Приключението ЛондON

Независим по дух, обединил в себеси новото и старото, винаги готов да те посрещне и да те изпрати – това е градът на приключенците… Британската столица е вълнуваща, особено през зимата

От чая, бирата и пъбовете през червените телефонни будки, чак до Аби Роуди Шерлок Холмс Лондон има всичко, заради което си заслужава да поемеш на пътешествие. Британската столица е град, който олицетворява и носи стария дух. Обичан от мнозина и мразен от също толкова много хора, този мегаполис в покрайнините на Европа иска да му се отдели достатъчно време. Лондон е претенциозен град, към чийто  ритъм или трябва да се нагласите, или няма смисъл да ходите. Той носи осанката на древен аристократ и го знае. Както и хората, родени и израснали там.

Мостове и музеи

Моят първи сблъсък с Лондон беше преди 10 години, когато го посетих едва за ден и половина. Но Лондон не е място, което може да се види и да се усети за толкова кратко време. Претенциозен, точно като лондончаните, този град ще ви накара да поискате още от него. Също както и неговите коренни жители. Тях ще ги познаете от километри. Отличават се ярко от останалите пребиваващи в британската столица просто поради икономически причини. Истинските лондончани обичат ритъма на града си, бързат, говорят високо, не се блъскат, не те поглеждат, мили са, но не прекаляват. Лондон е като живот от филм. 

Когато човек отиде до британската столица за първи път, той се спира на стандартните забележителности като Биг Бен, Окото, Уестминстърското абатство, Бъкингамския дворец и Стамфорд Бридж. Важно е да знаете, че във Великобритания като цяло се стъмва рано, особено в студените дни, и ако искате да видите паркове и красиви гледки, трябва да започнете от сутринта. Второто най-важно за Лондон е, че той е наистина огромен град. По-голям е от Ню Йорк. Трудно е да се обходи пеша, а дори и да опитате, накрая на деня краката ви ще се оплакват. Метрото е най-бързият и удобен транспорт в този град. Избягвайте най-пиковете часове, но знайте, че всеки пътува с метро в Лондон, дори звездите (почти като в Ню Йорк).

Задължителни за посещение са двата най-известни моста в града, които украсяват Темза и пренасят жителите от едната на другата страна – Тауър и Лондон Бридж. Вторият е по-голям и по-известен, но лично аз препоръчвам Тауър. Малък, кокетен и някак готически. Вечер той е осветен впечатляващо, а през деня – пълен с туристи. Но човек трябва да мине и по двата поне по веднъж и да го прониже онзи студен вятър, с който Лондон е така известен.

От едната страна на моста е Площадът на Парламента, където начело на множество популярни фигури се мъдри самият Чърчил с обичайната си намусена физиономия, а от другата е Окото. Ако човек иска да се качи на него, трябва да се приготви за дълго чакане, но гледката на Лондон отвисоко е спираща дъха. Другото, с което Лондон е известен, са музеите. Освен големи и чудесно организирани, те са и безплатни. А най-впечатляващият сред тях – Националната галерия, се намира на самия Трафалгар Скуеър, който сам по себе си е достатъчно ярка забележителност. И все пак в Националната галерия ще срещнете отблизо Ван Гог, Гоген и Рембранд, както и с още множество майстори от ранните периоди на изобразителното изкуство. А ако сте отворени към нещо по-модерно – то за вас е музеят Тейт. Той се намира непосредствено до училището по икономика. В него са събрани Пикасо, Дали и Дега. Именно в Тейт се подвизава великолепната малка балерина на Дега, която е облечена в истински платове и гледа смело напред. Импресионисти и модерни творци са поместени в огромнатасграда на 4 етажа, кацнала величествено до Темза.

Британската столица е достатъчно скъпа и наскоро се нареди сред градовете с най-висок стандарт на живот, за да няма нужда човек да дава пари, за да се наслади на историята и изкуството.

Да нахраним патиците

Макар и динамичен финансов център, Лондон има своите специални „дзен” места –парковете. В Хайд Парк, ако е достатъчно топло, може да видите хора да се пекат на слънце, да четат, да са на пикник. Англия е държава, в която лятото трае много кратко, а ниските температури не притесняват никой друг освен чужденците. Моят любим парк е St. James’s Park. Той се намира между Бъкингамския дворец и Уестминстърското абатство и там живеят най-любвеобилните животни на света. В парковете на Лондон е пълно с катерички и патици, които ядат от ръцете ти. Ако решите да отскочите до Кенсингтънския дворец, едно от нещата, които не бива да изпускате, е паркът му. И езерото с патета, лебеди и всякакви пернати. В Лондон е прието да храните животните, така че не стискайте остатъка от обедния си сандвич и го поделете с неговите „коренни” жители.

Една от задължителните ви спирки трябва да е гара Кингс Крос. Там се намира Перон 9 ¾, където ежедневно стотици хора чакат Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър да потеглят за Хогуордс.
Spread the love
Tags from the story
,
More from Зорница Аспарухова
Иван Шишиев и „Литературна София“ в 7 кадъра и 7 мисли
Познавате фотографа Иван Шишиев от проекта му „Етюд-и-те на София“. Тази година,...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *