Атина през погледа на Together X

Парти дух и древна култура се преплитат из улиците на гръцката столица

Знам, че повечето от вас свързват Гърция с лято, калмари, узо, плажове, Солун, Партенона, Кавала, Халкидики, „хайде за уикенда да отидем до втория ръкав“ и прочие подобни асоциации. Аз свързвам Гърция предимно с острови. Безкрайни, безбрежни, топли и далечни. Но никога с град. Гърция ми прилича на вечно море, на вечно лято, на вечно синьо… Атина е място през което само преминавам, никога не се задържам и съм виждала само отвисоко. А всички градове си приличат отвисоко.

Това е пътепис за три вълнуващи дни в гръцката столица, в която няма калмари и узо, но има други страхотни преживявания…

Какво, къде, как?

Смятам, че Атина е място, което човек има нужда от време, за да усети. Но ние разполагаме само с три дни. И в тях включваме турбото на максимална скорост, за да я видим и усетим максимално.

Гръцката столица е перфектна в края на септември. Топла, приветлива и пълна с туристи. В София листата на дърветата вече пожълтяват, но Атина е зелена и комбинира в себе си градска култура, древност и места за виждане, колкото си искаш. Нашата скромна група е тук за да се потопи в атмосферата и да присъства на едно от най-грандиозните партита за сезона, което се развива в един от най-големите паркове там. Исторически важен (като повечето места в Атина) паркът е специално реновиран и подготвен да посрещне тълпа от близо 4000 човека. Но ще стигнем и до там. Преди това човек трябва да усети града, иначе не си е струвало.

Пътят до Атина е най-удобен със самолет. В рамките на час се стига от София до Гърция и след още толкова и една безмилостна борба с трафика, може да се озовете в най-старата част на града. Разбира се, че може да отидете и до плажа, да видите по крайните места в града, но ако сте в Атина за първи път, какъвто е моят случай, то старата част на столицата е мястото, на което трябва да бъдете.

Животът в Атина не спира. Това важи както за туристическата тълпа, така и за самите гърци, които са свикнали с динамиката. Трафикът е безобразен и ако може да обхождате всичко пеша – направете го.

Първото място, което трябва да се види, разбира се, е Акрополът. Преведено буквално като „горен град“, Акрополът в Атина е една от най-добре запазените древни цитатели в Гърция. Акропол е крепостното съоръжение на град или друго селище в Античността, което обикновено е разположено в горната му част. А е там, за да може враговете да се виждат от далече. Този в Атина е буквално кацнал на върха в центъра на старата част на града. Пътят до него е по улички и баири, които са лесно проходими пеша, ужасно неудобни с кола и накацани от стари сгради, статуи, които приличат на музейни експонати (толкова са запазени) и заведения за брънч, кафе или просто питие. Въпреки наличието на много различни акрополи в цяла Гърция, поради значимостта си за историята на Древна Гърция, именно този е известен просто с наименованието Акрополът и когато го кажете всеки знае за кое място говорите.

Датира още от Микенската епоха, което е време преди Христа и се смята, че на него е бил разположен царски дворец. Подобно на значимостта си и интересът към Акропола е огромен. Опашките стигат до километър за влизане и билетите се запазват предварително. Ако не успеете да влезете може да го обиколите от всички страни и да се насладите на гледката – от едната страна ще е той, а от другата – цяла Атина.

Второто място за посещение е Плака. Наричан „квартал на боговете“, защото е в подножието на Акропола, Плака е място обсипано със стълби и цветни капандури, със заведения и места за пазаруване. Плака е късчето на Атина, което напомня на остров и неговата култура, и носи в себе си усещането за отделяне от града, докато стоите още в центъра му. Плака разполага с артистичен и палав дух за парти и разходка, както и със забележителности. Там има Музей на музиката и Музей на народното творчество. Сред забележителностите, с които да изплакне човек окото са монументът на Лизикрат, римски бани и паметникът на Лорд Байрон. Плака е като най-доброто от Гърция на стероиди и си има от всичко – парти дух и древна култура съчетани великолепно.

След това посетете и площада Монастираки. Щом застанете в центъра му и се огледате наоколо ще видите как се примесват стилове и култури. Площадът дава началото на друг известен и още по-стар атински квартал със същото име. В една от уличките на площада се намира и един от най-популярните пазари в Атина. Той напомня на онези битпазари, които сте виждали във филми и екзотични снимки, но най-важното – там може да се намери почти всичко. Човек от нашата компания си намери винилови плочи.

И не на последно място е парк Елиникон. Част от мащабен проект в сърцето на града, този парк е огромен, комбинира в себе си градска култура, близо е до плажа, има площадки за игра и други активности. Освен това е топ парти дестинация, ако сте там през топлите месеци, а нека не се лъжем – в Атина те са доста.

Сол & Пипер

Да отидеш в Гърция и да не ядеш е като онази асоциация с папата и Рим. Човек може и да не види Папата, докато е в Рим, но със сигурност ще опита пастата. В Атина е същото. Гръцката кухня е една от най-известните в света поради много причини, сред които добрият климат, вкусната комбинация от съставки и продуктите собствено производство.

Препоръчвам веднага местата, на които ние ходихме, защото хубавата храна е важна част от хубавото преживяване.

Hill Athens – ресторант, който се води rooftop или такъв на високо и предлага гледка към града. Реално човек не сяда на покрив, но в случая няма и нужда. Ресторантът се намира в подножието на Акропола и се води част от културната част на града, поради което в него няма да чуете музика и говоренето на висок глас не се препоръчва. Храна в тристепенно меню – с аперитиви, основно и десерт – е полята обилно с вино местно производство, а всичко това е заобиколено от зашеметяваща гледка. Не ви трябва нищо друго като за първа вечер в Атина.

Taverna 37 – човек трябва да пътува поне един час, за да стигне до тук, но повярвайте ми, заслужава си всяка минута висене в трафика на Атина. Част от веригата „Четири сезона“ „Таверна 37“ е място скрито между плажове и вода, до което се стига след като минете една магистрала, няколко стъпала и стигнете до спираща дъха гледка. Ресторантът е разположен в залив, който предлага място за плажуване, лодки за разходка и пясъчна зона за плуване, ако някой има такива желания. Към тях добавяме великолепното меню, което започва със стартери типично по гръцки като маслини, дзадзики, гръцка салата, патладжани и хляб. Разбира се, има и вино, а за по-авантюристично настроените и узо, и ципуро.

Jazz Café Bar – препоръчвам, ако искате да пиете сутрешно капучино, да ядете палачинки или просто да пробвате нещо, което напомня за брънч, да посетите това кафене или някое от сходните му. Намиращ се в сърцето на старата част на Атина, Jazz Café Bar е заобиколен от малки улички, украси, чадъри кацнали по сгради, графити и още заведения, които не отстъпват по вкус и обстановки.

Dionysos Zonar’s – всичко в старата част на Атина е с изглед към Акропола, човек е хубаво да го знае. Това важи и за този ресторант, датиращ още от 60-те години и запазил обстановката и обслужването си като от едно време. Стъклената тераса е за гледки, а менюто от гръцка мусака, хубаво вино и телешко със сладък картоф е за душата и тялото.     

Together X

Инициативата IQOS Together X има за цел да допринесе за изпълнението на мисията за бъдеще без дим на Филип Морис Интернешънъл и да отбележи избора на 27 милиона потребители на водещата бездимна алтернатива на компаниятапо целия свят.. И какъв по-добър начин това да се направи от грандиозно парти в един от най-големите паркове в Европа. Почти цялата нова част на парк „Елиникон“ е специално заградена и обособена, за да побере тълпата, която напира, за да влезе на партито с общото название IQOS Together X.

