafe 1920 на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 60, Иван Шишиев ще представи и едноименния фотографски албум.

В изложбата Шишиев събира градската литературна действителност в над 30 фотографии. Някои от снимките присъстват в албума „Литературна София“, но други могат да бъдат видени единствено на място.

Преди всичко това да се случи обаче ние помолихме Иван да ни сподели 7 свои мисли за литературата и любимите му места и да ви покажем 7 разкошни кадъра от „Литературна София“.

Фотография: Иван Шишиев

В дома на Пейо Яворов: книгата с поеми „Подир сенките на облаците“ с посвещения на Лора Каравелова; портрет на Яворов, визитка, пистолетът „Броунинг“, с който Лора е отнела живота си; бележката с думите: „Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея“.

Любимото ти място в София… Храм „Свети Седмочисленици“ и околността.

Първата книга, която те впечатли, когато беше малък … „Хобит“ от Джон Р.Р. Толкин.

Мястото от книга, което искаш да посетиш един ден… Вече го направих – болница „Свети Вартоломей Велики“ в Лондон, от където започват приключенията на Шерлок Холмс от Артър Конан Дойл.

Куфарът на „Къща за птици“ на ул. „Асен Златаров“ 22

Тайното кътче, на което правиш, каквото си искаш… Дивана до библиотеката вкъщи.

Най-ярките исторически и съвременни значими книжни пространства в София за теб… Да видим… читАлнЯта, Университетска библиотека, статуите на Славейковци (ако се броят), книжарница „Нисим“, Хралупата.

Любим образ от литературата… Андре-Луи Моро от „Скарамуш“ на Рафаел Сабатини.

Ако можеше да живееш в някой роман, кой щеше да избереш… Бих избрал „Хрониките на Нарния“.

Денонощните щандове за книги на ул. „Солунска“

Spread the love
Публикувано от
Още от Зорница Аспарухова

Кейт Уинслет: Като чуя “начало”, и действам

Да се срещнеш с Кейт Уинслет, макар и виртуално, си е преживяване...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