Парк „Елиникон“ е място, което човек трябва да го обходи няколко пъти, за да се ориентира добре. Барове с коктейли се редуват с места за ядене и барове за любителите на по-твърдите питиета. Различни активности посрещат гостите, които искат да си направят снимки или да допълнят преживяването. На събитието присъстват хиляди членове на IQOS общността от 19 държави по света: Албания, Босна и Херцеговина, ние от България, Хърватска, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Казахстан, Латвия, Литва, Северна Македония, Филипините, Румъния, Сърбия, Словакия, Швейцария.

„Чрез платформата IQOS Together X ние поддържаме връзка с членовете на IQOS общността по целия свят, като поканихме представители на тази общност да участват в глобалното събитие в Атина“,  каза Стефано Волпети, президент на категорията на бездимните алтернативи. – Присъствието на толкова много членове на общността по време на това неповторимо събитие е възможност да им отдадем заслуженото за тяхната роля в това цигарите да останат в миналото и да ги насърчим да препоръчат и на други пълнолетни пушачи да се преориентират, ако не могат да спрат да пушат.“

IQOS Together X поставя фокуса върху силата на личния избор и предлага преживявания по избор на потребителите. Инициативата, която през последните 6 месеца набира скорост по целия свят, се опира на събраната обратна връзка от потребителите и достигна своята кулминация чрез създаването на разнообразие от преживявания по техен избор на глобалното събитие в Атина. IQOS Together X има за цел да ангажира разширяващата се общност от пълнолетни пушачи, които чрез своя избор допринасят за ускореното изграждане на бъдеще без дим.

IQOS Together X напомня на фестивал. И е замислено по този начин. Още с влизането сме посрещнати от DJ, качен на огромна аудио колона, от която звучи бийт. Гръцки език се смесва със звуците на модерна клубна музика. Замислено като дълго фестивално преживяване, партито Together X е на принципа на разгръщането. На всеки час се случва активност, след която се отваря нова и нова зона в парка и се появяват нови и нови изненади. Всичко започва с DJ, няколко малки сцени, места за снимки и игри, питиета, коктейли в гамите на Гърция и Плака, щандове за стикове и различни местни звезди, които дават най-доброто от себе си, за да завърши с огромна сцена и като гигантски фестивален концерт.

Нощта е още млада, когато на сцената излиза голямата гръцка звезда Елени Фурейра. Бивш член на гръцка момичешка група, днес Елени е самостоятелен талант с кариера от повече от 10 години. След като представя Кипър на Евровизия през 2018-та славата й излиза и извън родната й страна. Елени е едва първият талант на вечерта и се раздава – тя пее, танцува и напомня на световна звезда.

Веднага след нея излиза Константинос Аргирос, който вече сте слушали и у нас съвсем наскоро. Публиката тук го познава добре, както и международната публика на събитието. Изпълнението му на сцената, което е почти час, изпълва хората с екстаз – те пеят, танцуват сиртаки и знаят текстовете му наизуст. От дете-звезда, днес Константинос Аргирос е придобил международна слава и това си личи по множеството разпродадени концерти и един платинен албум.

Но кулминация на вечерта не е дори Константинос Аргирос, а последният специален гост на партито – The Chemical Brothers. Изпуснах електронното дуо в София, но за сметка на това успях да ги чуя в Атина на грандиозен парти-фестивал. И това, ако не е един изключително добър начин човек да закрие лятото, не знам кое е.

След три дни в духа на цялото ни преживяване – от древност към култура и от храна към парти, Атина ни изпраща все така гореща и натъпкана до горе с туристи и хора жадни да я усетят. Тя напомня на вечно късче лято, което винаги си заслужава да бъде посетено отново.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Blonde
Филмът „Блондинка“ е история за Мерилин Монро, която съблазни целия свят Филмът...
Read More
0 replies on “Атина през погледа на Together X”